Αρχικά, νομίζω ότι είναι σαφές και από τον τίτλο, το παρόν κείμενο δεν περιέχει απλά spoilers για το Silo, περιέχει μόνο spoilers. Οπότε, αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα τη σειρά, καλά θα κάνεις να βρεις κάποιο άλλο άρθρο μας να διαβάσεις.

1

Ο σκληρός δίσκος και το νούμερο 18

Στο φινάλε της πρώτης σεζόν είδαμε την Juliette να βγαίνει έξω από το Σιλό και να αντικρίζει ένα αναπάντεχο θέαμα. Το σιλό στο οποίο βρισκόταν δεν ήταν το μοναδικό, ήταν μόνο ένα από τα πολλά. Αν θυμάστε ο σκληρός δίσκος είχε χαραγμένο πάνω του έναν αριθμό, το “18”. Επίσης, ο Bernard Holland κρατούσε ένα στικάκι με τον ίδιο αριθμό που τον ειδοποιούσε όταν ο δίσκος έμπαινε σε λειτουργία.

Τι σημαίνει το "18" στη σειρά του Apple TV. Silo
Τι σημαίνει το "18" στη σειρά του Apple TV. Silo

Από όλα αυτά μπορούμε να υποθέσουμε ότι το 18 είναι ο αριθμός του Σιλό στο οποίο εκτυλίχθηκε όλη η πρώτη σεζόν. Άρα, αν ισχύει αυτό, τότε θα υπάρχουν τουλάχιστον 17 ακόμα. Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε τη δεύτερη σεζόν να διαδραματίζεται σε δύο διαφορετικά Σιλό. Ένα που θα είναι το «αγαπημένο» μας 18 και ένα δεύτερο, αυτό στο οποίο θα μπει η Juliette για να σωθεί.

2

Το Σιλό επικοινωνούν μεταξύ τους

Αν θυμάστε, στα blueprints του Σιλό υπήρχε μία σύραγγα που οδηγούσε εκτός του Σιλό. Αυτήν που ανακάλυψε ο George και έδειξε στην Juliette. Ναι, βρισκόταν κάτω από τόνους νέρου, αυτό όμως δε μας λέει και πολλά καθώς μπορέι να συνέβη μόνο σε αυτήν του 18.

Γνωρίζοντας πλέον ότι δεν έχουμε μόνο ένα Σιλό και πως στα Σίλο υπάρχουν σύραγγες που οδηγούν εκτός αυτών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Σίλο επικοινωνούν μεταξύ τους.

3

Το Σιλό επικοινωνούν μεταξύ τους

Ηλικιακά ο ο Bernard Holland δε θα μπορούσε να είχε προλάβει τον έξω κόσμο. Επομένως εγείρεται το ερώτημα πώς μπόρεσε και εμαθε τι συμβαίνει εκεί εξώ. Η μονη λογική εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι υπάρχει μία κεντρική αρχή που ελέγχει τα πράγματα.

H Juliette βγαίνοντας έξω, εκτός από εικόνες καταστροφής, είδε και άλλα Σιλό
H Juliette βγαίνοντας έξω, εκτός από εικόνες καταστροφής, είδε και άλλα Σιλό

Μάλιστα, έχοντας δει πώς ο Holland είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί σχεδόν καθε κίνηση εντός του Σιλό, δεν νομίζω ότι θα ήταν ιδιατέρως παράλογο να υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα Σίλο που παρακολουθεί τα πάντα.

4

Γιατί όσοι βγαίνουν να καθαρίσουν βλέπουν ένα ειδυλλιακό τοπίο

Εδώ το ερώτημα έχει μία προφανή απάντηση. Αν έβλεπαν έξω την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, ίσως να τους αποθάρρυνε από το να καθαρίσουν. Όμως, ακόμα και αν αυτό ισχύει, η κάμερα είναι τοποθετημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με την πολή.

Previous slide
Next slide

Εδώ λοιπόν έρχεται το εξής ερώτημα. Αφού τα πράγματα έξω είναι χειρότερα από όσο δείχνουν, αν το αποκάλυπταν, δε θα διευκόλυνε την παραμονή των κατοίκων εντός του Σιλό;

5

Ποιοι είναι οι Ιδρυτές που – μάλλον – έφτιαξαν το Σιλό και γιατί;

Το Σιλό χτίστηκε από τους λεγόμενους “ιδρυτές” πολλά – άγνωστο πόσα – χρόνια πριν. Δεν υπάρχει καμία ανάμνηση για το πόσο καιρό πριν ήταν και αυτό εξυπηρετεί στο να κρατήσει τους ανθρώπους πειθήνιους. Γιατί κατασκευάστηκε(αν) λοιπόν το(α) σιλό; Η αρχική μου σκέψη είναι για να υπάρχει μια ασφαλής δομή σε περίπτωση μία αποκαλυπτικών διαστάσεων καταστροφής. Επόμενως οι ιδρυτές είναι «καλοί»; Και αν ναι, γιατί δε λένε την αλήθεια στους ανθρώπους στο Σιλό; Επίσης, αν η υπόθεση 3 ισχύει, τότε οι ιδρυτές – ή κάποια συνέχεια τους – βρίσκεται σε ένα από τα Σιλό;

6

Γιατί η Juliette δεν πέθανε βγαίνοντας έξω και πώς ξέφυγε από την οφθαλμαπάτη

Πάμε ανάποδα να απαντήσουμε – ή πιο σωστά να μαντέψουμε. Νομίζω ότι όσοι έχουμε δει τη σειρά έχουμε υποθέσει ότι διαδραμτίζεται σε κάποιο δυστοπικό μέλλον. Οπότε μπορεί να υπάρχει κάποιου έιδους πομπός που εκπέμπει προς τις στολές ένα σήμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση. Αναφορκά με το πρώτο σκέλος της ερώτησης, η απάνηση λογικά βρίσκεται στην περικάρπια ταινία.

SILO-EPISODE-9-BIRDS

Αναλογίζομενοι ότι αυτή ήταν η μόνη διαφορά στη στολή της Juliette με των υπολοίπων, η απάντηση, πιθανότατα είναι αυτή. Πάλι, όμως, ξεπετάγεται μία νέα ερώτηση. Πώς η Martha Walker το ήξερε και έσωσε την Juliette;

7

Ποια πόλη βλέπουμε και τι συμβαίνει με τον αέρα

Οι τελευταίες σκηνές του πρώτου κύκλου του Silo φαίνεται να μας αποκαλύπτουν ότι πράγματι κάτι άσχημο “παίζει” με τον αέρα εκτός Σιλό. Δε μας λέει ακριβώς τι, ωστόσο, μπορούμε – σχεδον  – με βεβαιότητα να πούμε ότι ο αέρας είναι δηλητηριώδης. Η πόλη από την άλλη, αν την εξετάσουμε προσεκτικά, μπορεί να μας δώσει αρκετές απαντήσεις. Αρχικά τη βλέπουμε σχεδόν κατεδαφισμένη, άρα, μάλλον, ο λόγος που οδηγήθηκαν οι άνθρωποι στα Σίλο δεν ήταν κάποιος φονικός ιός. Αν λοιπόν είναι καταστρφή, ποιος την προκάλεσε, πού και γιατί;

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Silo

Season: 1

Episodes: 10

Platfrom: Apple TV

Year: 2023

Genre: Drama, Mystery, Sci-fi

Creator: Graham Yost

Starring: Common, Graham Yost, Tim Robbins

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.