Τους έχω δει ήδη έξι φορές, μπορώ να βγω και για ένα τσιγάρο έξω“. Famous last words. Αν υπάρχει ακόμη άνθρωπος που πιστεύει ότι μια συναυλία Blind Guardian θα μοιάζει με την προηγούμενη, ας αναθεωρήσει. Το FLOYD άνοιξε την αγκαλιά του για τους θεούς του power metal τρεις φορές σε διάστημα έξι ημερών. Η extra, τρίτη ημέρα αποτέλεσε το ιδανικό “αντίο… για τώρα” των Blind Guardian, σε μια βραδιά με μεγαλύτερη setlist και μια παγκόσμια πρωτιά!

Πριν σας καλωσορίσουμε σε ακόμη ένα επικό βράδυ, να πούμε δύο πράγματα για το FLOYD. Το νέο κλειστό venue της Αθήνας φαίνεται έτοιμο για μεγάλα πράγματα. Το επικό πρώτο τριήμερό του έθεσε τα θεμέλια για μια εξαιρετική γωνιά μουσικής στην καρδιά της πόλης. Εξαερισμός; Check. Άπλετος χώρος; Check. Ωραίος ήχος σε όλα τα σημεία; Check. Σφουγγάρισμα μπύρας πεσμένης στο πάτωμα σε δέκα λεπτά; Check! Θα ζήσουμε ωραίες στιγμές στο FLOYD και προσμένω ήδη τη βραδιά των Emperor για να το επιβεβαιώσουμε ακόμη μια φορά, περίτρανα.

BLIND GUARDIAN

Όπως ήταν προγραμματισμένο, οι πόρτες άνοιξαν στις 19:00 και οι Blind Guardian ανέβηκαν στο stage δύο ώρες μετά. Με απόλυτη ακρίβεια, στις 21:00, η εισαγωγή του σπουδαίου Imaginations From The Other Side προκαλεί την πρώτη ανατριχίλα. Οι Blind Guardian επί σκηνής και παρότι το μικρόφωνο του Χάνσι δεν δούλευε, φροντίσαμε εμείς το τραγούδι να “μπει” κανονικά. Το sing-along δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ. Επί 2,5 ώρες, το -και πάλι- κατάμεστο FLOYD επιβεβαίωσε τα γνωστά. Τους αγαπάμε, μας λατρεύουν. Καμία μεριά δεν θα πάψει ποτέ να νιώθει αυτά τα συναισθήματα.

Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023
Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023

Η βραδιά έγινε άμεσα πολύ καλύτερη αφού το Blood of the Elves επιβεβαίωσε αυτό που περίμενα. Στο God Machine, οι Blind Guardian έχουν γράψει κομμάτια ιδανικά για live. Επιβεβαίωση με το Violent Shadows που κουβάλησε το βάρος των θρυλικών Nightfall και The Script For My Requiem. Στα “καπάκια” Time Stands Still (At The Iron Hill) και το FLOYD τινάζεται στον αέρα. Αυτό που ακολουθούσε, δεν το φανταζόμουν ούτε στα πιο ακραία όνειρά μου.

Επί 2,5 ώρες, το -και πάλι- κατάμεστο FLOYD επιβεβαίωσε τα γνωστά. Τους αγαπάμε, μας λατρεύουν. Καμία μεριά δεν θα πάψει ποτέ να νιώθει αυτά τα συναισθήματα

Οι Blind Guardian είχαν αποκαλύψει ότι θα είχαν εκτεταμένη setlist και πράγματι έπαιξαν ένα τραγούδι παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες. Διαφοροποίησαν όλη τη setlist τους και πρόσθεσαν σε αυτή ένα τραγούδι που θα συνδέεται πλέον για πάντα με την Αθήνα. Το Secrets of the American Gods έκανε παγκόσμια ζωντανή πρεμιέρα στο FLOYD! Παράσημο συναυλιακό για τους εκατοντάδες που βρεθήκαμε στο 117 της Πειραιώς. Παράσημο μουσικό για τους ίδιους τους Γερμανούς, αφού το τραγούδι είναι από άλλον πλανήτη live.

Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023
Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023

Στις σημειώσεις μου δεν έγραψαν τίποτα. Φρόντισα να απολαύσω αυτή την ιστορική στιγμή. Το American Gods, όπως το αναγράφει η εκτυπωμένη setlist τους στη σκηνή, τσακίζει τα πάντα. Μας εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα, για να μας επαναφέρει ο ύμνος. Το απόλυτο sing-along. The Bards’ Song – In The Forest και το FLOYD μια αγκαλιά, χέρια στους ώμους, “tomorroooooooow, all will be known, and you’re not alone, so doooooon’t be afraid of the dark and cold”! Τα τραγούδια των βάρδων μας, των Blind Guardian, θα παραμένουν. Στο διηνεκές.

Majesty! Τι θρυλικό κομμάτι. Τι αδιανόητο κομμάτι! Πόσο "επιτομή του speed metal";

Ανά τα χρόνια και τις εμφανίσεις, τα σχόλια για τη φωνή του Χάνσι δίνουν και παίρνουν. Και εγώ ακόμη τόλμησα στο Release Athens 2023 να πω ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Είναι οξύμωρο αυτό που θα γράψω, γιατί οι Blind Guardian μπορούν να γεμίσουν και στάδιο στην Ελλάδα, αλλά ναι, είναι γεννημένοι για κλειστά venues. Εκεί υπερτονίζεται η θεατρικότητα ενός από τους πλέον χαρισματικούς metal vocalists όλων των εποχών. Θέλετε απόδειξη;

Majesty! Τι θρυλικό κομμάτι. Τι αδιανόητο κομμάτι! Πόσο “επιτομή του speed metal”; Ο κόσμος γύρω σου να διαλύεται από βαρύγδουπα τύμπανα και κιθάρες που θερίζουν. Και εσύ να κοπανιέσαι. Παιδάκια 14-15 χρονών που ξέρουν τα lyrics (!) στις πλάτες και στο πλευρό των συνοδών τους. Να τραγουδούν ένα κομμάτι που γράφτηκε πριν 35 χρόνια! Ύμνος!

Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023
Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023

Και κάπου εδώ, η απόλυτη έκπληξη της βραδιάς. Λίγες ημέρες πριν παίξουν πρώτη φορά στο FLOYD, οι Blind Guardian πρωταγωνίστησαν στο ΚΨΜ με επική ψηφοφορία για το καλύτερο τραγούδι τους. Νικητής, το Lost In The Twilight Hall. Κάποιος τους το… ψιθύρισε. Το έβαλαν στη setlist. Το έπαιξαν. Μας έκαναν σκόνη! Τι. Έπος.

Το καθιερωμένο “peek-a-boo” της αποχώρησης πριν το encore. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι θα επιστρέψουν. Δεν μας σταματάει από το να φωνάξουμε ρυθμικά όλοι μαζί, για νιοστή φορά: “Guardian! Guardian! Guardian!”. Εισαγωγή… SACRED WORLDS; ΝΑΙ ΔΙΑΒΟΛΕ! Πάταγος στο FLOYD και ξεκινάει ένα encore που άφησε τα πνευμόνια μας στο πάτωμα. Αν πάτε Πειραιώς 117 σήμερα, θα ακούσετε τις παρατημένες φωνές μας να περιφέρονται, φωνάζοντας ακόμη “Guardian! Guardian! Guardian!”.

Τα λαρύγγια τσιτώνουν, "βενζίνη" δεν έχει μείνει, αλλά κάθε ιαχή και προτροπή του Χάνσι σε εκτοξεύει στο διάστημα

Οδοστρωτήρες. Ειδικοί στις συναυλίες. Guardian of the Blind;;; Ναι! Guardian of the Blind! Καλωσήρθατε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, εμπλουτισμένο με την ωριμότητα του παρόντος. Το power/speed metal στα καλύτερά του. Και για τελείωμα; Μια τετράδα-φωτιά εξαιτίας της οποίας σήμερα (12/10) δεν μιλάμε. Μόνο γράφουμε και γνέφουμε.

