Ομολογώ πως δεν έχω παρακολουθήσει τη μουσική πορεία των Alkaline Trio. Ως έφηβη που σεβόταν τον εαυτό της και ζούσε την ένταση της αμφισβήτησης και τη δίψα της ουτοπικής κοινωνίας και της ριζικής αλλαγής της (κούνια που με κούναγε…), φλέρταρα με punk ρυθμούς και μελωδίες. 

Όμως, επειδή το ζούσα και ντροπαλά ανά διαστήματα, με γοήτευε και η – όπως θα έλεγαν τα σκληροπυρηνικά punk-ιά – φλώρικη punk, aka pop punk. Έτσι, αποφάσισα, αναλαμβάνοντας την ακρόαση και το σχολιασμό του “Blood, Hair, And Eyeballs”, να θυμηθώ τα παλιά μέσα από τα καινούρια…   

Το “Blood, Hair, And Eyeballs” ξεκινάει με αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο. Το riff, που επικρατεί στο “Hot For Preacher”, προσδίδει κάτι spicy στο κομμάτι. Τόσο ρυθμικά, αλλά και όσον αφορά τις νότες, που συνδυάζονται με μία ανατρεπτική συνοχή. Τα μουσικά ξεσπάσματα και τα φωνητικά μάς οδηγούν σε γνώριμα μονοπάτια με ακούσματα στα μακρινά μα, όπως φαίνεται, διαρκώς επίκαιρα ‘90s. 

Συνεχίζουμε. Πάμε στο κομμάτι “Meet Me”, όπου ξεπροβάλει με δυναμισμό το μπάσο και δηλώνει το παρόν με μελωδίες που γεμίζουν, καθοδηγούν χωρίς φλυαρία και εξουσιαστική διάθεση, και ακροβατούν ανάμεσα σε punk και funk ανά σημεία. Και ξαφνικά δεν ξέρω αν μπορώ να τους φωνάξω «ΠΑΙΧΤΕ ΠΑΝΚ» ή «ΠΑΙΧΤΕ ΦΑΝΚ». Στο “Meet Me” διακρίνουμε και τα πιο ατμοσφαιρικά parts, τα οποία είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας στα drums και των αιθέριων αρπισμάτων στις κιθάρες, γεγονός που κάνει τους Alkaline Trio να κερδίζουν μπόνους (προσωπικής) εκτίμησης.

Το groov-άτο “Versions of You”, με τα ενδιαφέροντα breakdowns, αποτελεί ένα μπαλαντοειδές κομμάτι του “Blood, Hair, And Eyeballs”, παρά το δυναμισμό που υπάρχει στη σύνθεση ανά σημεία. Μπορούμε να παρατηρήσουμε, επίσης, πως οι Alkaline Trio έχουν αξιοποιήσει μεγάλο ποσοστό της έμπνευσής τους στην εισαγωγή του “Versions of You”, αλλά και όλων των κομματιών μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Στη μέση του “Blood, Hair, And Eyeballs” οι Alkaline Trio αποφασίζουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μας φέρουν σε επαφή με κάτι νέο

Οι κιθάρες, που επιτηδευμένα τσιρίζουν στην εισαγωγή του “Bad Times”, οδηγούν συνειρμικά σε pop punk μπάντες των ‘00s. Το νοσταλγικό και μελαγχολικό ύφος του τραγουδιού, σε συνδυασμό με τα μικρά και ξεσηκωτικά ξεσπάσματα στα drums, κάνουν το “Bad Times” να φαντάζει ιδανικό soundtrack για κάποια teen movie, της οποίας το σενάριο σχετίζεται με τον μυστήριο και πλατωνικό έρωτα μεταξύ δύο καταπιεσμένων εφηβικών ψυχών.

Η 10η δισκογραφική δουλειά των Alkaline Trio, “Blood, Hair, And Eyeballs”, είναι αξιοπρεπέσταστη

Βρισκόμαστε στη μέση του “Blood, Hair, And Eyeballs” και οι Alkaline Trio αποφασίζουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μας φέρουν σε επαφή με ένα νέο και απρόσμενο – για μένα τουλάχιστον – ερέθισμα. Φυσικά, αναφέρομαι στο κομμάτι “Scars”. Ακολουθούν μία country αισθητική προσαρμοσμένη και μεταποιημένη, ώστε να εμπνέει punk ήχο. Αυτή η ανάμειξη μουσικών στοιχείων, που έκαναν οι Alkaline Trio, επιφέρει ένα μεστό και ευχάριστο μουσικό αποτέλεσμα. Εν συνεχεία, στο “Break” επέλεξαν μία πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, διατηρώντας όμως τους γρήγορους ρυθμούς. Πιθανώς για να ταιριάζει με τους στίχους εκείνου, αλλά και την απωθημένη κατάσταση που περιγράφουν.

