Η παρουσία τους στην ακραία μουσική σκηνή ξεκινάει το μακρινό πια 2010. Οι Amiensus επιστρέφουν τέσσερα χρόνια μετά από την τελευταία τους κυκλοφορία, με το “Reclamation: Part 1”. Ο εν λόγω δίσκος είναι ο τέταρτος full length της μπάντας. Όπως υποδηλώνει και η τέχνη του εξωφύλλου τους, η μπάντα έχει μία προτίμηση προς την εξερεύνηση και την έκφραση του μυθολογικού στοιχείου.

Η πεπατημένη οδός στον metal μουσικό χώρο έχει δείξει πως ένα είναι το σύνηθες εργαλείο για να διεξαχθεί μία τέτοιου είδους «έρευνα» και να παρατεθούν τα αποτελέσματά της στο κοινό. Και αυτό είναι ο black metal ήχος και τα παρεμφερή είδη. Θα ακολουθήσουν, άραγε, το ασφαλές μονοπάτι οι Amiensus;

Το “Reclamation: Part 1” ξεκινά με ατμοσφαιρικό και αιθέριο τρόπο για τον οποίο μας έχει προετοιμάσει το εξώφυλλο του. Στο “Blink of the Moment” συνυπάρχουν με έναν τόσο αρμονικό τρόπο το φως με το σκοτάδι, η ηρεμία και ο δυναμισμός, το εξωπραγματικό στοιχείο και ο ρεαλισμός. Επίσης, το κομμάτι μάς προσφέρει απλόχερα και γενναιόδωρα melodeath riffs, oμορφα συνδυασμένα με crusts ήδη από το πρώτο λεπτό.

Ακολουθούν blastbeats, για τα οποία δεν προετοιμαστήκαμε ποτέ, αλλά και πάλι η μετάβαση έγινε με ταιριαστό και συνεκτικό τρόπο. Και φυσικά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το στοιχείο που με κέρδισε στο κομμάτι, που δεν είναι άλλο παρά ο συνδυασμός growls και καθαρών φωνητικών.

Οι μελωδίες, οι εναλλαγές στους ρυθμούς και το ύφος είναι εύστοχα τοποθετημένα από τους Amiensus

Συνεχίζοντας με το “Reverie”, οι Amiensus αποκαλύπτουν αργά, σταδιακά και ξεκάθαρα τις επιρροές τους. Αιθέριες πολυφωνίες που συναντάμε – αρκετά – στους Alcest, riffs σαν πριόνια και διπέταλα που θυμίζουν τις ατμοσφαιρικές και μελωδικές μουσικές των Kalmah και γλυκά και μελαγχολικά solo που μας παραπέμπουν στους Dark Tranquility. Βέβαια, το crossover episode συμβαίνει στο κομμάτι “Senses Amplified”, καθώς η εισαγωγή είναι Agalloch-ική μέχρι και στον ήχο της.

Amiensus: Reclamation: Part 1 | Album Review

Στην πορεία, ωστόσο, του κομματιού οι Amiensus ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι και εμπλουτίζουν τη σύνθεσή τους με ξεσπάσματα στα drums, solo βιολιού, το οποίο δίνει atmospheric, αλλά και κάπως symphonic black metal, χαρακτήρα στο “Senses Amplified”. Το αποκορύφωμα έρχεται με την απότομη αλλαγή της μελωδίας κατά την ολοκλήρωση του κομματιού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη συνοχή με τους στίχους και αναδεικνύει το νόημά τους περί ψυχικής κούρασης και εσωτερικής αγανάκτησης.

Όσον αφορά το “Sun And Moon”, μπορεί η διάρκειά του να είναι οριακά εννιά λεπτά, αλλά η ομαλή και εύκολη ως προς την παρακολούθηση ροή του το κάνει να μοιάζει με πέντε ή κάτι παρόμοιο. Οι μελωδίες, οι εναλλαγές στους ρυθμούς και το ύφος είναι εύστοχα τοποθετημένα από τους Amiensus, γεγονός που δημιουργεί υποσυνείδητα ή μη προσδοκίες για τη συνέχεια.

To γεγονός ότι οι Amiensus ξέρουν πότε να κλείνουν τις συνθέσεις τους, κάνει το "Reclamation: Part 1" ακόμα πιο ελκυστικό

Και η συνέχεια διαρκώς δικαιώνει τους Amiensus με το post black αριστούργημα “A Consciousness Throughout Time“. Μελαγχολικό, σκοτεινό κομμάτι, το οποίο εμπεριέχει μεγάλη ποικιλία metal μουσικών στοιχείων όπως η ταχύτητα και τα διπέταλα στα drums του black metal, οι αργοί και βαρύγδουποι ρυθμοί του doom metal και τα αιθέρια riffs του atmospheric black. Στο εκρηκτικό “Vermillion Fog Of War” συνυπάρχουν το progressive, το black και το melodic death metal. Οι μελωδίες φτάνουν σε κορύφωση, οι Amiensus έχουν συνδυάσει εύστοχα τις μελωδίες τους χωρίς φλυαρία και στο τέλος του κομματιού γίνεται μία εύστοχη αλλαγή στους ρυθμούς, η οποία μας προετοιμάζει για την ολοκλήρωση του “Reclamation: Part1”.

