Οι Βραζιλιάνοι Angra είναι ένα από τα συγκροτήματα που δε φοβήθηκαν ποτέ να ταράξουν τα νερά του metal. Δε δίστασαν να πειραματιστούν και να αποφύγουν τα τετριμμένα. Σου δίνουν την εντύπωση ότι, σε πολλούς δίσκους, δε δίνoυν σημασία στο τι θα πουν κριτικοί και κοινό. Απλά θέλουν εκείνοι να νιώθουν ικανοποιημένοι. Αυτή η λογική τους, όμως, άλλαξε στο “Cycles of Pain”, που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες.

Με το "Cycles of Pain" οι Angra δείχνουν για ακόμα μία φορά τη μουσική τους ταυτότητα

H πρώτη μου επαφή μαζί τους ήταν το 1996 με το “Holy Land“. Με κανέναν άλλο δίσκο δεν έχω πάθει τέτοιο πολιτισμικό σοκ. Κάτι που έγινε ακόμα μεγαλύτερο στη συναυλία, που έδωσαν στο “Ρόδον” (μία από τις καλύτερες συναυλίες που έχω δει), στο πλαίσιο της περιοδείας – προώθησης του δίσκου. Η μαγεία αυτή δεν κράτησε πολύ, καθώς τα 3/5 του συγκροτήματος αποχώρησαν μετά την κυκλοφορία του “Fireworks“. Ανάμεσα τους και ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής τους ταυτότητας, ο εμβληματικός τραγουδιστής, Andre Matos.

Παρά τις αποχώρησεις, οι δύο κιθαρίστες που έμειναν, Kiko Loureiro και Rafael Bittencourt, μάζεψαν τα συντρίμμια και με μπροστάρη έναν ακόμη εξαιρετικό τραγουδιστή, τον Edu Falaschi, κατάφεραν σταδιακά να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού. Μάλιστα, το 2004 κυκλοφόρησαν ακόμη ένα δίσκο ορόσημο για το power metal, το “Temple of Shadows“. Η πορεία, όμως, πάλι δεν ήταν η αναμενόμενη. Και ως ακροατής, δηλαδή, εισέπραττες μία έλλειψη σταθερότητας, τόσο μουσικά όσο και στις αποφάσεις τους.

Στο “Cycles of Pain” η σύνθεση των Angra, που μας συστήθηκε για πρώτη φορα στο "Ømni", δοκιμάζεται για δεύτερο συνεχή δίσκο

Ο Edu αποχωρεί το 2012 και ο Fabio Leone έρχεται ως προσωρινός αντικαταστάτης. Ταυτόχρονα, ξεκινούν συζητήσεις με τον Andre Matos για επανασύνδεση. Ωστόσο, θα μείνουν στη μέση λόγω του αιφνιδίου θανάτου του σπουδαίου τραγουδιστή. Έτσι, ο Fabio, από προσωρινός γίνεται μόνιμος. Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η αποχώρηση του Kiko, καθώς η μόνιμη παρουσία του ως lead κιθαρίστας στους Megadeth δε γινόταν να αγνοηθεί. Με την αποχώρησή του, σπάει ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά δίδυμα που έχουν υπάρξει ποτέ. Ο Bittencourt παραμένει, ως και σήμερα, το μοναδικό μέλος από την εποχή του ντεμπούτο τους, “Angels Cry“. 

Το “Cycles of Pain” είναι ο δέκατος δίσκος τους. Η σύνθεση, που μας συστήθηκε για πρώτη φορα στον προηγούμενο δίσκο, “Ømni“, δοκιμάζεται για δεύτερο συνεχή δίσκο. Από τεχνικής πλευράς, ποτέ δεν έλειψαν από το συγκρότημα μουσικοί με άρτια κατάρτιση. Αυτό τους επέτρεπε να ισορροπούν μεταξύ power και progressive, εμπλουτίζοντας τα κομμάτια με παραδοσιακούς ήχους της πατρίδας τους. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε στο “Cycles of Pain.

