Οι Aborted με το “Vault of Horrors” συνεχίζουν ένα μουσικό ταξίδι που κρατάει σχεδόν τριάντα χρόνια. Μη σας ξεγελάει, όμως, τα χρόνια που έχουν στο κουρμπέτι, καθώς οι Βέλγοι δεν είναι και τόσο μεγάλοι ηλικιακά αφού η πορεία τους ξεκίνησε από όταν ήταν έφηβοι.

Το τότε νεαρό της ηλικίας τους λειτούργησε ως καταλύτης για να δεθεί η μπάντα και να αρχίσει να επικοινωνεί την τέχη της. Μία τέχνη γεμάτη συνθέσεις που ξεχειλίζουν από οργή, μίσος, δυναμισμό και το σημαντικότερο όλων, ταλέντο. Ούτε στο “Vault of Horrors” οι Aborted αλλάζουν τη συντάγη, και καλά κάνουν αν με ρώτατε.

Aborted, Vault of Horrors, album review

Η δισκογραφία τους έχει προσφέρει στιγμές που θα μείνουν σίγουρα σημαντικές με δίσκους όπως το τρομερό “Goremageddon” και το προσωπικό αγαπημένο “ManiaCult”. Και επειδή το “ManiaCult” είναι και το τελευταίο χρονικά album τους – πριν το “Vault of Horrors” – καλό θα είναι θυμηθούμε κάποια πράγματα για αυτό, αφού ο 12ος δίσκος των Aborted αποτελεί φυσική του συνέχεια.

Η κινητήριος δύναμη στο "Vault of Horrors" εντοπίζεται στο κιθαριστικό δίδυμο των Aborted, Ian Jekelis και Daníel Máni Konráðsson

Κατά κύριο λόγο είχαμε να κάνουμε με ένα album που ισορροπούσε μεταξύ διάφορων ακραίων ιδιωμάτων. Από τη μία τεχνικό death με δολοφονικό riffing και από την άλλη, ένα ασταμάτητο και καταιγιστικό drumming που πολλές φορές κινείται ακόμα και σε ρυθμούς grindcore ή και deathcore. Τέλος, δε γίνεται να μην κάνουμε και μία αναφορά στα φωνητικά του Svencho που αποτελούν το σημείο αναφοράς των Aborted από το 1995.

Ας επιστρέψουμε όμως στο 2024 και το “Vault of Horrors”, που ευτυχώς για την αφεντιά μου, παίρνει τη σκυτάλη ακριβώς από εκεί που την άφησε ο προκάτοχός του. Η δαιμονιώδη φόρμα στην οποία διατηρούνται οι Aborted αποδεικνύεται από το πρώτο κιόλας κομμάτι του δίσκου, το “Deadbringer”. Μάλιστα, μιλάμε για ένα τραγούδι που έχει τόσο μεγάλη ορμή, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν σκοπεύουν να κρατήσουν αυτό το tempo στο σύνολο του album.

Η απάντηση είναι καταφατική και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα “Condemned To Rot” και το “Hellbound”. To aggressiveness είναι δεδομένο, παρά τις εναλλαγές ανάμεσα σε death metal και grindcore. Χωρίς να αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό του “Vault of Horrors”, ωστόσο υπάρχουν, οι Aborted έχουν προσθέσει και μερικά black metal περάσματα. Όλο αυτό το extreme μωσαϊκό χτίζεται κατά κύριο από τις κιθάρες των Ian Jekelis και Daníel Máni Konráðsson. Πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο αν αναλογιστούμε το μέγεθος της συνθετικής τους συνεισφοράς.

Στο “Vault of Horrors”, το νέο album των Aborted, εμπνευσμένο από ταινίες τρόμου, οι Βέλγοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη συνέπεια που έχουν σε όλη τη δισκογραφική τους πορεία

Από τα αγαπημένα κομμάτια θα αναφέρω και το “The Golglothan” με όμορφα σκοτεινά σημεία και εισαγωγή βγαλμένη από θρίλερ. Η διάρκεια των τραγουδιών κυμαίνεται στα 5 λεπτά με εξαίρεση το “Insect Politics”, το οποίο με διάρκεια 01:44, είναι ένα κομμάτι φτιαγμένο για σαματά και πολλή βαβούρα.

Κάτι που θα πρέπει να σημειώσουμε και αφορά το από πού αντλεί έμπνευση ο δίσκος, είναι ότι κάθε κομμάτι του “Vault of Horrors” είναι εμπνευσμένο από κάποια ταινία τρόμου. Ενδεικτικά να αναφέρω τα “Halloween” και “Prince of Darkness” του John Carpenter. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σας κουράσω λέγοντας το πόσο δέμενοι είναι οι Aborted, ή πόσο όμορφες συνθέσεις μουσικά και στιχουργικά έχουν γράψει. Απλά έκανα ακόμα μία φορά αυτό που κάνουν τόσα χρόνια με αξιοσημείωτη συνέπεια.

Υγ: Το “Malevolent Haze” είναι ιδανικό για το φινάλε για έναν τέτοιο δίσκο.

Υγ2: Και μην ξεχάσω …ΕΞΩΦΥΛΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Aborted

Album: Vault of Horrors

Label: Nuclear Blast

Release Date: 15/03/2024

Genre: Death Metal, Grindcore

1. DREADBRINGER

2. CONDEMNED TO ROT

3. BROTHERHOOD OF SLEEP

4. DEATHCULT

5. HELLBOUND

6. INSECT POLITICS

7. THE GOLGOTHAN

8. THE SHAPE OF HATE

9. NATUROM DEMONTO

10. MALEVOLENT HAZE

Producer: Dave Otero

Aborted: Sven “Svencho” de Caluwé (Φωνή), Ian Jekelis (Κιθάρα), Guest (Μπάσο), Ken Bedene (Τύμπανα), Dan Konradsson (Kιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Στο "Vault of Horrors" οι Aborted δεν κάνουν κάτι πρωτότυπο, κάνουν ακριβώς αυτό που περιμέναμε από αυτούς και αν είστε fan του ακραίου ήχου, θα περάσετε αρκετά ευχάριστα ακούγοντάς τον.