Η περιγραφή περί απωθημένων, φόβων και της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων συνεχίζεται και στο “Shake With Me”. Το μπάσο οργιάζει στο προσκήνιο και γεμίζει με διακριτικό και ομαλό τρόπο τις μελωδίες. Οι ατμοσφαιρικές και αιθέριες κιθάρες, με τα αμείωτης ενέργειας hi-hats που χτυπούν σαν καμπάνες ανά διαστήματα, μεταφέρουν το «βάρος» όλου αυτού του χείμαρρου έντονων συναισθημάτων, που είχαν μέσα τους οι Alkaline Trio, όταν συνέθεταν τις μελωδίες και τους στίχους του κομματιού.

Οι Alkaline Trio καθ’ όλη τη διάρκεια του “Blood, Hair, And Eyeballs” μάς ταξιδεύουν στον χρόνο

Για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, το “Blood, Hair, And Eyeballs”, δεν έχω να πω πολλά. Αποτελεί συντήρηση του ύφους που χτίζουν οι Alkaline Trio από την αρχή. Θεμέλιό του αποτελεί μια συγκεκριμένη μελωδία, όπου εφαρμόζουν αλλαγές στους ρυθμούς για να σπάει η μονοτονία. Βέβαια, ομολογώ πως είναι το κομμάτι του “Blood, Hair, And Eyeballs” με τα πιο έντονα και υψηλών ντεσιμπέλ φωνητικά.

Το “Hinterlude” αποτελεί ένα ευχάριστο και απαλό διάλειμμα ή αλλιώς μία ατμοσφαιρική μετάβαση στο “Broken Down In A Time Machine”. Οι Alkaline Trio καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου μάς ταξιδεύουν στο χρόνο. Για την ακρίβεια μας τοποθετούν στην pop punk πλευρά των ‘00s. Μάλιστα, δεδομένης της ύπαρξης και της δράσης τους στη μουσική σκηνή από το 1996, οι μελωδίες τους μαρτυρούν τις επιρροές και την πηγή έμπνευσης των συνθέσεών τους.

Το “Broken Down In A Time Machine”, με τους πιο σταθερούς ρυθμούς και τις palm mute πινελιές στην κιθάρα, είναι ό,τι πιο κοντινό προσφέρουν οι Alkaline Trio στην emo αισθητική σε συνδυασμό με τις εκρήξεις της punk rock. Τέλος, ως επίλογο του “Blood, Hair, And Eyeballs”, η μπάντα επέλεξε το κομμάτι που προσωπικά θα χρησιμοποιούσα ως περιγραφή της μουσικής τους. Το “Teenage Heart”, μουσικά και στιχουργικά, είναι ακριβώς ό,τι περιγράφει ο τίτλος του. Πιο χαλαρά drums, κιθάρες που τρέχουν, όπως οι σκέψεις και τα συναισθήματα ενός έφηβου ατόμου, και μπάσο που προσδίδει όγκο στα όσα προαναφέρθηκαν.

Το ισοζύγιο των δοκιμών και της πεπατημένης, στις συνθέσεις που συναντάμε στο “Blood, Hair, And Eyeballs”, γέρνει προς τα οικεία ερεθίσματα

Συνοψίζοντας, το “Blood, Hair, And Eyeballs” δεν αποτελεί ωδή στην πρωτοπορία, ούτε χαράζουν νέα μουσικά μονοπάτια μέσω αυτού οι Alkaline Trio. Ωστόσο, στο album ξετυλίγεται ξεκάθαρα, με ευφάνταστο και εύπεπτο τρόπο ο μουσικός χαρακτήρας της μπάντας, τον οποίο αναπτύσσουν και εξελίσσουν εδώ και αρκετά χρόνια με το δικό τους τρόπο. Διακρίνουμε πειραματισμούς αλλά και οικείους ρυθμούς και μελωδίες. Το ισοζύγιο των δοκιμών και της πεπατημένης, στις συνθέσεις που συναντάμε στο “Blood, Hair, And Eyeballs”, γέρνει προς τα οικεία ερεθίσματα. Σε κάποια επόμενη κυκλοφορία θα εκτιμούσα να ακούσω την ενισχυμένη μορφή πειραματισμού που ξεκίνησαν οι Alkaline Trio στο εν λόγω album. Μέχρι τότε, viva el sueño adolescente.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Alkaline Trio

Album: Blood, Hair, And Eyeballs

Label: Rise Records

Release Date: 26/01/2024

Genre: Pop Punk

1. Hot For Preacher

2. Meet Me

3. Versions of You

4. Bad Time

5. Scars

6. Break

7. Shake With Me

8. Blood, Hair, And Eyeballs

9. Hinterlude

10. Broken Down In A Time Machine

11. Teenage Heart

Producer: Cameron Webb

Alkaline Trio: Matt Skiba (Κιθάρα, φωνή), Dan Andriano (Μπάσο, φωνή), Atom Willard (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Το "Blood, Hair, And Eyeballs" ξετυλίγεται ξεκάθαρα και με ευφάνταστο και εύπεπτο τρόπο ο μουσικός χαρακτήρας των Alkaline Trio, τον οποίο αναπτύσσουν και εξελίσσουν εδώ και αρκετά χρόνια με τον δικό τους τρόπο