Blind Guardian | Και τελικά, ποιο είναι το καλύτερο τους album; (Poll)

Blind Guardian, οι τιτάνες του power metal. Οι μελωδίες των οποίων πλέκουν ιστορίες φαντασίας και περιπέτειας, όπως κανένας άλλος. Με τη μουσική τους, μας μεταφέρουν στα βασίλεια της Μέσης Γης, φέρνοντας στον νου μας εικόνες ηρωικών μαχών, μυθικών πλασμάτων και διαχρονικών αναζητήσεων.

Θα μπορούσες να τους πεις και βάρδους του metal. Διαθέτουν μια σπάνια αλχημεία μουσικής δεξιοτεχνίας και στιχουργικής δεινότητας, που τους ξεχωρίζει ως την καλύτερη μπάντα του power metal. Οι στίχοι των Blind Guardian αντλούν έμπνευση από έργα, όπως το “The Lord of the Rings” και το “The Silmarillion“. Aποτίουν φόρο τιμής στο πλούσιο “μωσαϊκό” της Μέσης Γης, δημιουργώντας επικές αφηγήσεις, που βρίσκουν απήχηση στους χιλιάδες οπαδούς τους εδώ και περίπου τριάντα χρόνια.

Οι Γερμανοί είναι ένα συγκρότημα, του οποίου οι μελωδίες ξεπερνούν τα όρια του κόσμου μας. Η μουσική τους είναι μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης του μύθου και της απεριόριστης δημιουργικότητας του πνεύματος.

Battalions of Fear

Battalions of Fear

Το Battalions of Fear αποτελεί το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Blind Guardian, οι οποίοι έκαναν το ντεμπούτο τους το 1988. Αυτό το άλμπουμ αποτελεί μια ωμή απεικόνιση του speed metal, που περιστασιακά κινείται και στα όρια του thrash metal. Απουσιάζουν οι στολισμοί, που θα καθόριζαν τις μετέπειτα μουσικές δουλειές τους, δίνοντας κυρίως έμφαση στην ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ, "Majesty", συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τους.

Follow the Blind

Follow the Blind

Το Follow the Blind είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Blind Guardian. Αρχικά, κυκλοφόρησε το 1989, και όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και αυτό "πατάει" κυρίως στο speed metal. Ωστόσο, οι BG παρουσιάζουν μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Αυτή που αργότερα θα γίνει ο χαρακτηριστικός ήχος του συγκροτήματος. Ο κιθαρίστας Marcus Siepen εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντλούσαν έμπνευση από thrash metal σχήματα, όπως οι Testament και οι Forbidden, γεγονός που συνέβαλε στη βαρύτερη ατμόσφαιρα του άλμπουμ.

Το 2017, το Loudwire κατέταξε το Follow the Blind ως το 12ο καλύτερο power metal άλμπουμ όλων των εποχών.

Tales from the Twilight World

Tales from the Twilight World

Ενώ τα BoF και FtF λειτούργησαν αναμφίβολα ως οι θεμέλιοι λίθοι, πάνω στους οποίους οι Blind Guardian θα έφτιαχναν τελικά τον χαρακτηριστικό τους ήχο, το Tales From The Twilight World αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη μουσική τους εξέλιξη. Αυτό το άλμπουμ σηματοδοτεί την έναρξη, αυτού που πολλοί θεωρούν ως τη χρυσή εποχή των Blind Guardian. Eνδεχομένως ακόμη και τη γέννηση του ίδιου του power metal είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία αυτή εγκαινιάζει μια γόνιμη συνεργασία με τον καλλιτέχνη, Andreas Marschall. Τον άνθρωπο δηλαδή που θα δημιουργούσε τα εμβληματικά εξώφυλλα των επόμενων τριών στούντιο άλμπουμ τους. Για πρώτη φορά, βλέπουμε τους Blind Guardian να αγκαλιάζουν τα sing-along ρεφρέν και να υφαίνουν πλούσιες αφηγηματικές ιστορίες μέσα στα κομμάτια τους.

