Με λίγες εβδομάδες να έχουν περάσει από την αλλαγή του έτους, έρχεται η ώρα που οι παραγωγές των συγκροτημάτων μπαίνουν σε σειρά. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα είναι και οι Casey. Με το “How to Disappear” αποδεικνύουν πως αν λατρεύεις τη μουσική από μικρή ηλικία, μπορούν να γίνουν θαύματα.

Βέβαια, μερικοί μπορεί να τους θυμάστε ως μία μπάντα από τη Νότια Ουαλία, ονόματι Well Wisher. Αυτή η αλλαγή του ονόματός τους σε Casey δε συνοδεύτηκε με μία αντίστοιχη και στον ήχο τους. Η σύνθεση των μελών παραμένει ίδια από το 2014, κι έπειτα από δέκα χρόνια, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Πολλές φορές θυμίζουν κάτι από Mayday Parade, κατά την άποψή μου (στα αρχικά τους βήματα), όσον αφορά τους στίχους και γενικότερα ως προς το συναίσθημα.

Στις 12 Ιανουαρίου βγήκε στις πλατφόρμες το νέο τους album με συνολικά 12 κομμάτια διάρκειας σχεδόν 46 λεπτών. Από το πρώτο άκουσμα, αυτό που βγάζει το “How to Disappear” είναι ένα πράγμα: αναμνήσεις. Είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός μιας ονειρεμένης φωνής μαζί με υπέροχα μουσικά όργανα που συμβάλλουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό σύνολο.

Το album ξεκινά με το “Unique Lights” και πραγματικά διακρίνεται το μελωδικό, δυνατό και συναισθηματικό είδος. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως όλος ο δίσκος ακολουθεί το ίδιο στυλ  από την αρχή, χωρίς όμως να κουράζει. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει διάρκεια σχεδόν πεντέμιση λεπτά, με αρκετά ήρεμα διαστήματα και ένα δυναμικό ρεφρέν. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι γλυκές νότες του τραγουδιστή, που ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού.

Στο "How to Disappear", οι Casey καταπιάνονται με ευαίσθητα θέματα, ωστόσο το κάνουν με έναν πολύ όμορφο τρόπο

Μετά από αυτό το πολύ καλό ξεκίνημα, κι ελπίζοντας σε μια ωραία συνέχεια, πάμε στο δεύτερο κομμάτι, το “I Was Happy When You Died”. Χωρίς πολλά πολλά, καταλαβαίνουμε ακριβώς το νόημα του τραγουδιού. Για τέσσερα λεπτά περιγράφεται στην ουσία η εξαφάνιση ενός ατόμου από προσώπου γης, κάτι που συμβαίνει πλέον αρκετά συχνά στην εποχή μας. Αλλά αυτό τονίζεται με έναν πολύ όμορφο τρόπο, με τον κλασσικό hardcore ήχο των Casey, που δεν λείπει κανένα στοιχείο της εναλλακτικής μουσικής.

Όταν άκουσα πρώτη φορά το δίσκο, το κομμάτι που με εξέπληξε ήταν το “Sanctimonious”. Είναι ένα rollercoaster συναισθημάτων, ένα τραγούδι παντοτινής αγάπης (για τους ρομαντικούς) με απίστευτους στίχους. Ακούγονται πολύ καθαρά τα screams του Tom Weaver (σε λίγα σημεία), αλλά πρέπει να πω ότι συνδυάζει ήρεμους τόνους αλλά και δυνατούς. Είναι ένα τραγούδι που το έχω τιμήσει αρκετά και θα συνεχίσω να το κάνω.

Εξαιρετική η νέα δουλειά των Casey, "How to Disappear".

Τέταρτο κομμάτι του δίσκου είναι το “For Katie”, ένα σχετικά ήπιο τραγούδι, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και πάλι οι στίχοι. Η μουσική τους εννοείται πως είναι όμορφη στο σύνολο, δημιουργώντας ένα υπέροχο background για να έρθουν και να κουμπώσουν οι στίχοι. Όλο αυτό δένει και δημιουργείται ένα κομμάτι σαν αυτό. Κάτι που γενικότερα δε λείπει, είναι η ένταση των τυμπάνων που προσφέρει την τελειότητα σε όλα τα κομμάτια.

Προχωρώντας, έχουμε το “Selah”, που ξεκινάει γαλήνια. Πλέον, μιλάμε για απογοήτευση και μοναχικές στιγμές, που περνάει ο καθένας. Είναι ένα από τα πιο ήρεμα κομμάτια, που η ένταση ξεκινάει μετά τα μισά, δίνοντας τη δυνατότητα στον ακροατή να απολαύσει τα φανταστικά και αλάνθαστα φωνητικά.

