Αναφορικά με τον νέο δίσκο του Blaze Bayley δεν θα ξεκινήσω με τετριμμένα σχόλια του αν ήταν αντάξιος αντικαταστάτης του Bruce Dickinson ή αν κατά την δική του περίοδο οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν σπουδαίους δίσκους. Αυτά ανήκουν στην ιστορία και μόνο σε συγκεκριμένα αφιερώματα έχει νόημα να επεκταθώ. Το σημαντικότερο, εν έτη 2024, είναι κατά πόσο ο Blaze Bayley μπορεί να προσφέρει στο heavy metal και αν αυτό το πράττει με το “Circle of Stone”. 

O συμπαθέστατος τραγουδιστής μάς έχει συνηθίσει στο να κρατά χαμηλό profile, να δουλεύει σκληρά και να κυκλοφορεί δίσκους που αξίζουν την προσοχή μας. To “Circle of Stone” είναι ο ενδέκατος δίσκος του, αποδεικνύοντας πόσο σκληρά δουλεύει, ξεπερνώντας και τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε τον Μάρτιο του 2023 με την καρδιά του. 

Το “Circle of Stone” δεν πρωτοτυπεί, δεν είναι ο καλύτερος δίσκος της καριέρας του. Είναι καλοπαιγμένο heavy metal με δυνατά riffs και ωραίες μελωδίες, στα χνάρια των Judas Priest, Iron Maiden, DIO και Saxon. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν δέσει μεταξύ τους και φαίνεται ξεκάθαρα η χημεία και οι αυτοματισμοί που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στο κιθαριστικό δίδυμο Chris Appleton/Luke Appleton. Συγκρίνοντας με πολλά νέα συγκροτήματα που αρέσκονται στο να θυμίζουν NWOBHM θεωρώ ότι το “Circle of Stone” είναι πολύ πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος. 

Ανεξαρτήτως του “Circle of Stone”, το heavy metal χρειάζεται προσωπικότητες και χαρακτήρες όπως ο Blaze Bayley

Οι δυνατές ερμηνείες του Blaze κάνουν την παρουσία σε κάθε τραγούδι. Εξαιρετική στιγμή το εκπληκτικό “A Day of Reckoning” που θα μπορούσε άνετα να ήταν σε ένα από τα δύο τελευταία albums των Iron Maiden. Στο “The Path of the Righteous Man” αυτό που ανέφερα παραπάνω (περί NWOBHM) γίνεται έντονο στα κιθαριστικά riffs, ενώ στην μπαλάντα “The Broken Man” ο Blaze κάνει κατάθεση ψυχής με την ερμηνεία του.

Blaze Bayley Circle of Stone

 Ένα ακόμη highlight είναι το ομώνυμο τραγούδι όπου η στεντόρεια φωνή του Blaze συνδυάζεται με τις φωνητικές ικανότητες του Niklas Stalvind (Wolf). Η παραγωγή, δεδομένου ότι την ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον Chris Appleton, είναι εξαιρετική και βοηθά στο να αναδείξει τον δυναμισμό που κάθε φορά επιδιώκει στους δίσκους του. 

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο, που οι φίλοι του Blaze θα λατρέψουν, ενώ οι fans του παραδοσιακού heavy metal θα βρουν σίγουρα 3-4 τραγούδια που θα ακούν ξανά και ξανά τους επόμενους μήνες. Το “Circle of Stone” αξίζει την προσοχή σας! Όσα νέα παιδιά ακούν για πρώτη φορά το προσωπικό συγκρότημα του Blaze, να ανατρέξουν σίγουρα και στα “The Man Who Would Not Die“, “Silicon Messiah“. Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσα στον πρόλογο, το heavy metal χρειάζεται προσωπικότητες και χαρακτήρες όπως ο Blaze Bayley

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Blaze Bayley

Album: Circle of Stone

Label: Blaze Bayley Recordings

Release Date: 23/02/2024

Genre: Heavy Metal

1. Mind Reader

2. Tears in Rain

3. Rage

4. The Year Beyond This Year

5. Ghost in the Bottle

6. The Broken Man

7. The Call of the Ancestors

8. Circle of Stone

9. Absence

10. A Day of Reckoning

11. The Path of the Righteous Man

12. Until We Meet Again

Producer: Blaze Bayley & Chris Appleton

Blaze Bayley: Blaze Bayley (Φωνή), Karl Schramm (Μπάσο), Martin McNee (Τύμπανα), Chris Appleton (Κιθάρα), Luke Appleton (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο, που οι φίλοι του Blaze θα λατρέψουν, ενώ οι fans του παραδοσιακού heavy metal θα βρουν σίγουρα 3-4 τραγούδια που θα ακούν ξανά και ξανά τους επόμενους μήνες