Celeste, KIVA, 22/12/2023 @Temple | Live Report

Τους Celeste τους ακούω από τις μέρες που ήταν μια αποπνικτική post hardcore μπάντα. Φθονούσα όποιον είχε δει κάποια εμφάνισή τους στο εξωτερικό. Ακόμα και αφού η post σκηνή γιγαντώθηκε στο ελληνικό κοινό, ήταν ένα από τα ονόματα που απουσίαζαν από τα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα. Ενδιάμεσα άλλαξαν και τον ήχο τους και υπέγραψαν σε μεγαλύτερη εταιρεία, αλλά για συναυλία ούτε λόγος. Μέχρι που το 2023 ένα απωθημένο έσβησε και τέσσερις κόκκινες «πυγολαμπίδες» φώτισαν δυσοίωνα το Temple. Το δε πακέτο που περιελάμβανε τους KIVA ως εναρκτήριο λάκτισμα έσβηνε όποιους ενδοιασμούς υπήρχαν και καθιστούσε την παρουσία υποχρεωτική. Ακόμα και μετά από κουβάλημα γραφείου 60 κιλών για δύο ορόφους.

KIVA

Οι KIVA ανέβηκαν επί σκηνής σιωπηλά και χωρίς διάθεση για εξωστρέφειες. Ο ηχητικός τους όγκος απαιτεί απόλυτη προσήλωση σε αυτόν. Και όταν τελικά τα ντεσιμπέλ αυξάνονται, η εμπειρία της ακρόασής τους αναλογεί σε κατάποση λιωμένου μετάλλου. Αν ήταν συγκρότημα των ‘90s θα ήταν η μεγαλύτερη εγχώρια doom/death μπάντα. Καθώς όμως ζούμε στη μεταμοντέρνα, meta-00s εποχή που το post επικρατεί ως φάντασμα στα πάντα, είναι μια συγκλονιστική post sludge μπάντα.

Και αυτό είναι απόλυτα λογικό από τη στιγμή που έχουν μια ειδοποιό διαφορά ως μουσικοί. Δεν είναι ότι ξέρουν να ακούνε και να παίζουν μουσική. Ζούμε στην εποχή που όλοι «ξέρουν», είναι το πλέον αναμενόμενο. Οι KIVA όμως καταλαβαίνουν τη μουσική. Και να την ακούν αλλά και να τη συνθέτουν. Δε φλυαρούν και σχεδιάζουν προσεκτικά τις ατμόσφαιρές τους. Κάθε νότα είναι στο «τόσο όσο». Και επί σκηνής το να τους βλέπεις είναι μια απόλαυση. Ο δε Αιδεσιμότατος Δημήτρης στα φωνητικά καταθέτει ψυχούλα ενώ το μπάσο του πιο σέξι καθάρματος των Αθηνών έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.

Άρτιος ήχος, τέλεια ενέργεια, μια μπάντα που δείχνει πως το φχαριστιέται ακόμα και αν δεν απευθύνει ούτε λέξη στο κοινό της. Δεν το χρειάζεται, μιλάει η Τέχνη τους γι΄ αυτούς. Και χωρίς καβαλημένο καλάμι, είχαν στόφα headliner. Σε σημείο που ξέχναγες ότι παίζουν και άλλοι μετά από αυτούς.

Αλλά η άλλη μπάντα ήταν ένα τεράστιο απωθημένο του υποφαινόμενου. Οπότε η προσγείωση στην πραγματικότητα με το τέλος του σετ των KIVA ήρθε ως υπενθύμιση. Με το Within The Realm of A Dying Sun και το Serpent’s Egg των Dead Can Dance να συμπληρώνουν ηχητικά το κενό μεταξύ των δύο μπαντών το απαραίτητο διάλειμμα για «καθαρισμό παλέτας». Και όταν ξαναέσβησαν τα φώτα για να ανέβει η γαλλική τετράδα επί σκηνής, η προβολή μιας γυναικείας, μπεργκμανικής μορφής στο videowall έδειξε ότι θα ακολουθήσει αυτομαστίγωμα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: KIVA

Genre: Post/Doom Metal

KIVA: Δημήτρης (Φωνή), Γιώργος (Μπάσο), Στέφανος (Τύμπανα), Αντώνης (Κιθάρα)

CELESTE

Αλλά η έναρξη του σετ συνοδεύτηκε από κάποια ερωτηματικά. Τα μέλη είναι επί σκηνής και παίζουν ένα ατμοσφαιρικό intro με κανονικούς φωτισμούς. Τα περίφημα φώτα κεφαλής τους απουσιάζουν. Είναι σίγουρα οι Celeste αυτοί που βλέπουμε; Θα είναι κάτι διαφορετικό αυτό το live; Και ξαφνικά τα φώτα χαμηλώνουν ξανά και οι τέσσερις κόκκινες κουκκίδες λάμπουν προκαλώντας ζητωκραυγές και χειροκρότημα. Και ναι, έστω και με το νέο τους ηχητικό πρόσωπο, αυτοί είναι οι Celeste που περιμέναμε.

Celeste @Temple, 22/12/2023
Celeste @Temple, 22/12/2023

Για την επόμενη μια ώρα το sludge παντρεύτηκε με τις νεότερες black metal διαφεύγουσες του σχήματος. Και το κοινό απορροφήθηκε στον κόκκινο κόσμο τους. Τόσο που σχεδόν μιλιά δεν ακουγόταν ανάμεσα στις νότες. Επώδυνοι αλλά λυρικοί, τονίζουν τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων χωρίς να προσπαθούν να φανούν ακραίοι. Δεν το χρειάζονται.

Αν ωστόσο μπορεί να υπογραμμιστεί ένα στιγμιότυπο από όλη την εμφάνιση, αυτό αφορά στην κινηματογραφικής ούγιας εκτέλεση του Le Coeur Noir Charbon. Το βίντεοκλίπ προβλήθηκε στο videowall κάνοντας πολλά μάτια να δακρύσουν.  Η έμφυλη βία, η προσκόλληση σε καταστροφικές σχέσεις λόγω φόβου, η μοναξιά, όλο το φάσμα ενός επίκαιρου θέματος βιώθηκε με σοκαριστική ειλικρίνεια.

Celeste @Temple, 22/12/2023
Celeste @Temple, 22/12/2023

Το κλείσιμο του σετ ολοκληρώθηκε με ένα encore έπειτα από ηχηρή απαίτηση. Μπορεί αυτοί να μην ήταν οι Celeste που έμαθα, αλλά ήταν οι Celeste που έπρεπε να δω. Κατασταλαγμένοι, εξίσου ανήσυχοι, παντοτινά πιστοί σε όσα πρεσβεύουν. Μια ολοκληρωμένη live εμπειρία ως επίλογος μιας αμφίθυμης χρονιάς όπως το 2023. Ταιριαστό.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Celeste: Royer (Τύμπανα), Guillaume (Κιθάρα), Johan (Φωνή, μπάσο), Sébastien (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.