Allochiria, Mass Culture, Their Methlab @Gagarin 205 | Live Report

14 συναυλίες ανά την Ευρώπη για Allochiria και Their Methlab είναι ο απολογισμός του Commotion tour, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα και το Gagarin 205, σε ένα διπλό release show παρέα με τους Mass Culture. Μια πολύ δυνατή σύμπραξη από 3 μπάντες που έχουν καταφέρει να χτίσουν σοβαρό όνομα στην underground σκηνή εντός αλλά και εκτός συνόρων. Θα είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να ακούσουμε τα 2 ολοκαίνουργια πονήματα, Commotion και Barren Point των Allochiria και Mass Culture αντίστοιχα, ζωντανά και αυτό από μόνο του αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός.

Αρκετός κόσμος είχε εμφανιστεί έξω απ’ το venue πριν ανοίξουν οι πόρτες (εμού συμπεριλαμβανομένου), και αυτό έδινε ήδη ένα θετικό πρόσημο, προμηνύοντας μια πλούσια και συναισθηματικά γεμάτη βραδιά. Λίγο κουβεντολόι με φίλους και γνωστούς ήταν αρκετό για να περάσει η ώρα και να κατευθυνθούμε όλοι προς τα μέσα. Πάνω στις κουβέντες βέβαια έμαθα και ένα άσχημο συμβάν, ότι έσπασαν κατά τη διάρκεια του soundcheck το βαν των Their Methlab αλλά ευτυχώς δεν είχαν τον εξοπλισμό τους μέσα. Με λίγο περίεργη διάθεση λοιπόν «λάβαμε θέσεις» καθώς ή ώρα ήταν ηδη 20:30.

THEIR METHLAB

Βλέποντας τα μέλη των Their Methlab να κινούνται μέσα-έξω απ’ το venue, ήταν φανερό ότι θα υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση (και λόγω του συμβάντος φυσικά που έγινε νωρίτερα). Μετά από 20-25 λεπτά σύσσωμη η μπάντα ανέβηκε στη σκηνή του Gagarin και οι πρώτες νότες απ’ το Arctic Funk άρχισαν να ηχούν. Ψυχεδελικές μελωδίες, σταδιακό χτίσιμο και ένα τεράστιο μπάσο να στέλνει δονήσεις σε όλο το μαγαζί. Τα τύμπανα ίσως μου φάνηκαν λίγο αδικημένα στη μίξη, καθώς θα τα ήθελα λίγο πιο μπροστά αλλά μικρό το κακό. Συνέχεια με άλλο ένα κομμάτι απ το “The Last Second” και λίγο μετά ο ίδιος ο Μιχάλης αφού ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που ήρθε, μας ενημέρωσε ότι μόλις πάτησαν το πόδι τους Ελλάδα τους έσπασαν το βανάκι έξω απ’ το μαγαζί.

Εκτός αυτού στους Their Methlab συνέβη και η cult στιγμή της βραδιάς αφού κατά τη διάρκεια του σετ τους ένας τύπος ανέβηκε στη σκηνή
Εκτός αυτού στους Their Methlab συνέβη και η cult στιγμή της βραδιάς αφού κατά τη διάρκεια του σετ τους ένας τύπος ανέβηκε στη σκηνή

Δύσκολο να χωνευτεί ότι μετά από 13 μέρες αδιάκοπου touring και περνώντας από τόσες πόλεις της Ευρώπης, έγινε κάτι τέτοιο εδώ. Παρ’ όλα αυτά το δυσχερές συμβάν δεν τους πτόησε καθόλου, εμφανίστηκαν γεμάτοι ενέργεια πάνω στη σκηνή και για άλλη μια φορά παρουσίασαν το ψυχεδελικό instrumental post rock τους όπως αυτοί τόσο καλά γνωρίζουν. Άλλη μια εκρηκτική εμφάνιση για το instrumental τρίο, που ικανοποίησε στο έπακρο όσους βρέθηκαν στο χώρο. Εκτός αυτού στους Their Methlab συνέβη και η cult στιγμή της βραδιάς αφού κατά τη διάρκεια του σετ τους ένας τύπος ανέβηκε στη σκηνή, συνεπαρμένος απ’ τη μουσική τους (ίσως και από ολίγον αλκοόλ) και έπεσε στα γόνατα, χτυπώντας παλαμάκια μπροστά στον Μιχάλη. Σουρεάλ στιγμές σε ένα λάιβ που ξεκίνησε βέβαια με τον καλύτερο τρόπο και έπεται και συνέχεια.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Their Methlab

