Για χρόνια οι Νορβηγοί Arabrot θεωρούνταν ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό του ευρωπαϊκού noise rock. Από τότε που βγήκαν στην επιφάνεια, όμως, έχουν επιδείξει δημιουργικότητα και συνέπεια τις οποίες θα ζήλευαν αρκετά σχήματα. Το μόνο μέλος που έχει μείνει και ουσιαστικά «κρατά» την μπάντα, ο Kjetil Nernes φροντίζει να επιβεβαιώνει πως το συγκρότημα εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης. Ξεπερνώντας τον καρκίνο του φάρυγγα και μετακομίζοντας στη Σουηδία, πλέον βλέπει τη ζωή με άλλα μάτια. Μένει σε μια εκκλησία με τη σύζυγό του, Karin Park και τα παιδιά τους. Και ο νέος του δίσκος, “Of Darkness And Light” φανερώνει ότι, όσο κι αν το σκοτάδι είναι μόνιμη πηγή έμπνευσής του, πλέον το φως νικά.

Ακούγοντας τον δίσκο, το πρώτο και κύριο πράγμα που δεν μπορεί να διαγραφεί από το μυαλό μου είναι πως έτσι θα ακούγονταν οι Swans αν αποφάσιζαν να το γυρίσουν σε indie rock. Η φωνή του Nernes στο εισαγωγικό “Hangman’s House” ακούγεται σαν τον Gira αν «δάνειζε» ένα τραγούδι του στους Νορβηγούς.

Και για κάποιο περίεργο λόγο το “You Cast Long Shadows” μοιάζει σαν να μπαίνουν και οι Clash στο στούντιο για να τζαμάρουν μαζί τους. Το μεγαλύτερο σήκωμα φρυδιού, ωστόσο έρχεται στο τρίτο κατά σειρά κομμάτι, “Horrors of The Past”. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός που ακούγεται σαν τον Robert Smith να αράζει με τους Echo And The Bunnymen και να προσπαθούν να γράψουν κάτι κοντινό σε bubblegum pop. Εξαιρετικό κομμάτι.

Μπορεί ο ήχος των Årabrot στο "of Darkness and Light" να πατάει σε κάποιες «ξένες» για αυτούς νόρμες, ωστόσο, δεν ξεχνά τις noise καταβολές του

Το “Madness” παρατηρεί την παράνοια του σύγχρονου κόσμου από τον ουρανό, δε μοιάζει να πτοείται, ούτε να κινδυνολογεί όμως. Αιθέριο, με διακριτικό σκοτάδι και μια υποψία άγχους, οδηγεί σε ένα απρόσμενο ξέσπασμα που ξαφνιάζει, για να επιστρέψει στη φόρμα του. Ο Nernes μεταμφιέζεται προσωρινά στον Εωσφόρο για να ερμηνεύσει το Swansικό μα φωτεινό post punk του “Cathedral Light”, το οποίο αν δεν είχε τέτοιο σαρδόνιο στιχουργικό περιεχόμενο και έντονη παραμόρφωση σε σημεία θα έπαιζε άνετα και στο ραδιόφωνο.

Μπορεί ο ήχος των Årabrot στο "of Darkness and Light" να πατάει σε κάποιες «ξένες» για αυτούς νόρμες, ωστόσο, δεν ξεχνά τις noise καταβολές του

Tο “We Want Blood” ήταν το κομμάτι που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του δίσκου και εν μέρει ορίζει τη στροφή της μέσης του δίσκου. Και ξανά οι Swans (ενδεχομένως του This Burning World αυτή τη φορά) στο προσκήνιο αλλά με μεγαλύτερα κέφια και όχι τόσο υποβόσκουσα ένταση. Η δίψα για αίμα εκδηλώνεται με όλη της την απειλή και τις γρέζες απειλές του Nernes. Το “Fire!” από την άλλη είναι μια υπενθύμιση πως το noise rock δεν έφυγε ποτέ από το αίμα τους.

Το ίσως πιο «κοπανιστό» κομμάτι του δίσκου και σίγουρα το πιο στριφνό, με κερδίζει ως το προσωπικό μου αγαπημένο. Tο δε “Skeletons Trip The Light Fantastic” μόνο δύο συνειρμούς μου προκαλεί: ή ως χαλί για batcave χορό σε κλαμπ τύπου Death Disco ή μια χοροπηδηχτή live στιγμή.

Χωρίς να είναι δίσκος που αλλάζει τη ζωή, παραμένει ένα λαμπρό παράδειγμα ποιότητας και μελωδίας

Οι noir διαθέσεις του Swan Killer αποτελούν το ίσως πιο «βλάσφημα» sexy κομμάτι του δίσκου. Δε θυμάμαι να έχω ξανακούσει κομμάτι που η λέξη Hallelujah να τραγουδιέται με έναν τέτοιο ρυθμό να τη συνοδεύει. Το Love Under Will που κλείνει το δίσκο βάζει για άλλη μια φορά στο επίκεντρό του τον Aleister Crowley (ο Nernes έχει δηλώσει το θαυμασμό του) και αποχαιρετά με αχτίδες φωτός κι αγάπης τον ακροατή.

Χωρίς να είναι δίσκος που αλλάζει τη ζωή, παραμένει ένα λαμπρό παράδειγμα ποιότητας και μελωδίας. Ιδανικό για φθινοπωρινές, ηλιόλουστες βόλτες και χαλάρωση από την όποια ένταση. Ακόμα κι αν ξεχαστεί μέσα στο χρόνο, μοιραία, ένας μήνας στις playlists μας του ανήκει. Δικαιωματικά.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Årabrot

Album: Of Darkness and Light

Label: Pelagic Records

Release Date: 13/10/2023

Genre: Noise rock, Post Punk

1. Hangman’s House

2. You Cast Long Shadows

3. Horrors of the Past

4. Madness

5. Cathedral Light

6. We Want Blood

7. Fire!

8. Skeletons Trip the Light Fantastic

9. Swan Killer

10. Love Under Will

Producer: Alain Johannes

Årabrot: Kjetil Nornes (Κιθάρα, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Χωρίς να είναι δίσκος που αλλάζει τη ζωή, παραμένει ένα λαμπρό παράδειγμα ποιότητας και μελωδίας. Ιδανικό για φθινοπωρινές, ηλιόλουστες βόλτες και χαλάρωση από την όποια ένταση.