Στα επτά επεισόδια της νέας μίνι σειράς του Netflix, “Boy Swallows Universe“ μεταφέρεται στην οθόνη το ομώνυμο μυθηστόρημα του Trent Dalton. Περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μίας δυσλειτουργικής οικογένειας στην Αυστραλία του ’80. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιστορία είναι επηρεασμένη από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.

Ξεκινώντας τη σειρά η πρώτη σκέψη ήταν ότι, στo πλαίσιo του πλέον δημοφιλούς μοτίβου, ακολουθεί άλλη μία σειρά μυστηρίου και νοσταλγίας της δεκαετίας του `80 με πρωταγωνιστές παιδιά. Ωστόσο, καθώς εξελίσσεται η ιστορία, ή μάλλον το παραμύθι, με αφηγητή τον μικρότερο γιo της οικογένειας, Eli (Felix Cameron) η σκέψη αυτή δε θα μας απασχολήσει παραπάνω.

Boy Swallows Universe, image 1

Οι πρωταγωνιστές είναι τα μέλη μιας οικογένειας χαμηλής κοινωνικής τάξης που ζει στην φτωχή συνοικία Darra του Brisbane. H μητέρα, πρώην ηρωινομανής και ο πατριός, πρώην φυλακισμένος έμπορος ναρκωτικών. Εκτός του μικρού γιου, έχουμε και έναν μεγαλύτερο, ο οποίος εξαιτίας κάποιου παιδικού τραύματος δεν μιλά πλέον. Η οικογένεια κλείνει με την παρουσία ενός babysitter, επίσης πρώην κατάδικος για δολοφονία.

Αυτό το αντίξοο οικογενειακό περιβάλλον, μέσω της παιδικής αθώας ματιάς φωτίζεται και γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και οι ήρωες με τα μέσα που διαθέτουν στοχεύουν στο καλύτερο. Ακριβώς αυτό αποτυπώνεται με τα λόγια του μικρού Eli: «Μy mum really is the best in the world. She´s always tryin´ to do what´s best for me and my brother Gus. Αnd we´re tryin´ to get the best for her».

Η παραμυθένια ατμόσφαιρα του "Boy Swallows Universe" χτίζεται μέσω των ζωγραφιών του Gus και της αθωότητας τoυ Εli

Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτό θέτει πολλές δοκιμασίες στους ήρωες. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο κύκλος των κακουχιών και σφαλμάτων είναι φαύλος. Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν λαβύρινθο, επιλέγοντας συνεχώς τον ίδιο λάνθασμένο δρόμο. Η άνεση με την οποία τα παιδιά αντιμετωπίζουν και βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα ναρκωτικά, την βία και την πρώην εξάρτηση της μητέρας τους είναι σχεδόν αποκαρδιωτική.

Παρόλα αυτά, η παραμυθένια ατμόσφαιρα, που χτίζεται μέσω των ζωγραφιών του Gus και της αθωότητας τoυ Εli καταφέρνει να εξομαλύνει την σκληρότητα των καταστάσεων. ‘Οταν ο μικρός Eli, συνοδεύει τον πατριό του στην παράδοση ναρκωτικών, το γεγονός, ότι ο φίλος του διά αλληλογραφίας είναι ένας ενήλικος κατάδικος ή όταν ο αλκολικός βιολογικός πατέρας του, Robert Bell (Simon Baker), επιτίθεται με ρόπαλο στον Εli, δεν έχουν το ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του θεατή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί, ότι η σκηνοθεσία των Jocelyn Moorhouse, Kim Mordaunt, Bharat Nalluri λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία. Δίνει την κατάλληλη πληροφορία και οπτική τη στιγμή που τη χρειάζεσαι. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω flashbacks, είτε μέσω των ζωγραφιών και των οραμάτων του Gus. Επιπλέον οι ερμηνείες των Fimmel, Tonkin και Baker είναι απολύτως ισορροπημένες και προσαρμόζονται απόλυτα στον κόσμο των παιδιών, αποκαλύπτοντας πολλές φορές αφέλεια και ονειροπόληση στην αντιμετώπιση των πιεστικών καταστάσεων.

Το "Boy Swallows Universe" είναι ένα όμορφο ταξίδι ανάμεσα στην σκληρή πραγματικότητα και την αγνή αισιοδοξία ενός παιδιού

Η καθοριστική στιγμή της ιστορίας αποτελείται από την εναρκτήρια σκηνή της σειράς. Όταν εισβάλουν στο σπίτι της οικογένειας μέλη της ντόπιας μαφίας και απαγάγουν τον Lyle αναζητώντας την ηρωίνη που παρακρατούσε. Κατα τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο βενιαμίν της οικογένειας τραυματίζεται. Η μητέρα καταλήγει στη φυλακή και τα παιδιά στην κηδεμονία του πατέρα. Ενός πατέρα, που εκτός από αλκοολικός, είναι αγοραφοβικός και δεν μπορεί να βγεί από το σπίτι. ‘Ετσι ξεκινά ο νέος κύκλος περιπετειών των αγοριών, κρίσιμος πλέον στην ενηλικίωσή τους, έχοντας μόνον ο ένας τον άλλον. Αποφασισμένοι να συνεχίζουν να ονειρεύονται, προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι στην μητέρα τους, όταν αποφυλακιστεί και να απεξαρτήσουν τον πατέρα τους από το αλκοόλ.

Boy Swallows Universe, image 2
Boy Swallows Universe, image 2

Σε αυτό το όμορφο ταξίδι ανάμεσα στην σκληρή πραγματικότητα και την αγνή αισιοδοξία ενός παιδιού το τελευταίο επεισόδιο φαντάζει παράταιρο. Η ιστορία αποκτά διαφορετικό ρυθμό, με τον έφηβο πλέον  πρωταγωνιστή να εμπλέκεται σ` ένα κυνήγι εναντίον του ισχυρότερου μαφιόζου της περιοχής και της διαφθαρμένης αστυνομίας. Ακριβώς εξαιτίας αυτού του επεισοδίου, που βρίθει από σκηνές δράσης το αίσιο τέλος ίσως να θεωρηθεί γλυκανάλατο.  Αναιρώντας όμως το επεισόδιο αυτό, θεωρώ ότι το φινάλε (που ίσως για πολλούς να μην είναι ρεαλιστικό) είναι αυτό που πραγματικά αξίζει σ`ένα σκληρό παραμύθι ακατάλληλο για παιδιά.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Boy Swallows Universe

Season: 1

Episodes: 7

Platfrom: Netflix

Year: 2024

Genre: Drama, Mistery

Directors: Jocelyn Moorhouse, Kim Mordaunt, Bharat Nalluri

Starring: Felix Cameron, Travis Fimmel, Phoebe Tonkin, Lee Tiger Halley, Bryan Brown, Simon Baker

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.0
Score

Final Verdict

Σε γενικές γραμμές θα περιγράφαμε το "Boy Swallows Universe" ως ένα όμορφο και σκληρό παραμύθι αυστηρώς ακατάλληλο για παιδιά.