Δεν θα πω ψέμματα. Περίμενα πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τους Allah Las και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ξεκίνησα να ακούω το “Zuma 85”, με τρελά βαριεστημένη διάθεση. Κάτι που τελείωσε το καλοκαιράκι, κάτι που τέλος τα μαγιουδάκια κι οι παραλίες και τα καραβάκια και τα κυματάκια και τα νησάκια, κάτι που η επόμενη άδεια είναι τα Χριστούγεννα- ε, δεν είχα και καμιά πρεμούρα να ακούσω indie surf τώρα! Το ανήσυχο πνεύμα των Allah Las, ωστόσο, με εξέπληξε αρκετά ευχάριστα.

Στο πέμπτο άλμπουμ τους, “Zuma 85”, οι Allah-Las επιτέλους αφέθηκαν ελεύθεροι, αγκαλιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό μείγμα ήχων, από βρώμικο post-punk glam σε ψυχεδελική folk μέχρι prog rock. Το άλμπουμ ανοίγει με το “The Stuff“, ένα τραγούδι που δε μοιάζει με τίποτα από όσα έχουν κάνει οι Allah-Las στο παρελθόν και γι’αυτό ξεχωρίζει. Με τα ξεψυχισμένα φωνητικά του, τα vocoded hooks και τα leads της κιθάρας είναι ένα χαλαρό, παράξενο και dirty  rock & roll τραγούδι που δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο άλμπουμ.

Το δεύτερο κομμάτι, “Jelly“, βρίσκεται αρκετά μακριά από το εναρκτήριο “The Stuff”. Πιο αργό και chill, εξυμνεί τη χάρη και την εξυπνάδα των μεδουσών και της φύσης γενικότερα. Kαταφέρνει να παραμείνει παιχνιδιάρικο και να «δέσει» με τον τρόπο αυτό με το “The Stuff”. Και κάπως έτσι, καταλαβαίνουμε ότι οι Allah-Las πρακτικά θέλουν να πειραματιστούν και αυτό είναι το νόημα του Zuma 85. Σε κάθε τραγούδι συμβαίνει και κάτι άλλο.

Στο Zuma 85 και φανερή η διάθεση των Allah-Las να παιίξουν με το στυλ τους

Στο “Right On Time” που ακολουθεί, μια γλυκιά μονοτονία σε καταβάλλει για λίγο, ενώ αμέσως μετά η φουτουριστική ψυχεδέλεια του “GG BB” επαναφέρει το mid-tempo ρυθμό που οι Allah-Las χρησιμοποιούν συχνά σε όλο τον δίσκο. Το “Hadal Zone” είναι μια αλλαγή, ένα από τα δύο ορχηστρικά τραγούδια του δίσκου.

Πρόκειται για ένα drone-ish, αργό και μελαγχολικό build up, που απαλά μεταβαίνει στα “Fontaine” και “Pattern”, κομμάτια που προσωπικά με άφησαν κάπως αδιάφορη. Όχι κακά κομμάτια per se, απλώς όλες τις φορές που άκουσα το album, ας πούμε πώς δεν κατάλαβα πώς φτάσαμε στο γλυκούλικο και funky “Sky Club” και στο γκρουβάτο, πλην ελαφρώς σκοτεινό, “La Rue”.

Με το "Zuma 85" οι Allah-Las μάς παραδίδουν ένα album με συναρπαστικές πινελιές από μπαλάντες

Το “La Rue” είναι το κομμάτι που ξεχωρίζει από το Zuma 85. Η πιανιστική τσαχπινιά του τραβά το ενδιαφέρον και είναι ενδεικτική του πόσο πρόθυμοι είναι οι Allah-Las να παίξουν με το στυλ τους.  Στην σκοτεινή ατμόσφαιρα του “La Rue”, συνεχίζουν να χτίζουν το “Dust” και το “Smog Cutter” με το τελευταίο να έχει λίγο μια πιο industrial αίσθηση στις κιθάρες και την παραγωγή.

Το πιο συναρπαστικό στοιχείο του Zuma 85, είναι αυτή η αίσθηση συνοχής που έχει

Και κάπου εδώ, θεωρώ ότι θα έπρεπε να κλείσει το album. No offense, για τα τελικά “Zuma 85” και “The Fall”. Μια χαρά κομμάτια και αυτά, αλλά προσωπικά ένιωσα – σε όλες τις ακροάσεις- το ίδιο “γκώσιμο” στις πρώτες νότες του ομώνυμου κομματιού. Ορχηστρικό κιόλας, ένιωθα ότι πλέον τραβιέται απ’τα μαλλιά το πράγμα. Πώς είναι κάτι live που τα’χεις δώσει όλα, αλλά κάπου στο τέλος η μέση σου σε προδίδει και ενώ πριν δυο λεπτά έκανες ελικοπτεράκια, τώρα ονειρεύεσαι να διακτινιστείς στον καναπέ σου; Αυτό.

Με εξαίρεση αυτό, οι Allah-Las μάς παραδίδουν ένα album με συναρπαστικές πινελιές από μπαλάντες, έξυπνα hooks, διανθισμένα με progressive  και ηλεκτρονικά στοιχεία (και το ρημάδι το cowbell) και καταφέρνουν  να κρατούν τα πράγματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Το πιο συναρπαστικό στοιχείο του Zuma 85, είναι αυτή η αίσθηση συνοχής που έχει. Παρά το εκλεκτικό μείγμα ήχων του άλμπουμ, υπάρχει ένα σαφές νήμα που τα διατρέχει όλα. Αυτό το νήμα είναι οι πλουσιότατες κιθάρες τους, η παντού υφέρπουσα ψυχεδέλεια και η μοναδική ικανότητά τους να δημιουργούν τραγούδια που μαγνητίζουν. Αρκεί να μην είναι τόσα πολλά! Το πολύ το “κύριε ελέησον” το βαριέται κι ο παπάς!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Allah Las

Album: Zuma 85

Label: Calico Discos, Innovative Leisuregonia Records

Release Date: 13/10/2023

Genre: Alternative Rock, Indie, Surf

1. The Stuff

2. Jelly

3. Right On Time

4. GB BB

5. Hadal Zone

6. Fontaine

7. Pattern

8. Sky Club

9. La Rue

10. Dust

11. Smog Cutter

12. Zuma 85

13. The Fall

Producer: Jeremy Harris, Allah Las

Allah Las: Miles Michaud (Φωνή, κιθάρα), Matthew Correia (Κρουστά, φωνή), Spencer Dunham (Μπάσο, φωνή), Pedrum Siadatian (Κιθάρα, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Οι Allah-Las μάς παραδίδουν ένα album με συναρπαστικές πινελιές από μπαλάντες, έξυπνα hooks, διανθισμένα με progressive και ηλεκτρονικά στοιχεία και καταφέρνουν να κρατούν τα πράγματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Παρά το εκλεκτικό μείγμα ήχων του άλμπουμ, υπάρχει ένα σαφές νήμα που τα διατρέχει όλα. Αυτό το νήμα είναι οι πλουσιότατες κιθάρες τους, η παντού υφέρπουσα ψυχεδέλεια και η μοναδική ικανότητά τους να δημιουργούν τραγούδια που μαγνητίζουν. Αρκεί να μην είναι τόσα πολλά!