Genre: Post Rock, Post Metal

Their Methlab: Michalis Spanos (Κιθάρα), Dimitris Spanos (Μπάσο), Nikos Vatalachos (Τύμπανα)

Arctic Funk

A Call to Arms

Muktuk

Dremel

Colours in Venice

MASS CULTURE

Η συνέχεια ακούει στο όνομα Mass Culture, οι οποίοι πριν από καμιά βδομάδα κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο “Barren Point”, που δυστυχώς λόγω καθυστερήσεων της μεταφορικής δεν κατάφεραν να έχουν τα βινύλια στον πάγκο του merch (όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος), αλλά είχαν πολλά άλλα καλούδια, μεταξύ άλλων και κάλτσες (τις οποίες και τίμησα). Η μπάντα μας παρουσίασε ολόκληρο τον δίσκο, ξεκινώντας με την τριπλέτα Point of Liminality, Mist and Tar και Bones of this World, δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις της. Στην αρχή του 1ου κομματιού υπήρξε ένα μικρό θέμα με τις εντάσεις, η φωνή ήταν αισθητά πιο πάνω στη μίξη και κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα όργανα, αλλά δεν άργησε να διορθωθεί από τον ηχολήπτη τους.

Οι Mass Culture μας αποχαιρέτησαν με τα Materialized και Grinding Light
Οι Mass Culture μας αποχαιρέτησαν με τα Materialized και Grinding Light

Συνέχεια με το εμβληματικό, Του φόβου η φωνή καθώς και το Sleeping Electric Sheep απ’ το “Primal | Ephemeral” και “Amoralism” αντίστοιχα. Μια μικρή παρένθεση προτού επιστρέψουμε και πάλι στο “Barren Point” που είχε και την τιμητική του φυσικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ ο ήχος ήταν στιβαρός, όπως αρμόζει στο post-hardcore που πρεσβεύουν, δείχνοντας πολύ δεμένοι μεταξύ τους και αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το νέο τους υλικό live. 

Κατά τη διάρκεια του Margins ένα άλλο απρόοπτο έλαβε χώρα, καθώς για κάποιο λόγο κάπου χάθηκε το momentum και  μπήκαν λάθος σε ένα σημείο του κομματιού, οπότε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ο Νίκος σταμάτησε το κομμάτι και σαν να μη συνέβη τίποτα το έπιασαν απ’ την αρχή και τα κεφάλια συνέχισαν να κάνουν headbanging. Οι Mass Culture μας αποχαιρέτησαν με τα Materialized και Grinding Light, κλείνοντας ιδανικά την παρουσίαση του νέου τους δίσκου, δείχνοντας ότι ο κόσμος τον έχει ήδη αγκαλιάσει και έχει πάρει πολύ θετικό feedback.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Mass Culture

Genre: Sludge Metal, Post Metal

Mass Culture:  Μιχάλης (Μπάσο), Στέφανος (Φωνή), Νίκος (Κιθάρα), Σωτήρης (Κιθάρα), Γιάννης (Τύμπανα)

Point of liminality

Mist and Tar

Bones of this World

Του φόβου η φωνή

Sleeping Electric Sheep

Grottoes, Rivisited

Margins

Materialized

Grinding Light

ALLOCHIRIA

Η ώρα πλησιάζει 23:00. Με ελάχιστη παρέκκλιση απ΄το timetable οι Allochiria ανεβαίνουν στη σκηνή και χωρίς πολλά-πολλά μας δίνουν το 9 απ’ το νέο τους άλμπουμ, “Commotion” το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό απ’ τη Venerate Industries. Μεταφερόμαστε στο “Omonoia” για τη συνέχεια και το αβυσσαλέο K, και ενώ όλα έβαιναν καλώς τρίτωσε το κακό με τα απρόοπτα, με μια σπασμένη χορδή για τον Σταύρο. Ταχύτατη αλλαγή κιθάρας, κούρδισμα και συνέχεια σαν να μη συνέβη ποτέ κάτι.