Tα πολύπλευρα θέματα του άλμπουμ χρησιμεύουν ως απόδειξη της αυξανόμενης ωριμότητας τους στη σύνθεση, που αποδεικνύεται από τις φωτεινές μελωδίες του τέταρτου κομματιού, "Lord of the Rings". Αν οι Blind Guardian είχαν ολοκληρώσει το μουσικό τους ταξίδι μετά το Follow The Blind, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι θα είχαν παραμείνει μια απλή υποσημείωση στα χρονικά της ιστορίας του heavy metal. Το TFtTW τους καθιέρωσε στις κορυφές του power metal, και η μπάντα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει επικές αποστολές.

Somewhere Far Beyond

Somewhere Far Beyond

Μετά το θρίαμβο του TFtTW, η επόμενη κυκλοφορία των Blind Guardian, Somewhere Far Beyond, επιβεβαιώνει αποτελεσματικά την καινοτομία τους. Το εξώφυλλο του άλμπουμ απεικονίζει γλαφυρά έναν κύκλο από βάρδους, που ταξιδεύουν στο χρόνο - ένα παρατσούκλι που θα υιοθετούσαν αργότερα.

Αυτή η εικόνα θέτει εύστοχα το σκηνικό για τις αφηγήσεις, που πλέκονται σε όλο το άλμπουμ. Αυτές οι ιστορίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πηγών, όπως το Blade Runner, ένα ταξίδι στα απόκοσμα και σουρεαλιστικά τοπία του Twin Peaks, και τις διαρκείς εμπνεύσεις, που αντλούνται από τα έργα των Tolkien, Moorcock και King.

Το Somewhere Far Beyond γνώρισε αποθεωτικά σχόλια από κριτικούς και οπαδούς. Μάλιστα, ανέβηκε στην πρώτη θέση των ιαπωνικών charts.

Imaginations from the Other Side

Imaginations from the Other Side

Το Imaginations From The Other Side συνεχίζει την προσέγγιση, που καθιερώθηκε στα δύο προηγούμενα στούντιο άλμπουμ. Aναμφισβήτητα, την πηγαίνει και κάμποσα βήματα παραπέρα. Το ομώνυμο εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ απομακρύνεται από συγκεκριμένες φανταστικές αφηγήσεις, και αντ' αυτού εμβαθύνει στο θέμα της ίδιας της φαντασίας.

Η συνέχεια του άλμπουμ ξεδιπλώνει μια ιστορία για το φανταστικό ταξίδι ενός παιδιού μέσα από έναν καθρέφτη. Τον οδηγεί στο βασίλειο του Αρθούρου, το οποίο βρίθει από σπαθιά, δράκους και επικές σταυροφορίες, πριν επιστρέψει στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Σημαντικό να πούμε ότι το IFtOS αποτελεί το τελευταίο άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχει ο Hansi στο μπάσο, καθώς στη συνέχεια αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στα φωνητικά και στους στίχους. Ο δίσκος αυτός περιείχε δύο singles, το "A Past and Future Secret" και το "Bright Eyes", τα οποία εκτόξευσαν το fanbase των Blind Guardian.

Nightfall in Middle-Earth

Nightfall in Middle-Earth

Η τάση των Blind Guardian για αφηγηματική μουσική φτάνει στο ζενίθ της με το "Nightfall in Middle-Earth". Ένα concept άλμπουμ, που "υφαίνει" μια αφήγηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Εμβαθύνει σε ένα τμήμα του Silmarillion του J.R.R. Tolkien, εξιστορώντας την κάθοδο της Μέσης Γης σε μια σκοτεινή εποχή, που προηγείται των γεγονότων του "The Hobbit".

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το άλμπουμ προηγείται της κινηματογραφικής τριλογίας του Peter Jackson κατά τρία ολόκληρα χρόνια, τονίζοντας ότι οι Blind Guardian έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του -εμπνευσμένου από τον Tolkien- κύματος των αρχών της δεκαετίας του 2000 και δε βάδισαν απλώς στα χνάρια του.

Σε μια συνέντευξή του το 1999, ο Hansi άφησε να εννοηθεί ότι, λόγω της αποδοχής που έλαβε το "Nightfall in Middle-Earth" από το ευρύτερο Tolkien fandom, υπήρχαν σοβαρές συζητήσεις για το ενδεχόμενο οι Blind Guardian να συνεισφέρουν στα soundtracks των ταινιών. Άλλωστε, αυτό το άλμπουμ σηματοδότησε τη μετάβαση του συγκροτήματος στην ηχογράφηση αποκλειστικά στο δικό του στούντιο, που ονομάστηκε εύστοχα Twilight Hall Studios.