The Lord of the Rings! Valhalla για 5-6 λεπτά με μια μικρή διακοπή. Mirror Mirror! Mirror Mirroooooooooooooooooooooor! Σεισμός στο FLOYD. Σεισμός στις καρδούλες μας που προσμένουν καρτερικά να έρθει το 2028 και τα 30 χρόνια του Nightfall In Middle-Earth για να το ακούσουμε στην ολότητά του ζωντανά. Welcome to Dying! Το πλέον περιγραφικό τραγούδι για απόλυτο κλείσιμο. Τα λαρύγγια τσιτώνουν, “βενζίνη” δεν έχει μείνει, αλλά κάθε ιαχή και προτροπή του Χάνσι σε εκτοξεύει στο διάστημα. Weeeeeelcome to Dyyyyyyyyying! Welcome-to-dying!

Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023
Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023

Όχι. Δεν μπόρεσα να βγω για πάνω από ένα τσιγάρο. Και αυτό ακόμη, επειδή ο Χάνσι όπως πάντα, λατρεύει να μας μιλάει. Θα σας πω ότι δεν κουράζομαι ούτε λεπτό να τον ακούω. Η αγάπη του για αυτό που κάνει. Η αγάπη όλων τους για τη μουσική τους. Τα λαμπερά τους χαμόγελα και η πόρωσή τους όταν μας βλέπουν να γουστάρουμε τη ζωή μας μπροστά τους. Ο Ηλίας που έτυχε να είναι μόνος μπροστά την ημέρα που έτυχε εγώ να είμαι μόνος πίσω. Η ατμόσφαιρα αγάπης και αληλλεγγύης που δημιουργείται χάρη στις μελωδίες τους. Τα μικρά pits στο πίσω μέρος.

Όταν το μικρόφωνο στην αρχή δεν δουλεύει, τραγουδάμε εμείς. Όταν κουραζόμαστε επειδή δεν έχουμε φωνητικές χορδές από αντοχόνιο, ο Χάνσι υπενθυμίζει το μεγαλείο του

Όλα αυτά αποτελούν επιχειρήματα για εμάς. Εμάς που λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε, ότι οι Blind Guardian είναι μια μπάντα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ! Όχι μόνο επειδή είναι τέλειοι εκείνοι επί σκηνής επειδή δεν αγχώνονται να είναι “άψογοι”. Αλλά και επειδή είμαστε οικογένεια. Όταν το μικρόφωνο στην αρχή δεν δουλεύει, τραγουδάμε εμείς. Όταν κουραζόμαστε επειδή δεν έχουμε φωνητικές χορδές από αντοχόνιο, ο Χάνσι υπενθυμίζει το μεγαλείο του.

Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023
Blind Guardian @FLOYD, 11/10/2023

Ο André Olbrich εκστασιασμένος. Ο Johan van Stratum πλέον σταθερό μέλος. Ο Frederik Ehmke να χτυπάει τα τύμπανα του “πολέμου”. Τι άλλο να γράψουμε; Τα ξαναλέμε το καλοκαίρι; Δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά λογικά ναι. Ο Χάνσι μας αποχαιρέτησε λέγοντας ότι τα λέμε σύντομα. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ! VALHAAAAAAAAAALLA, DELIVERANCE! WHY’VE YOU EVER FORGOTTEN ME? VALHAAAAAAAAAAAALLA! DELIVERANCE! WHY’VE YOU EVER FORGOTTEN MEEEEEEE? (δικό σας)

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Blind Guardian

Genre: Power Metal

Blind Guardian: Hansi Kürsch (Φωνή), André Olbrich (Κιθάρα), Marcus Siepen (Κιθάρα), Frederik Ehmke (Τύμπανα, κρουστά, φλάουτο, πνευστά), Johan van Stratum (Μπάσο)

Imaginations From the Other Side
Blood of the Elves
Nightfall
The Script for My Requiem
Violent Shadows
Skalds and Shadows
Time Stands Still (At the Iron Hill)
Secrets of the American Gods (Live debut)
The Bard’s Song – In the Forest
Majesty
Lost in the Twilight Hall
Encore
Sacred Worlds
Guardian of the Blind
Lord of the Rings
Valhalla
Mirror Mirror
Welcome to Dying

 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.