Αν η τέχνη στο εξώφυλλο χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του “How’s The Heart” των Bloodred Hourglass, τότε πρόκειται για μια περίπλοκη και κάπως σκοτεινή περίοδο του συγκροτήματος. Το ακαθόριστο και χαώδες σχήμα της καρδιάς, οι ψυχρές αποχρώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί και η διαβρωμένη αισθητική θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι, εκ πρώτης όψεως, η απάντηση των Bloodred Hourglass στο ίδιο τους το ερώτημα.

Το συγκρότημα, εδώ και 18 χρόνια προσφέρει στο κοινό του ατόφια Φινλανδική melodeath και ενισχύει με τις μουσικές του τη σκηνή του ακραίου metal. Πώς μπορώ, λοιπόν, να πω «όχι» σε ένα album στο οποίο αφενός τίθεται ένα τόσο κομβικό και αλληλένδετο με τις ανησυχίες της ανθρωπότητας ερώτημα και αφετέρου μέσο έκφρασης είναι η melodic death μουσική;

Το “How’s The Heart” ξεκινάει με μία γερή δόση μελωδικού melodic death αλλά και metalcore, τα οποία συναντάμε στο κομμάτι “Of Course I Still Love You”. Ήδη από την προηγούμενη κυκλοφορία του συγκροτήματος, το album “Your Highness” (2021), παρατηρούμε την ένταξη καθαρών φωνητικών στα κομμάτια από τον Jarkko Koukonen.

Το “How’s The Heart” ξεκινάει με μία γερή δόση μελωδικού melodic death αλλά και metalcore, τα οποία συναντάμε στο κομμάτι “Of Course I Still Love You”

Σε αυτό το δίσκο, φαίνεται πως η συνταγή πέτυχε για τους Bloodred Hourglass οπότε ήδη από το πρώτο κομμάτι προσφέρουν απλόχερα εναλλαγές death και καθαρών φωνητικών. Βέβαια, η εκρηκτική ενέργεια καλά κρατεί και στο ακόλουθο κομμάτι του δίσκου, “In Lieu Of Flowers”. Τα κοφτά riffs και τα βαρύγδουπα breakdowns στα drums είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του κομματιού, μέσω των οποίων οι Bloodred Hourglass έρχονται να μας θυμίσουν την ομορφιά της απλότητας στις συνθέσεις.

Στο τραγούδι “Fragile”, η μπάντα μελαγχολεί, αναπολεί, αγανακτεί και μας το μεταφέρει μέσω των επιθετικών συνθέσεων και της αρμονικής συνύπαρξης clean και death φωνητικών που επικοινωνούν τον πόνο. Η μελαγχολία του “Fragile” στο “Anomaly” αντικαθίσταται από οργή αφού ήδη από την αρχή του τραγουδιού οι Bloodred Hourglass «δίνουν πόνο» με διπέταλα στα drums και screams και βαριά φωνητικά απευθείας από την καρδιά της Φινλανδίας και της death και core σκηνής. Ωστόσο, ο ήχος της κιθάρας εκπέμπει ένα αρκετά ζεστό συναίσθημα και εξισορροπεί την απελπισία που χαρακτηρίζει συνολικά το ”How’s The Heart”.

Πιο ώριμοι από ποτέ οι Bloodred Hourglass, επιβεβαιώνουν με το How's The Heart ότι είναι επάξια εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του ακραίου ήχου
Πιο ώριμοι από ποτέ οι Bloodred Hourglass, επιβεβαιώνουν με το How's The Heart ότι είναι επάξια εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του ακραίου ήχου

Συνεχίζοντας, το τραγούδι του δίσκου με τον πιο αισιόδοξο τίτλο, το “The Sun Still In Me”, ξεκινάει με ένα riff που κολλάει στο μυαλό και πριν καν το καταλάβουμε το δάχτυλο βρίσκεται στο “replay”. Οι Bloodred Hourglass φαίνεται να τηρούν την υπόσχεση που είχαν δώσει για το “How’s The Heart” που δεν είναι άλλη από την δημιουργία αναμνήσεων μέσω της λιτής έκφρασης. Απόδειξη αποτελεί (και) το κομμάτι “Song of Forgotten” αφού συνδυάζονται σε αυτό γνώριμα και στοιχεία που συναντάμε συχνά σε κομμάτια της melodeath μουσικής, όπως τα ατμοσφαιρικά αρπίσματα, τις απέριττες μπασογραμμές και τα αμείωτης ενέργειας drums.