Μουσικά κρατούν ως βάση το power metal, οι progressive ρυθμοί είναι πιο έντονοι και οι παραδοσιακοί ήχοι της Βραζιλίας δίνουν τον ιδιαίτερο χρωματισμό, που πάντα έκανε τους Angra να ξεχωρίζουν. Υπάρχει ποικιλία στις συνθέσεις, κάτι που δημιουργεί προσμονή για να ακούσουμε το επόμενο τραγούδι.

Το “Dead Man on Display” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα power/progressive τραγουδιού, το “Gods of The World” τους φέρνει πιο κοντά στην power metal πλευρά τους, ενώ το “Ride Into The Storm” είναι το κατάλληλο killer track, που έπρεπε να προηγηθεί ως single.

Στο "Cycles of Pain" επιλέγουν μουσικά ασφαλή μουσικά μονοπάτια, κάτι που δεν αρμόζει στο DNA των Angra

Αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Generations Warriors“, που είναι αυτό που θέλω να ακούω από Angra. Δυναμικό, γρήγορο και μελωδικό, με όμορφα lead κιθαριστικά γεμίσματα, και λίγα και καλά progressive στοιχεία. 

Και εδώ, έχουμε το πιο αδύναμο σημείο του δίσκου. Η progressive πλευρά σε πολλά τραγούδια αποκτά περισσότερο χώρο από όσο θα έπρεπε. Για να μη δώσω λάθος εντυπώσεις, το πρόβλημά μου δεν είναι η έντονη παρουσία του progressive, αλλά του ότι γίνεται άτσαλα σε κάποια τραγούδια. Χαλάει ό,τι έχει προηγηθεί στη σύνθεση. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο, το line up του συγκροτήματος δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες για να αντικατοπτρίζονται και στα τραγούδια τους.

Παρά τη συνθετική διστακτικότητα των Angra, ο νέος τους δίσκος δεν είναι κακός, το αντίθετο

Η δεύτερη αδυναμία που βρίσκω, μικρότερης σημασίας, είναι ότι δε μου “κολλάει” στα αυτιά η μουσική των Βραζιλιάνων με την φωνή του Fabio, ενός εξαίρετου κατά τα άλλα τραγουδιστή. Τελευταίο αφήνω ένα στοιχείο, που έρχεται σε αντίθεση με το τι έγραψα στον πρόλογο. Στο “Cycles of Pain”, οι Angra επιλέγουν μουσικά ασφαλή μουσικά μονοπάτια, κάτι που δεν αρμόζει στο DNA τους.

Παρά τα παραπάνω αρνητικά, το “Cycles of Pain“, ως σύνολο, δίνει την εντύπωση ότι οι Angra επανέρχονται και μπαίνουν δυναμικά ξανά σε τροχιά. H μουσική ταυτότητά τους είναι εδώ, ευδιάκριτη σε όλες τις συνθέσεις τους. Το μόνο που λείπει είναι η σπίθα από τα νεότερα μέλη!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Angra

Album: Cycles of Pain 

Label: Atomic Fire Records

Release Date: 03/11/2023

Genre: Power Metal, Progressive Metal

1. Cyclus Doloris

2. Ride Into The Storm

3. Dead Man on Display

4. Tide of Changes – Part I

5. Tide of Changes – Part II

6. Vida Seca

7. Gods of The World

8. Cycles Of Pain

9. Faithless Sanctuary

10. Here in The Now

11. Generation Warriors

12. Tears of Blood

Producer: Dennis Ward

Angra: Fabio Lione (Φωνή), Rafael Bittencourt (Κιθάρα), Marcelo Barbosa (Κιθάρα), Felipe Andreoli (Μπάσο), Bruno Valverde (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Το "Cycles of Pain", έχει τα αρνητικά του, όμως, ως σύνολο, σου δίνει την εντύπωση ότι οι Angra επανέρχονται και μπαίνουν ξανά σε τροχιά. H μουσική ταυτότητα τους είναι εδώ, ευδιάκριτη σε όλες τις συνθέσεις τους