Στο πάνθεον των κλασικών σειρών κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1980, ένα όνομα που συχνά παραβλέπεται αλλά αξίζει να αναγνωριστεί είναι του “BraveStarr“. Ο “BraveStarr“, δημιουργήθηκε από τη Filmation και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1987. Ήταν ένα sci-fi western animation που συνδύαζε στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, δράσης και μαθημάτων ηθικής. Αν και μπορεί να μην έτυχε ποτέ της αναγνώρισης άλλων κινούμενων σχεδίων των ’80s, o “BraveStarr” έχει το δικό του πιστό κοινό. Να είναι καλά το Junior’s TV.

Ο BRAVEstarr & TO NEW TEXAS

Βρισκόμαστε στο New Texas. Ένα πλανητικό σύστημα 1957 έτη φωτός μακριά μας. Περιστοιχίζεται από τρεις διαφορετικούς ήλιους και τα περισσότερα βασικά αγαθά, όπως νερό και τροφή, εισάγονται από άλλα συστήματα. Το κύριο εξαγώγιμο προϊόν του Νέου Τέξας είναι το Kerium. Ένα κοκκινωπό ορυκτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενεργειακό καύσιμο. Οι ντόπιοι αυτού του ερημότοπου, ονομάζονται “Prairie” και οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται σε ορυχεία εξόρυξης Kerium.

Όμως κανείς δε θα είχε ασχοληθεί με αυτόν τον πλανήτη αν πριν κάποια χρόνια, δεν είχα καταφθάσει ως πρόσφυγες δύο ινδιάνοι. Ο Shaman (φωνή: Ed Gilbert) μαζί με τον νεαρό προστατευόμενο του, τον ορφανό BraveStarr (φωνή: Pat Fraley). O BraveStarr μεγαλώνοντας θα γίνει σερίφης του New Texas. Εκμεταλλευόμενος τις προερχόμενες από πνεύματα ζώων δυνάμεις του, θα δείρει συλλάβει όποιον κακό συναντήσει στο διάβα του. 

O 30/30 ήταν ο badass συνοδοιπόρος του BraveStarr
O 30/30 ήταν ο badass συνοδοιπόρος του BraveStarr

Kατέχει τη δύναμη της αρκούδας (ούδας, ούδας), την ταχύτητα του πούμα (ούμα, ούμα), τα μάτια του γερακιού (εδώ στη μεταγλώττιση δεν είχαν βάλει echo) και τα αυτιά του λύκου (ύκου, ύκου). Παρά αυτές τις εντυπωσιακές του δυνατότητες, καμία από τις παραπάνω δεν αποτελεί τη μεγάλη του δύναμη του. Αυτή δεν είναι άλλη από τον 30/30 (φωνή: Ed Gilbert). Ο Thirty/Thirty είναι ένα cyborg άλογο, του οποίου η εμφάνιση είναι εμπνευσμένη από τον τραγουδιστή των Van Halen David Lee Roth. Αν δεν έχετε πειστεί για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου συνοδοιπόρου, να αναφέρουμε ότι κουβαλάει μαζί του και μία μαγική καραμπίνα.

Το "BraveStarr" δεν ήταν μόνο ιστορίες γεμάτες δράση. Προσπαθούσε συγχρόνως να μεταδώσει μαθήματα στους νεαρούς θεατές του

Αλλά τι θα ήταν οι καλοί αν δεν υπήρχαν οι κακοί. Ξεκινάμε με τον «κακότερο των κακών», τον Stampede. Φωνή Alan Oppenheimer – που μάλλον δεν έχει σχέση με τον διάσημο συνεπώνυμό του. Πρόκειται για έναν αρχαίο δράκο (Απατόσαυρος για την ακρίβεια) που εκτός από απαίσιος, αναίσθητος, έξυπνος, υπέρμετρα φιλόδοξος, πανίσχυρος και εμμονικός, διαθέτει τεχνολογικά πρόσθετα μέλη και ξέρει από μαγεία.  Μπορεί να είναι o ισχυρότερος, όμως δεν είναι ο πιο cool. Αφού υπάρχει και η μορφάρα που ακούει στο όνομα Tex Hex (φωνή: Charlie Adler). Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο συμπαθής Tex θα τραγουδούσε και θα έπαιζε μπάσο σε κάποιο συγκρότημα. Το οποίο πιθανότατα θα ονομαζόταν riumhead.