Το "Nightfall in Middle-Earth" μπορεί να θεωρηθεί ένα βασικό, αν όχι το κατεξοχήν άλμπουμ στην πορεία των Blind Guardian.

A Night at the Opera

A Night at the Opera

Μετά τα βαρύγδουπα θέματα των προηγούμενων τεσσάρων στούντιο άλμπουμ τους, οι Blind Guardian κάνουν μια δραματική αλλαγή στο στυλ τους. Tο "A Night At The Opera" είναι ένας τίτλος εμπνευσμένος από το ομώνυμο άλμπουμ των Queen, το οποίο, με τη σειρά του, πήρε το όνομά του από μια παραγωγή των αδερφών Marx. Την ώρα, που οι οπαδοί είχαν αρχίσει να συνηθίζουν τον χαρακτηριστικό ήχο των Blind Guardian, η μπάντα σαν να αποφάσισε, με τρόπο που θυμίζει Monty Python, να πει: "...ήρθε η ώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό".

Το "A Night At The Opera" παρουσιάζει τους Blind Guardian στην πιο εκτεταμένη μουσικά μορφή τους, σηματοδοτώντας μια επιστροφή στην προηγούμενη προσέγγισή τους. Θέλησαν, δηλαδή, να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα ιστοριών και θεμάτων. Αυτή η φάση, που οι περισσότεροι θεωρούν ως την κλασική εποχή των Blind Guardian, κορυφώνεται με το "Live".  Σηματοδοτεί, επίσης, το τέλος μιας εποχής, με την αποχώρηση του Thomen Stauch και την ένταξή τους στην Nuclear Blast Records.

A Twist in the Myth

A Twist in the Myth

Δεν είναι μυστικό ότι δεν συμφώνησαν όλοι στους Blind Guardian με τη μουσική κατεύθυνση του "A Night At The Opera". Στην πραγματικότητα, ακόμα και το ιδρυτικό μέλος και ντράμερ, Thomen Stauch, επέλεξε να φύγει από την μπάντα. Ωστόσο, εκ των υστέρων, τόσο το "A Night At The Opera" όσο και το "A Twist In The Myth", αναδείχθηκαν σε ορόσημα μιας πορείας, που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Κατά συνέπεια, το "A Twist In The Myth" αποτελεί κάτι σαν αντίθεση στη θεατρικότητα του "A Night At The Opera". Αυτό το άλμπουμ κλίνει προς τις βαριές, γρήγορες και απλές συνθέσεις, οι οποίες είναι πιο ελαφριές και πιο προσιτές ακουστικά. Οι Blind Guardian, επανεξετάζοντας τις μουσικές τους ρίζες, αναζήτησαν ταυτόχρονα νέους δρόμους για να γεφυρώσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

At the Edge of Time

At The Edge Of Time

Το 2010, οι Blind Guardian στάθηκαν στην άκρη της τέχνης τους. Η μουσική βιομηχανία βυθιζόταν από τη δραματική πτώση των πωλήσεων δίσκων σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν οι βάρδοι στον βαρυσήμαντο ένατο δίσκο τους, "At The Edge Of Time", η ποιότητα, το πάθος και η δουλειά από καρδιάς θα υπερισχύουν πάντα.

Η συνέχεια του τολμηρά μοντέρνου και άμεσου "A Twist In The Myth" έγινε γρήγορα μια από τις πιο αγαπημένες κυκλοφορίες των Blind Guardian. Ο δίσκος έφτασε στο No2 των γερμανικών charts. Στις ΗΠΑ, βρέθηκε στην κορυφή του Billboard Heartseekers chart!

Χωρίς ποτέ να υπερβάλλει στην ορχηστρική πλευρά, χωρίς ποτέ να υποκύψει σε φτηνά κλισέ, το "At The Edge Of Time" επιτυγχάνει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ metal και κλασικού, πολυπλοκότητας και ψυχαγωγίας. Οι βάσεις, για αυτό που θα γινόταν το grande finale της τρίτης τους εποχής, είχαν τεθεί.

