Ο θίασος Μοντέρνοι Καιροί γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ανασύστασή του, ανεβάζοντας το πάντα επίκαιρο έργο «Ο Κύκλος με την Κιμωλία». Η σχολή των Μοντέρνων Καιρών άνοιξε πριν από μερικά χρόνια στο Γκάζι και λειτουργεί και σαν θέατρο, όπου εκτυλίσσεται το κωμικό δράμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένα έργο που γράφτηκε πριν από 80 χρόνια και που καταπιάνεται με την εξουσία, με την προσφυγιά, την δικαιοσύνη (ή την απουσία αυτής), την έννοια της μητρότητας και τον πόλεμο.

Ο θίασος Μοντέρνοι Καιροί γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ανασύστασή του, ανεβάζοντας το πάντα επίκαιρο έργο «Ο Κύκλος με την Κιμωλία».
Ο θίασος Μοντέρνοι Καιροί γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ανασύστασή του, ανεβάζοντας το πάντα επίκαιρο έργο «Ο Κύκλος με την Κιμωλία».

Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή – λίγο έως πολύ – σε όλους. Έπειτα από ένα πραξικόπημα, ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας εγκαταλείπεται από την αληθινή του μητέρα. Η Γκρούσα είναι η υπηρέτρια που πρέπει να αντιμετωπίσει το δίλημμα: αν θα ρισκάρει τη ζωή της για να σώσει το μωρό ή αν θα φύγει τρέχοντας για να ξεφύγει. Επιλέγει αυτό που προστάζει η ανθρώπινη καλοσύνη. Υιοθετεί το μωρό και περνάει τα πάνδεινα προκειμένου να μπορέσει να του προσφέρει ένα σπίτι, ηρεμία, οικογένεια.

Η Γκρούσα είναι μια πρόσφυγας, κυνηγημένη από στρατιώτες, από τα στοιχεία της φύσης και από κακοτυχία. Κακοπέφτει, μένει υπόχρεη σε έναν άντρα, τον οποίο αναγκάζεται να παντρευτεί. Τα χρόνια περνούν, η εξουσία μεταβιβάζεται από το ένα χέρι στο άλλο (“κανείς δεν εξουσιάζει για πάντα”) και η αληθινή μητέρα του παιδιού το διεκδικεί ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην περιουσία του. Η σκηνή του δικαστηρίου είναι εμβληματική και γνωστή τοις πάσι, ωστόσο φοβερά δραματική και πάνω απ’ όλα λυτρωτική – είναι μια βαθιά ανάσα και μια αναζωογόνηση της πίστης στην ύπαρξη της δικαιοσύνης.

Ο Κύκλος με την Κιμωλία είναι κατά βάση μια κωμωδία που φέρει στοιχεία δράματος
Ο Κύκλος με την Κιμωλία είναι κατά βάση μια κωμωδία που φέρει στοιχεία δράματος

Η μετάφραση του κειμένου έγινε από τον Κώστα Νταλιάνη που επίσης σκηνοθέτησε την παράσταση. Η σκηνοθεσία στηρίζεται σε απλά τεχνάσματα που όμως προσδίδουν μια τρομερή ζωντάνια στο δράμα. Το σκηνικό είναι απλό και συνίσταται στη χρήση καμβά, υφασμάτων και χαλιών. Η σκηνοθεσία μετέρχεται πολλά κινησιολογικά στοιχεία: χορογραφίες, οπλομαχίες. Σημαντικό εργαλείο αποτελεί και το τραγούδι της Γκρούσας και της Αφηγήτριας, υπό τις μουσικές συνθέσεις του Φίλιππου Περιστέρη.

Το έργο είναι κατά βάση μια κωμωδία που φέρει στοιχεία δράματος. Τα Μπρεχτικά στοιχεία είναι ζωντανά και περιλαμβάνουν στοιχεία «παραξενέματος» και αποστασιοποίηση. Το βάρος του δράματος το σηκώνει κυρίως ο χαρακτήρας της Γκρούσας, τον οποίο ερμηνεύει η Φάνια Νταλιάνη, ενώ η αποστασιοποίηση κυρίως πηγάζει από τη θέση του αφηγητή (Εβίτα Παπασπύρου) που συχνά συνομιλεί με το κοινό, επεξηγεί και νουθετεί.

Τον ρόλο του δικαστή Αζντάκ αναλαμβάνει ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, του οποίου η ερμηνεία είναι εντυπωσιακή, κοφτερή και σπαρταριστή. Οι πολυάριθμοι ρόλοι του έργου είναι μοιρασμένοι στον υπόλοιπο θίασο. Ακόμα και οι μικροί ρόλοι είναι καλά γυαλισμένοι και ηθοποιοί που επωμίζονται πολλούς από αυτούς καταφέρνουν να τους δώσουν διάσταση, βάθος και κωμικότητα. Το γέλιο ρέει αβίαστα ενώ υπάρχουν και σκηνές που σε λαβώνουν.

Η σχολή των Μοντέρνων Καιρών άνοιξε πριν από μερικά χρόνια στο Γκάζι και λειτουργεί και σαν θέατρο, όπου εκτυλίσσεται το κωμικό δράμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Η σχολή των Μοντέρνων Καιρών άνοιξε πριν από μερικά χρόνια στο Γκάζι και λειτουργεί και σαν θέατρο, όπου εκτυλίσσεται το κωμικό δράμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Κύκλος με την Κιμωλία παίζεται κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:30, στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, στο Γκάζι (Δαμοκλέους 8), μέχρι και την Κυριακή 9/4.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Παράσταση: Ο Κύκλος με την Κιμωλία

Θέατρο: Μοντέρνοι Καιροί 

Πρεμιέρα: 18/02/2023

Έως: 09/04/2023

Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00, 19:30 αντίστοιχα

Τιμές εισιτηρίων: από 10€

Πρωταγωνιστούν: Κοσμάς Ζαχάρωφ, Φάνια Νταλιάνη, Εβίτα Παπασπύρου, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Κολοκυθά, Γιώργος Δρίβας, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας

Συντελεστές: Κώστας Νταλιάνης (Μετάφραση – Σκηνοθεσία), Αντώνης Χαλκιάς (Σκηνικά), Πελαγία Βουτζουλίδου (Ενδυματολογική Επιμέλεια), Φίλιππος Περιστέρης (Μουσική Σύνθεση), Μαρία Μάργαρη (Χορογραφίες), Κωνσταντίνος Μπουμπούκης (Οπλομαχίες), Ιάσωνας Μαμωνάς (Βοηθός Σκηνοθέτη), Φώτης Πλέγας (Φωτογραφίες)