Όπως συνηθίζουν οι Casey, περίπου στα μισά και αυτού του κομματιού ξεκινά η δυναμικότητά τους

Φτάνοντας στη μέση του άλμπουμ, το “Bite Through My Tongue” ζωντανεύει πάλι τα πνεύματα, αφού πρόκειται για ένα αρκετά έντονο κομμάτι με εξωπραγματικά φωνητικά και με αρκετά screams, που – για να πω την αλήθεια – ήταν απαραίτητα. Η διάρκεια είναι το μόνο αρνητικό, γιατί σίγουρα θα μπορούσε να είχε δοθεί λίγος χρόνος παραπάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αναμενόμενο ήταν πως μετά την ένταση αυτή θα ακολουθούσε κάτι πιο χαλαρό. Το “Those That I‘m Survived By” έρχεται να μας δώσει μια πινελιά ηρεμίας, με έμφαση στα τύμπανα αλλά και στο μπάσο. Όπως συνηθίζουν οι Casey, περίπου στα μισά και αυτού του κομματιού ξεκινά η δυναμικότητά τους. Κάτι το οποίο διακρίνεται σε όλα τα τραγούδια τους είναι οι στίχοι. Δεν είναι απαραίτητο να τους δει κάποιος για να καταλάβει ακριβώς το νόημα, αρκεί απλά να δώσει λίγη προσοχή.

Αυτό που λατρεύω σε αυτό το album είναι το “St. Peter”, που είναι ένα κομμάτι σχεδόν 90”, με υπέροχους τόνους πιάνου να παίζουν και με μια αγγελική φωνή να ακούγεται ελάχιστα από πίσω. Ένα μικρό θαύμα θα το χαρακτήριζα, που παίζει στο repeat από την πρώτη στιγμή!

Και συνεχίζει ο δίσκος, με τα ηνία να παίρνει το “Puncture Wounds To Heaven”. Ένα ακραία δυναμικό κομμάτι, που είναι και το πιο γνωστό του album αυτή τη στιγμή. Δικαίως εννοείται, γιατί συνδυάζει στίχους και μουσική που ακουμπούν το τέλειο. Τα τρία λεπτά που διαρκεί είναι το μόνο μείον.

Το “How To Disappear” είναι απόδειξη πως μπορούν να υποστηρίξουν απόλυτα τον εναλλακτικό ήχο

Δέκατο έρχεται το “Space Between”, που είναι άλλο ένα σχετικά αργό κομμάτι, χωρίς αυτό να αποκλείει πως οι στίχοι είναι για ακόμη μια φορά υπέροχοι. Εδώ, διακρίνονται αρκετά τα μουσικά όργανα της μπάντας σε βάθος. Προς το τέλος, ζωντανεύει λίγο η κατάσταση και ο ήχος ξεκινά να δυναμώνει. Περιττό να αναφέρω πως οι στίχοι εξακολουθούν να μιλούν για την αγάπη.

Κάτι αναπάντεχο είναι πως το “Blush” είναι το δεύτερο σε σειρά τραγούδι που είναι σε ήρεμους ρυθμούς, κάτι που το συγκρότημα το υποστηρίζει, αλλά δε μας έχει συνηθίσει, ειδικά σε αυτόν τον δίσκο. Επίσης, είναι το μόνο κομμάτι που δεν έχει κάποια σημαντική εναλλαγή στο ρυθμό κι ακολουθεί μια σχετικά σταθερή πορεία μέχρι το τέλος. Κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβεί για να υπάρχει και μία πιο γενική άποψη στο τι μπορούν να υποστηρίξουν.

Casey, How to Disappear, band photo

Κλείνοντας, οι Casey ονόμασαν το τελευταίο τραγούδι, όπως ακριβώς και το δίσκο, “How To Disappear”. Με διάρκεια λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά, αποδεικνύουν πως μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το εναλλακτικό στυλ απόλυτα και να κάνουν τον ακροατή να νιώσει, αλλά και να “χτυπηθεί” στον ταχύτατο ήχο τους.

Με το “How To Disappear” οι Casey κατεφέρνουν να δημιουργήσουν προσμονή για τα επόμενα βήματά τους

Αυτό που σίγουρα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη κάθε ακροατή που τους ακούει ή κι όχι πρώτη φορά, είναι οι στίχοι. Οι Casey αναλύουν τόσο πολύ τις σκέψεις τους, και με κινητήρια δύναμη την αγάπη και γενικότερα το συναίσθημα, μπορούν να κάνουν τον ακροατή να τους καταλάβει εις βάθος, αλλά και να μπει στη θέση τους.

Αυτό που ήθελαν να καταφέρουν με το νέο τους δίσκο είναι να ζωντανέψουν τα συναισθήματά τους και να δείξουν συνολικά πως μέσα από την σκληρή δουλειά τους βγήκε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Σίγουρα σαν συγκρότημα, οι Casey έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, και θεωρώ πως έχουν ακόμα πολλά να δώσουν στο κοινό. Το “How To Disappear” είναι ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος, οπότε αναμένεται και η συνέχεια, που είναι σίγουρο πως θα είναι μαγευτική.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Casey

Album: How to Disappear

Label: Hassle Records, Greyscale Records

Release Date: 12/01/2024

Genre: Hardcore, Post Hardcore

1. Unique Lights

2. I Was Happy When You Died

3. Sanctimonious

4. For Katie

5. Selah

6. Bite Through My Tongue

7. Those That I’m Survived By

8. St Peter

9. Puncture Wounds To Heaven

10. Space Between

11. Blush

12. How To Disappear

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Με το “How to Disappear” οι Casey παρουσιάζουν έναν δίσκο με ισορροπημένη δυναμική που αναδεικνύει τη μεγάλη πρόοδο του συγκροτήματος και υπόσχεται ακόμη περισσότερα στο μέλλον.