Beyond the Red Mirror

Beyond The Red Mirror

Σε αυτήν τη μνημειώδη σύγκρουση εποχών, οι Blind Guardian συνδυάζουν επιδέξια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. Όπως είπαμε, με ανανεωμένο πνεύμα. Το "Beyond The Red Mirror" στέκεται άξιος διάδοχος του πρωτοποριακού "Imaginations From The Other Side". Τόσο στις μαγευτικές αφηγήσεις, όσο και στο βάθος της έντασης και της πολυπλοκότητας. Αυτό το άλμπουμ, όχι μόνο αποτίει φόρο τιμής στα θέματα του "Nightfall In Middle-Earth", αλλά προσφέρει και μια γεύση από το ορχηστρικό έργο, που θα υλοποιούνταν αργότερα ως "Legacy Of The Dark Lands".

Οι Blind Guardian εμπλουτίζουν το δέκατο δίσκο τους με το αποκορύφωμα των επιτευγμάτων τους τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό βρίσκει απήχηση στους οπαδούς, που έχουν αγαπήσει τις πρώτες τους δουλειές. Το fanbase τους μεγαλώνει κι άλλο Ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας τους, αλλά μάλλον η αυγή ενός νέου κεφαλαίου.

Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands

Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands

Ορισμένες προσπάθειες απαιτούν υπομονή και χρόνο. Για παράδειγμα, η συγγραφή του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" από τον Τόλκιν δεν ολοκληρώθηκε βιαστικά. Οι Blind Guardian είχαν πλήρη επίγνωση αυτής της αρχής. Είχαν αφήσει υπονοούμενα για ένα πρωτοφανές project και μας είχαν προετοιμάσει για ένα επικό γεγονός. Τελικά, το "Legacy Of The Dark Lands", όταν κυκλοφόρησε, άφησε τον κόσμο κατάπληκτο.

Αυτό το αξεπέραστο έργο ηχογραφήθηκε στο Rudolfinum της Πράγας με τη συμμετοχή της Prague Filmharmonic. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με το διακεκριμένο Γερμανό συγγραφέα φαντασίας, Markus Heitz, το άλμπουμ αποτελεί άμεση συνέχεια του best-seller του, "Die dunklen Lande" ("Οι σκοτεινές χώρες"). Η αφήγηση εκτυλίσσεται με φόντο τον ταραχώδη τριακονταετή πόλεμο, αποκαλύπτοντας ένα μυστικό.

The God Machine

The God Machine

Το "The God Machine" είναι το δωδέκατο και τελευταίο άλμπουμ των Blind Guardian. Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί την επιστροφή του συγκροτήματος μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών. Η παραγωγή του έγινε εν μέσω της πανδημίας, αν και ορισμένα από τα τραγούδια είχαν γραφτεί πριν από το 2020.

Ο frontman, Hansi Kürsch, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που θα προέκυπταν από την πανδημία. Ωστόσο, αναγνώρισε τα δημιουργικά οφέλη αυτού του χρόνου, επιτρέποντας στο συγκρότημα να πάρει το χρόνο του για να σκεφτεί την καλλιτεχνική του κατεύθυνση, αλλά και την ευθυγράμμισή της με την επικρατούσα εποχή.

Ο Kürsch δήλωσε το Μάιο του 2022 ότι, το "The God Machine" σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τους Blind Guardian. Παρουσίασε την επιστροφή τους με ορισμένα στοιχεία, που είχαν κάπως παραβλέψει στα προηγούμενα άλμπουμ τους, αποφεύγοντας παράλληλα να αναμασήσουν ιδέες του 1995.

Μπορείτε να ψηφίσετε παρακάτω. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε όσα albums θέλετε. Αφού τα επιλέξετε, κάνετε κλικ στο “Ψηφίζω” για να καταμετρηθούν οι ψήφοι σας. Κάνοντας κλικ στην επιλογή “Αποτελέσματα”, μπορείτε να δείτε τις έως τώρα καταμετρημένες ψήφους.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Created with Quiz Maker

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.