Επιστροφή στα νέα κομμάτια με το πιο πρόσφατο clip τους, We Have Nothing, και το σκοτεινό riffing απλώνεται σε όλο το venue. Φοβερή ατμόσφαιρα, στακάτος ήχος, τύμπανα που τσακίζουν κόκκαλα, σε συνδυασμό με τα growls της Ειρήνης, έχουν ως αποτέλεσμα ένα συμπαγές σύνολο που παρασύρει το κοινό κ φέρνει μια κάποια “αναταραχή” όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του νέου τους άλμπουμ. Still Life για την συνέχεια και δε γίνεται να μην παρατηρήσω ότι δεν υπάρχει κεφάλι που να μην κουνιέται στον ρυθμό. Αλλαγή σκηνικού με blast beat, σκισμένα φωνητικά για αυτό το black metal πέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε.

Oι Allochiria ανεβαίνουν στη σκηνή και χωρίς πολλά-πολλά μας δίνουν το 9 απ' το νέο τους άλμπουμ
Oι Allochiria ανεβαίνουν στη σκηνή και χωρίς πολλά-πολλά μας δίνουν το 9 απ' το νέο τους άλμπουμ

Πέφτει λίγο το tempo με το Counting Fives απ’ τον προηγούμενο τους δίσκο, “Throes” και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται με τα αιθέρια καθαρά φωνητικά της Ειρήνης τα οποία με αρκετό echo ηχούν βαθιά στα αυτιά μας προτού βουτήξουμε στα βαθιά με το Ocean. Το Commotion δείχνει ότι είναι ένας πολύπλευρος δίσκος. Φτιαγμένος για να παίζεται λάιβ και να σου βγάζει όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα. Κάπου εκεί θέλησε και η Ειρήνη, εμφανώς συγκινημένη, να κάνει μια αναφορά σε αυτές τις δύο εβδομάδες που ήταν στο δρόμο παρέα με τους Their Methlab και σε όσα πέρασαν μαζί.

Oι Allochiria έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για μεγάλα stages, έκαναν ένα σπουδαίο βήμα και ο κόσμος τους αντάμειψε

Ευχαρίστησε επίσης προσωπικά και τον Μήτσο (τον μπασίστα των Their Methlab) που τους έκανε τον ήχο σε όλο το τουρ. Καθώς και τον Billy, που αντικατέστησε τον Σταύρο στην κιθάρα στο μεγαλύτερο μέρος του τουρ, οπότε τον φώναξε επί σκηνής ώστε να παίξουν κάποια κομμάτια και μαζί. Η συνέχεια επιφύλασσε, Cracking Fractals, Casualties, We Crave What We Lack και κλείσιμο με το φοβερό Darklight. Το χειροκρότημα του κόσμου έδινε και έπαιρνε και αφού η μπάντα έφυγε απ’ τη σκηνή, σχεδόν αστραπιαία επέστρεψε για άλλο ένα όπως μας είπαν, και αυτό δεν ήταν άλλο απ’ το “Archetypal Attraction to Circular Things”.

H εμφάνιση των Allochiria αφήνει πολλές υποσχέσεις για το underground
H εμφάνιση των Allochiria αφήνει πολλές υποσχέσεις για το underground

Κλείνοντας την τουρνέ με αυτήν την εμφάνιση, οι Allochiria έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για μεγάλα stages. Έκαναν ένα σπουδαίο βήμα και ο κόσμος τους αντάμειψε. Τέτοια ανταπόκριση σε συναυλία αυτού του ήχου, που δεν τον λες και τον πιο διαδεδομένο στην υπόγεια σκηνή, αφήνει πολλές υποσχέσεις ότι θα έρθουν κι άλλα στο μέλλον και ότι το underground μπορεί να μεγαλώσει σε όλα τα επίπεδα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Allochiria

Genre: Sludge Metal, Post Metal

Allochiria: Ειρήνη (Φωνή)Θοδωρής (Μπάσο), Στέφανος (Τύμπανα), Σταύρος (Κιθάρα), Γιάννης (Κιθάρα)

9

K

We Have Nothing

Still Life

Counting Fives

Ocean

Cracking Fractals

Casualties

We Crave What We Lack

Darklight

Archetypal Attraction to Circular Things

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.