Στο “BraveStarr” κάθε επεισόδιο έκλεινε συνήθως με ένα ηθικό μήνυμα που αφορούσε θέματα όπως η ειλικρίνεια, η φιλία, η προκατάληψη και η περιβαλλοντική ευθύνη. Με την ενσωμάτωση αυτών των θεμάτων στην ιστορία, οι δημιουργοί της σειράς επεδίωκαν να διασκεδάσουν και να εκπαιδεύσουν ταυτόχρονα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο ο Tex Hex δε θα ήταν ο κακός στο BraveStarr αλλά band leader στους Këriumhead
Σε έναν ιδανικό κόσμο ο Tex Hex δε θα ήταν ο κακός στο BraveStarr αλλά band leader στους Këriumhead

Ένα από τα επεισόδια που ξεχώρισαν, το “No Drums, No Trumpets“, αντιμετώπισε το θέμα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Σε αυτό το επεισόδιο, οι κάτοικοι του Νέου Τέξας πήραν ένα μάθημα σχετικά με την αποδοχή των άλλων. Το “BraveStarr” ήταν μπροστά από την εποχή του στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, καθιστώντας το μια σειρά που έχει απήχηση ακόμα και σήμερα.

Ασχέτως που το “BraveStarr” έτρεξε μόνο για μία σεζόν, η κληρονομιά του διαρκεί. Η σειρά έχει εμπνεύσει τη δημιουργία μίας σειράς κόμικς. Με την πάροδο των ετών, απέκτησε μια λατρεία οπαδών και οι συζητήσεις για ένα πιθανό reboot παραμένουν.

Το "BraveStarr" δεν ήταν μόνο ιστορίες γεμάτες δράση. Προσπαθούσε συγχρόνως να μεταδώσει μαθήματα στους νεαρούς θεατές του

Ο μοναδικός συνδυασμός ειδών της σειράς και η δέσμευσή της στην ηθική αφήγηση έχουν αφήσει μια διαρκή επίδραση σε όσους μεγάλωσαν παρακολουθώντας τη. Για πολλούς, το “BraveStarr” λειτούργησε ως πύλη εισόδου στην επιστημονική φαντασία και πηγή έμπνευσης για δημιουργικές προσπάθειες.

Παρόλο που το “BraveStarr” μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδο επιτυχίας άλλων animation των ’80s, παραμένει ένα πολύτιμο διαμάντι στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Ο συγκερασμός της αισθητικής του διαστημικού γουέστερν, οι αξέχαστοι χαρακτήρες και η ηθική αφήγηση το καθιστούν μια ξεχωριστή σειρά που συνεχίζει να εκτιμάται.

Σκεφτείτε τον BraveStarr ως έναν απείρως πιο cool Star-Lord
Σκεφτείτε τον BraveStarr ως έναν απείρως πιο cool Star-Lord

Έτσι, είτε είσαι ένας φανατικός του BraveStarr είτε τον ακούς πρώτη φορά στη ζωή σου, θα σε συμβουλεύαμε να το (ξανά)δεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην Άγρια Δύση στα βάθη του διαστήματος που σίγουρα θα σε διασκεδάσει. Ίσως, σου μεταδώσει ένα ή δύο πολύτιμα μαθήματα στην πορεία.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: BraveStarr

Production: Filmation

Episode Duration: 25′

Season: 1

Number of Episodes: 65

Year: 1987

Genre: Animation, Action, Adventure

Producer: Lou Scheimer 

Starring: Pat Fraley, Charlie Adler, Erika Scheimer, Lou Scheimer, Alan Oppenheimer, Susan Blu, Ed Gilbert

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.