Πολύ δυναμική η επιστροφή των Bloodred Hourglass και αυτό φαίνεται ήδη από τα πρώτα τραγούδια του “How’s The Heart”

Το “How’s The Heart” συνεχίζει με ένα τραγούδι που θα παραλλήλιζα με την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Το”Leina” είναι το πιο acoustic – μέχρι ένα βαθμό τουλάχιστον – κομμάτι του δίσκου, στο οποίο οι Bloodred Hourglass επενδύουν την atmospheric πλευρά τους. Το βασικό απαλό riff το οποίο συνοδεύει τις μελωδίες καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού θυμίζει κάτι από post – metal μονοπάτια, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την πολυδιάστατη ταυτότητα της μπάντας. Ο acoustic χαρακτήρας ακολουθεί και το “Devotion”, με έμφαση στα πλήκτρα τα οποία ακολουθούν οι κιθάρες δημιουργώντας έναν ταιριαστό μουσικό διάλογο ανάμεσα στα όργανα. Βέβαια, στο “Devotion” οι Bloodred Hourglass θυμούνται τις ρίζες τους και ξαναγυρνούν σε melodic death συχνότητες.

Το “The End We Start From” είναι ένα κομμάτι στο οποίο εμπεριέχεται ένα από τα catchy riffs του δίσκου, αναφερόμενη στο εισαγωγικό, το οποίο μαζί με τα στιβαρά breakdowns στα drums οδηγούν στην κορύφωση του “How’s The Heart”. Τέλος, το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, “How’s The Heart”, καθηλώνει με την απλότητά του, μεταδίδει την δυναμική του ενέργεια και είναι ο δίαυλος επικοινωνίας της βασικής ανησυχίας των Bloodred Hourglass με το κοινό τους. Θα μπορούσε κάποιο να πει πως το τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι εκείνο στο οποίο συγκεντρώνεται όλο το νόημα το οποίο ήδη χτίζεται από τη μπάντα στα προηγούμενα τραγούδια ή αλλιώς μία descent αποφώνηση με υπόσχεση για δυναμική συνέχεια.

Το “How’s The Heart” είναι η απόδειξη της θεωρίας των Bloodred Hourglass πως η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα

Όπως οι ίδιοι οι Bloodred Hourglass έχουν δηλώσει, «οι μικρές στιγμές είναι πιθανό να καταλήξουν στις πιο ουσιαστικές αναμνήσεις που κουβαλάμε στη φαρέτρα της ζωής». Αυτή η έκφραση φαίνεται να είναι και ο οδηγός τους για το εν λόγω album. Τα κομμάτια που εμπεριέχονται σε αυτό δεν είναι ωδή στην πρωτοπορία, όμως το καθένα αφήνει το δικό του σημάδι στο άτομο που τα ακούει. Μέσω των κομματιών του, το συγκρότημα κινείται σε γνώριμα μουσικά μονοπάτια με τον δικό του ξεχωριστό και φανερά εξελιγμένο και πιο ώριμο τρόπο.

Η εξέλιξή τους κάθε φορά είναι έκδηλη στο ηχητικό αποτέλεσμα και πάντα καταφέρνουν να διατηρούν αναμμένη τη φλόγα του melodeath στις συνθέσεις τους. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να πειραματίζονται με την ένταξη ποικίλων μουσικών στοιχείων στις συνθέσεις τους. Επομένως, όσο θα «λιώνουμε» σε ακροάσεις το “How’s The Heart”, θα αναζωπυρώνεται η ανυπομονησία για το επόμενο βήμα των Φινλανδών εκπροσώπων του ακραίου ήχου.

How's The Heart - Tracklist

1. Of Course I Still Love You
2. In Lieu of Flowers
3. Fragile
4. Anomaly
5. The Sun Still in Me
6. Song of Forgotten
7. Leina
8. Devotion
9. The End We Start From
10. How’s the Heart?

 

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Bloodred Hourglass

Album: How’s The Heart

Label: Out of Line Music

Release Date: 20/10/2023

Genre: Melodic Death Metal, Thrash Metal

Bloodred Hourglass: Jaredi Koukonen (Φωνή), Joni Lahdenkauppi (Κιθάρα), Eero Silvonen (Κιθάρα), Jose Moilanen (Μπάσο), Jarkko Hyvönen (Τύμπανα), Lauri Silvonen (Κιθάρα, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Πιο ώριμοι από ποτέ οι Bloodred Hourglass, επιβεβαιώνουν με το How's The Heart ότι είναι επάξια εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του ακραίου ήχου