Είχα και γω μετά από 25 χρόνια γνωριμίας – από την προνομιούχα θέση του metal fan και ακροατή – με τους All Out War την τιμή να κάνω με περηφάνια review σε ένα δίσκο τους. Όχι σε όποιο κι όποιο αλλά στο φρέσκο «ψαράκι» που έβγαλε από τον βυθό της έμπνευσής του το θρυλικό metalcore κουιντέτο. Δε ρώτησα καν, το τσίμπησα αγενέστατα το “Celestial Rot“, το 8ο full length άλμπουμ της μπάντας που προέρχεται από τα απειλητικά σοκάκια της Νέας Υόρκης. 

Η πρώτη μου επιλογή ήταν να μην το κρίνω με βάση τις 2 αγάπες μου, δηλαδή τα δυο πρώτα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν κάπου στα βάθη των 90’s. Θα ήταν άστοχο και άδικο το λιγότερο. Ο χάρτης του metalcore έχει αλλάξει σε τόσο δραματικό σημείο που ίσως να μιλάμε και για εντελώς μουσικό είδος, πάντα μέσα στα όρια του metal.

Ωστόσο πιάνοντας να ακούσω το “Celestial Rot” εσωτερικά ποθούσα τη Bolt Throwerική riffολογία και breaks των “For Those Who Were Crucified” και “Truth in the Age of Lies“. Ο νέος δίσκος των All Out War σε παραπέμπει σε death metal χωράφια όχι όμως της προαναφερθείσας σχολής.

Επέστρεψε το θρυλικό αμερικάνικο metalcore κουιντέτο All Out War με νέα κυκλοφορία

Death metal και μήπως είναι και black metal αυτό που χτυπάει με δεξί κροσέ επαγγελματία μποξέρ στο τύμπανό μου; Ω ναι, τα σκόρπια – αλλά συνεπέστατα σε κάθε τραγούδι – breakdown τα διαδέχονται ή προηγούνται blastbeat από τη μηχανή που παίρνει μπροστά στο όνομα Jesse Sutherland.

Τα δε φωνητικά του Mike Score ερευνούν οποιοδήποτε extreme metal περιβάλλοντα χώρο υπάρχει εκεί έξω. Όσο έχω ακούσει από τους All Out War, δεν έχει πάρει το αυτί μου στη μουσική τους τόσο έντονα το death και κυρίως το μαυρομεταλλικό είδος. Τα γρήγορα σημεία είναι περισσότερα σε συντριπτικό βαθμό και μένει μόνο λίγο χρονικό διάστημα (π.χ. το “Caustic Abomination” του groove και των μεσαίων ταχυτήτων) για εμάς τους εναπομείναντες ολντσκουλάδες.

Και δε λέω, υφίστανται διάσπαρτα σημεία είτε διαολεμένα είτε πιο χαλιναγωγημένα και γκρουβάτα που ανεβάζουν τον τελικό βαθμό του “Celestial Rot“. Η βαθμολογία του καινούργιου δίσκου των All Out War φτάνει μέχρι το μέτριο. Εκεί είναι το όριο της. 

O καινούργιος δίσκος των All Out War, Celestial Rot, φτάνει μέχρι το μέτριο, εκεί είναι το όριο του

Κάθε τραγούδι χαρακτηρίζεται από μια μανιέρα. Μια συνταγή με μια ή και δυο αλλαγές ρυθμών. Αρκετό «τουπά-τουπά» και τα φωνητικά του Score να φτύνουν κάπως μονόχνοτα τους βιτριολικούς στίχους που είναι αφιερωμένοι στο να περιγράψουν την πτώση του ανθρώπινου είδους και το σκοτεινό μονοπάτι που διαβαίνει.

Ο ίδιος ο Score δήλωσε περί νέων κατευθύνσεων και κεφαλαίων στους All Out War και πως το Celestial Rot εκπροσωπεί όλες τις νέες επιρροές

Οι ίδιοι πριν την κυκλοφορία είχαν παρουσιάσει το concept σαν την παρακμή του ανθρώπινου είδους και το δόγμα που βοήθησε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Επίσης διάβασα πως είναι ενθουσιασμένοι διότι στο μουσικό κομμάτι προσέθεσαν επιρροές που στο παρελθόν δεν ακουμπούσαν καν. Ο ίδιος ο Score δήλωσε περί νέων κατευθύνσεων και κεφαλαίων στους All Out War και πως το “Celestial Rot” εκπροσωπεί όλες αυτές τις νέες επιρροές που αναμιγνύονται ώστε να πλάσουν την πιο ακραία μορφή του συγκροτήματος, διατηρώντας συγχρόνως την ταυτότητά τους. Προσωπικά και με γνώμονα το αποτέλεσμα που άκουσα, προβληματίζομαι.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, αναλόγως αν αρχίζεις να ζεσταίνεσαι ή να βαριέσαι, το Celestial Rot σφυρίζει τη λήξη του. Αυτή τη φορά δεν έπιασαν καν το μισάωρο με συνολικό χρόνο τα 25 λεπτά. Με έκπληξη πρόσεξα πως δίσκο με το δίσκο η χρονική διάρκεια μειώνεται (εξαιρουμένου του “Give Us Extinction” του 2017). Το γεγονός αυτό με το αδιάκοπο κοπανιλίκι μήπως είναι προσπάθεια της πεντάδας στο να καταχωνιάσει κάτω από το χαλάκι μια ενδεχόμενη έλλειψη έμπνευσης;

Οι All Out War είναι από τους ελάχιστους που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην πρώτη γραμμή του είδους τους

Οι All Out War είναι από τους ελάχιστους που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην πρώτη γραμμή του είδους τους. Όχι δεν προέρχονται από τη συνομοταξία των metalcore συναδέλφων τους που κάποια εποχή βομβάρδιζαν τα profile μας στο MySpace. Με το “Celestial Rot” τράβηξαν ακόμα μεγαλύτερη γραμμή απέναντί τους κι ας έκαναν ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο συνθετικό τομέα. Το ενδιαφέρον μου κρατάει γερά και ήδη περιμένω να δω που θα τραβήξουν στο μέλλον, ελπίζοντας να μην είναι τόσο προβλέψιμο όσο η τελευταία τους καλλιτεχνική κατάθεση.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Band: All Out War

Album: Celestial Rot

Label: Translation Loss Records

Genre: Metalcore
Ημερομηνία

Κυκλοφορίας: 03/02/2023

1. Snake Legion

2. Glorious Devastation

3. Wrath/Plague

4. Hideous Disdain

5. The End Is Always Near

6. Caustic Abomination

7. Revel In Misery

8. Celestial Rot

9. Weaving Oblivion

10. Shroud Of Heaven

Producer: Taras Apuzzo

All Out War: Mike Score (Φωνή), Andrew Pietroluongo (Κιθάρα), Taras Apuzzo (Κιθάρα), Eric Carrillo (Μπάσο), Jesse Sutherland (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

5.0
Score

Final Verdict

Με το "Celestial Rot" τράβηξαν ακόμα μεγαλύτερη γραμμή απέναντί τους κι ας έκαναν ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο συνθετικό τομέα. Το ενδιαφέρον μου κρατάει γερά και ήδη περιμένω να δω που θα τραβήξουν στο μέλλον, ελπίζοντας να μην είναι τόσο προβλέψιμο όσο η τελευταία τους καλλιτεχνική κατάθεση.