Όταν ακούμε το όνομα του Blaze Bayley, το μυαλό μας τον συνδέει με τους Iron Maiden. Σε αντίθεση, όμως, με τα λίγα χρόνια που υπήρξε μέλος τους, ο Blaze Bayley ασχολείται με τη μουσική πολλές δεκαετίες πια. Kαι όσοι τον ακολουθούν, το γνωρίζουν καλά!

Ο Blaze Bayley ή Bayley Alexander Cooke, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1963. Στις αρχές του 1980, η ενασχόλησή του με τη μουσική ήταν ήδη έντονη ως μέλος του hard rock συγκροτήματος Wolfsbane.

Mπορεί οι Wolfsbane να μην ήταν πόλος έλξης για τις δισκογραφικές εταιρείες εξαιτίας των πωλήσεων και των θέσεών τους στα βρετανικά charts, o Blaze Bayley, όμως, θα άκουγε ξανά το όνομά του μαζί με αυτό των Iron Maiden.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, είχαν προετοιμαστεί τόσο, ώστε να ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο. Ταυτόχρονα, ήταν το opening act σε μεγάλες μπάντες. Βρέθηκαν με τους Ιron Maiden στις συναυλίες τους στην Αγγλία για την προώθηση του ‘’No Prayer For The Dying’’.

Και μπορεί οι Wolfsbane να μην ήταν πόλος έλξης για τις δισκογραφικές εταιρείες εξαιτίας των πωλήσεων και των θέσεών τους στα βρετανικά charts, o Blaze Bayley, όμως, θα άκουγε ξανά το όνομά του μαζί με αυτό των Iron Maiden.

Το 1994, ξεκινάει η ‘’Blaze Bayley εποχή’’ για τους Iron Maiden αλλά και για τους εκατομμύρια ακροατές του είδους

Την ίδια εποχή, που αποφασίζει να ακολουθήσει solo καριέρα, οι Iron Maiden είναι αντιμέτωποι με μία γενική εσωτερική κρίση. Μεταξύ άλλων, αυτή οδηγεί και στην αποχώρηση του frontman τους, Bruce Dickinson.

Η θέση ήταν κενή, και πολλοί μουσικοί θα έκαναν τα πάντα για να γίνουν ο νέος frontman των Iron Maiden. Αλλά, ο Blaze Bayley ήταν αυτός που τα κατάφερε ανάμεσα σε χιλιάδες δοκιμαστικά και συναντήσεις! Το 1994, ξεκινάει η ‘’Blaze Bayley εποχή’’ για τους Iron Maiden και για τους εκατομμύρια ακροατές του είδους!

Με θετικό στοιχείο ότι δεν υπήρχε καμία σύγκριση ανάμεσα στον Dickinson και τον Bayley, το συγκρότημα ξεκινάει ηχογραφήσεις. Ο νέος του δίσκος δεν ήταν άλλος από το ‘’The X-Factor’’. Η απήχηση του κοινού δεν ήταν τόσο θερμή όσο περίμεναν ή είχαν συνηθίσει. Παρόλα αυτά, ο δίσκος κατάφερε να αποσπάσει διάφορα ευρωπαϊκά βραβεία. Όμως, οι πωλήσεις και οι ακροάσεις τους άφησαν πολύ πίσω στα παγκόσμια charts.

Οι Iron Maiden συνεχίζουν να ηχογραφούν και να κάνουν περιοδείες ανά τον κόσμο. Ο Blaze Bayley βρίσκεται από μικρούς χώρους και opening acts, να τραγουδά μπροστά σε 60000 κόσμο στη Βραζιλία. Όμως, στις ΗΠΑ, οι παραγωγές είναι μικρότερες και το κοινό δυσκολεύεται να δεχτεί τις αλλαγές.

Tο δυσάρεστο κλίμα κορυφώθηκε για την μπάντα αλλά και για τους fans της, που έβλεπαν τη μία "άβολη’’ ενέργεια να διαδέχεται την άλλη

Η εμπορική πτώση συνεχίζεται με την κυκλοφορία των “Best Of The Beast’’ και “Virtual XI’’. Για το δεύτερο, μάλιστα, πραγματοποίησαν μία περιοδεία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Kαι, ενώ είχαν υποσχεθεί πολλά, οι θεατές δεν εισέπραξαν τα αντίστοιχα. Έτσι, το δυσάρεστο κλίμα κορυφώθηκε για την μπάντα και για τους fans της, που έβλεπαν τη μία ‘’άβολη’’ ενέργεια να διαδέχεται την άλλη.

Μετά από πέντε χρόνια συνεργασίας και την κυκλοφορία δύο δίσκων, o Bayley δεν ήταν πια ο frontman των Iron Maiden. Αν και οι περισσότεροι τον αμφισβητούν μέχρι και σήμερα, ο ίδιος συνεχίζει αμείωτος τη μουσική του παρουσία.

Έχοντας αφήσει ολοκληρωτικά πίσω του τις εποχές, που όλοι θα ζηλεύαμε να ζήσουμε -επιφανειακά τουλάχιστον-, ο Bayley ενώνεται με τους Steve Wray, John Slater, Rob Naylor και Jeff Singer και δημιουργούν τους ‘’Blaze’’.

