Οι δικοί μας Achelous αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα το πώς μπορεί να εξελιχθεί μουσικά ένα συγκρότημα. Ξεκίνησαν την πορεία τους το 2011 και το 2018 κυκλοφορούν το πρώτο τους δίσκο “Macedon“. Για να είμαι ειλικρινής τόσο το ντεμπούτο τους όσο και ο δεύτερος δίσκος τους, το 2022, “The Icewind Chronicles“, ενώ μου φάνηκαν ευχάριστοι στις πρώτες ακροάσεις, στο ανελέητο test του χρόνου δεν άντεξαν. Παρόλο αυτά, υπήρχαν καλά στοιχεία που, όπως περίτρανα φαίνεται στον τρίτο τους δίσκο “Tower of High Sorcery“, χρειάστηκε χρόνος για να “καλλιεργηθούν” και να αναπτυχθούν.

To “Tower of High Sorcery”, είναι ένα πολύ καλό δείγμα επικού heavy/power metal. Οι Achelous έχουν δώσει βαρύτητα στο να συνθέσουν τραγούδια με μεγαλύτερο βάθος που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν οπαδό του είδους. Υπάρχει προσοχή στις λεπτομέρειες και τα refrains τους είναι περισσότερο δουλεμένα από τις προηγούμενες δισκογραφικές τους δουλειές τους. Η προσθήκη των γυναικείων φωνητικών δίνει μία ιδιαίτερη πινελιά και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα που ορματίζονταν οι Achelous. 

Όμως η μεγαλύτερη εξέλιξη παρουσιάζεται στην “χημεία ” που μας παρουσιάζουν οι δύο κιθαρίστες, Γιώργος Μαύρος” και Χάρης Ντίνος. Στον τελευταίο έχει πέσει το περισσότερο βάρος συνεισφέροντας τα μέγιστα στην αναβάθμιση των συνθέσεων, σε σύγκριση με τους προηγούμενους δίσκους τους. Μουσικά υπάρχει εναλλαγή από γρήγορα σε mid tempo τραγούδια και σε καταιγιστικά riffs, ακουστικές μελωδίες και καλοδουλεμένα solos.

Οι Achelous επιλέγουν να περιηγηθούν στον κόσμο του Krynn και τη σειρά βιβλίων Dragonlance

Στιχουργικά, αυτή τη φορά, επιλέγουν να κινηθούν στο κόσμο του Krynn, όπου σημαντικά γεγονότα εξελίσσονται στη σειρά βιβλίων “Dragonlance“. Ένα ακόμα συν για το συγκρότημα, καθώς δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που να αφιερώνουν έναν ολόκληρο δίσκο στην συγκεκριμένη σειρά βιβλίων, που τυγχάνει να είναι και η δεύτερη αγαπημένη μου, μετά από την δουλειά του καθηγητή Tolkien.

Υπάρχουν όμως και αδυναμίες. Κατά την προσωπική μου άποψη οι δύο πιο σημαντικές είναι τα τραγούδια “Istar (Blood Red Sea)” και “Tower of High Sorcery“. Σε αυτά τα δύο κομμάτια το συγκρότημα επέλεξε να έχει έντονες αναφορές σε ανατολίτικες και ελληνικές μελωδίες. Κατανοώ απόλυτα το δομημένο σκεπτικό τους, καθώς με βάση τους στίχους σε αυτά τα δύο τραγούδια υπάρχει έδαφος για να έχεις μία πιο μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Όμως, αποτελούν και τα πιο αδιάφορα σημεία του δίσκου. Ίσως να φταίει και η μεγάλη διάρκεια για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αν ήταν μικρότερα σε διάρκεια ίσως να ήταν καλύτερα.

Achelous, Tower of High Society, album review

Αντιθέτως σε τραγούδια όπως τα “Dragon Wings“, “The Oath“, “Into the Shadows” (στο οποίο συμμετέχει και ο σπουδαίος Harry “The Tyrant” Conklin) και “When the Angels Bleed” οι Achelous παρουσιάζουν όλα τα δυνατά τους σημεία και την εξέλιξη που προανέφερα. Στο “When the Angels Bleed”, το οποίο αποτελεί και τον επίλογο του “Tower of High Sorcery”, θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω, καθώς είναι ένα εξαιρετικό τραγούδι, που για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να ακούσω. 

Το "When the Angels Bleed" είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του κατά πόσο έχουν βελτιωθεί οι Achelous

Το “When the Angels Bleed” είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του κατά πόσο έχουν βελτιωθεί οι Achelous. Εδώ όντως οι ελληνικές μουσικές αναφορές “δένουν” ιδανικά με το epic metal, συνθέτοντας έναν ύψιστο ύμνο, που άνετα θα μπορούσε να ήταν σε δίσκο των Warlord. Συναισθηματικό, λυρικό, επικό, με ένα πορωτικό “ξέσπασμα” (σχεδόν στην μέση του τραγουδιού). Το ιδανικό soundtrack για την ανάγνωση των βιβλίων.

Το τελικό αποτέλεσμα του “Tower of High Society” φέρνει τους Achelous σε προνομιακή θέση, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην εντυπωσιακή εξέλιξη του ελληνικού heavy / power metal ήχου, δημιουργώντας μου παράλληλα ανυπομονησία για το επόμενό τους δισκογραφικό βήμα. Ευτυχώς, η δική μου Ελλάδα δεν είναι είναι αυτή που όλοι θέλουν να παρουσιάσουν μέσω της Μαρίνα Σάττι, αντιθέτως είναι αυτή της έμπνευσης, της δημιουργικότητας και της επικότητας.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Achelous

Album: Tower of High Society

Label: No Remorse Records

Release Date: 22/03/2024

Genre: Epic Heavy Metal

1. Whispering Forest

2. Dragon Wings

3. Istar (Blood Red Sea)

4. The Oath

5. Tower of High Sorcery

6. Fortress of Sorrow

7. Into the Shadows

8. Pagan Fire

9. When the Angels Bleed

Producer: Achelous, Stathis Pavlantis

Achelous: Chris Kappas (Φωνή), George Mavrommatis (Κιθάρα), Chris Achelous (Μπάσο), Giannis Roussis (Τύμπανα), Haris Dinos (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Το τελικό αποτέλεσμα του "Tower of High Society" φέρνει τους Achelous σε προνομιακή θέση, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην εντυπωσιακή εξέλιξη του ελληνικού heavy / power metal ήχου, δημιουργώντας μου παράλληλα ανυπομονησία για το επόμενο τους δισκογραφικό βήμα.