Μία ανάσα πριν το τέλος, οι Amiensus επιλέγουν να παίξουν το δυνατό τους χαρτί μέσω του “Spoken Into Will”, τις μελωδικές progressive black metal συνθέσεις. Αφήνουν αρκετό χώρο στο μπάσο να αναδειχθεί και να ξεδιπλωθούν οι γραμμές του Farnham. Έτσι, το μπάσο πλαισιώνει τις μελωδίες με τον όγκο που χρειάζονται ακολουθώντας πιστά την αποστολή του στο σχήμα. Ο τίτλος τέλους στο “Reclamation: Part 1” παρουσιάζεται με μπαλαντοειδή και accoustic τρόπο.

Το “Transcendence Through Grief” είναι ένα κομμάτι χωρίς στίχους παρά μόνο με μελωδίες, όπου κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα solάκια, και οι οποίες αποπνέουν νοσταλγία, αναδρομή και γλυκιά μελαγχολία. Ανατρεπτικό τέλος επέλεξαν οι Amiensus για το δίσκο τους, αλλά ταίριαξε απόλυτα, καθώς η απλότητα και η ομορφιά των epic ύφους μελωδιών αφήνει περιθώρια για αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν, αλλά και χώρο ώστε να υποδεχθούμε το “Part 2”.

Οι Amiensus, στο “Reclamation: Part 1”, πειραματίζονται αρκετά στον ήχο τους, καταρρίπτοντας τις μονόχνωτες και απόλυτες μουσικές ταμπέλες

Οφείλω να ομολογήσω ότι δε γνώριζα τους Amiensus μέχρι να ακούσω το “Reclamation: Part 1”. Αυτό που επίσης θα ήθελα να εξωτερικεύσω είναι ότι χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να τους ανακαλύψω και να έρθω σε επαφή με τον ήχο και την ανακουφιστική ισορροπία των συνθέσεών τους. Δεν ανακάλυψαν τον τροχό του post black ήχου από την αρχή, ούτε έφεραν κάτι ριζοσπαστικό ή εντελώς νέο στη σκηνή του ακραίου ήχου. Η εξαιρετική συνοχή στις μελωδίες κάθε τραγουδιού, αλλά και στη ροή των κομματιών, το παραμυθένιο λεξιλόγιο στους στίχους, οι έξυπνοι και εύστοχοι συνδυασμοί συγχορδιών είναι κάποια από τα στοιχεία που προσωπικά ξεχώρισα στο album.

Βέβαια, αυτό που μου έκανε την πιο θετική εντύπωση είναι πως ξέρουν ακριβώς σε ποιο σημείο να ολοκληρώνουν τα κομμάτια τους, ώστε να μην γίνουν φλύαρα και αφήσουν κάποια πικρή επίγευση στο άτομο που επιλέγει να ακούσει τη μουσική τους. Αυτό νομίζω πως είναι σημαντικό προσόν για τα άτομα τα οποία ασχολούνται με τη μουσική από την πλευρά του συνθέτη. Σας αφήνω όμως τώρα γιατί πήρα αρκετή «δουλειά για το σπίτι». Τα λέμε όταν κυκλοφορήσει το Reclamation: Part 2.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Amiensus

Album: Reclamation: Part 1

Label: M-Theory Audio

Release Date: 26/04/2024

Genre: Progressive Black Metal

1. Blink Of The Moment

2. Reverie

3. Senses Amplified

4. Sun & Moon

5. A Consciousness Throughout Time

6. Vermillion Fog Of War

7. Spoken Into Will

8. Transcendence Through Grief

 

Producer: James Benson, Chris Piette, Amiensus

Amiensus: James Benson (Φωνή), Alec Rozsa (Κιθάρα), D. Todd Farnham (Μπάσο), Chris Piette (Τύμπανα), Kelsey Roe (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Οι Amiensus, στο “Reclamation: Part 1”, πειραματίζονται αρκετά στον ήχο τους, καταρρίπτοντας τις μονόχνωτες και απόλυτες μουσικές ταμπέλες. Το υποστηρίζουν τόσο, ώστε οι συνθέσεις που καταλήγουν σε εμάς να αποπνέουν φρεσκάδα, σιγουριά και ωριμότητα.