Για ακόμα φορά, ο Βlaze Bayley έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή

Κυκλοφορούν πολύ σύντομα το “Silicon Messiah’’ και οι αρνητικές κριτικές μοιάζουν να μένουν στο παρελθόν. Το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα των Blaze είναι εξαιρετικό, ο Bayley απελευθερώνεται και δίνει στη μουσική του άλλη διάσταση.

Ακολουθούν τα “Tenth Dimension’’, “As Live As It Gets’’ και “Βlood & Belief’’, με μόνο θετικά στοιχεία για την εξέλιξή τους. Οι προσωπικές διαφωνίες, όμως, οδήγησαν σύντομα σε αποχώρηση μελών και τελικά στη διάλυσή τους. Και αυτή είναι μία ακόμα φορά που ο Βlaze Bayley έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή!

Είμαστε στο 2007 και ο Blaze Bayley συνεργάζεται εκ νέου με μουσικούς για το μουσικό project που παίρνει το όνομά του. Το θάρρος (και το θράσος του για τη μουσική βιομηχανία) μένει απαράμιλλο. Γι’ αυτό, μας δίνει όλα όσα θέλει να πει και νιώθει μέσα από τις συνθέσεις και τους στίχους του.

Κυκλοφορεί το “Τhe Man Who Would Not Die’’, κριτικοί και κοινό το ακούν με ζέση και το(ν) υποστηρίζουν βαθιά. Και ενώ φαίνεται ότι η επαγγελματική του πορεία παίρνει το δρόμο της, προσωπικές δυσκολίες, όπως ο θάνατος της συζύγου του, τον καταβάλλουν και πάλι. Όμως, δεν το βάζει κάτω και το 2010 ακούμε για πρώτη φορά το “Promise and Terror’’. Κάποιος θα έλεγε ότι όσο η ζωή του δυσκολεύει, ο Bayley εξελίσσεται μουσικά! Ή μάλλον, αναδύεται μέσω της τέχνης του.

Ώριμος μουσικά και προσωπικά, επιλέγει μικρότερες σκηνές, ξεκινά παγκόσμιες περιοδείες και συνοδεύεται από την μπάντα, που τον βοηθά να κάνει όσα ήθελε πραγματικότητα

Το σχήμα, που δημιούργησε λίγα χρόνια νωρίτερα, διαλύεται, αλλά εμπορικά οι προσπάθειές του φαίνεται να έχουν αντίκρισμα. Χωρίς παύση, παίρνει ξανά το solo δρόμο του, κάνει την αξιοσημείωτη περιοδεία με τον Paul Di Anno και μοιάζει σαν να βρίσκει επιτέλους αυτό που θα κάνει ελεύθερα και δίνοντας το 100% του, επειδή και μόνο το θέλει ο ίδιος.

Έχοντας κυκλοφορήσει το 2012 τον πρώτο του solo δίσκο και με επαφές με τους Absolva, ξεκινούν να συνεργάζονται στενά. Ώριμος μουσικά και προσωπικά, επιλέγει μικρότερες σκηνές και ξεκινά παγκόσμιες περιοδείες. Παράλληλα, συνοδεύεται από την μπάντα, που τον βοηθά να κάνει όσα ήθελε πραγματικότητα, και να κυκλοφορήσει limited βινύλια!

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει το 2012 τον πρώτο του solo δίσκο και με επαφές με μέλη των Absolva, ξεκινούν να συνεργάζονται στενά.

Ξεκινά με το ‘’Infinite Entanglement’’ το 2016 και έναν χρόνο μετά κυκλοφορεί το ‘’Endure And Survive (Infinite Entanglement Part II)’’. Έτσι, έρχεται και στην Ελλάδα για μια σειρά εμφανίσεων. Το κοινό δείχνει το σεβασμό και το θαυμασμό πρωτίστως για τον Bayley, και έπειτα για το παρελθόν του στους Iron Maiden.

H τριλογία ολοκληρώνεται με το ‘’The Redemption Of William Black (Infinite Entanglement Part ΙΙΙ)’’ το 2018 και ο ίδιος συνεχίζει τα live του από ήπειρο σε ήπειρο, παίζοντας και γνωρίζοντας νέους και παλιούς fans σε όλον τον κόσμο.

Κάπως έτσι, με χιλιάδες εμπειρίες και το πιο πρόσφατο ‘’War Within Me’’ στις αποσκευές του, ο Blaze Bayley έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα για πέντε επετειακές Iron Maiden συναυλίες. Γιατί ξέρει! Όσο και να έχουν αμφιβάλλει, οι ακροατές θα είναι πάντα εκεί να θυμούνται και να ακολουθούν αυτά που κάποτε τους συνέπαιρναν.

Και σε αυτό το ταξίδι, έχει μαζί του τους Ιron Maiden σε συνθέσεις και στιγμές του παρελθόντος, τους Absolva ως δυναμική του μουσική παρέα, και τον ίδιο του τον εαυτό παθιασμένο και έτοιμο, όπως κάθε φορά! Μετά την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, η Αθήνα σας περιμένει!

 

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.