Πριν από κάποιο διάστημα οι Chelsea Grin μάς παρουσίασαν μία πολύ ωραία δουλειά, το “Suffer In Hell“. Όμως, το “Suffer” δεν σταματάει εκεί, μιας και έχουμε τέσσερεις μήνες μετά τη συνέχειά του, το Suffer In Heaven.

Ο δίσκος αποτελείται από οχτώ πολύ δυνατά κομμάτια συνολικής διάρκειας 27 λεπτών. Ένα πολύ σκοτεινό album που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Θα έλεγε κάποιος ότι τα δύο “Suffer” μοιάζουν μεταξύ τους, και λογικό, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δεν είναι πανομοιότυπα. 

Ξεκινώντας από το πρώτο κομμάτι, “Leave With Us“, καταλαβαίνεις την οργή και τη δύναμη που διέπουν αυτήν την κυκλοφορία. Μεγάλα break downs και σε ορισμένα σημεία, σφήνες κάποια πολύ ωραία blast beats. Ωραία φωνητικά με αρκετά growls στο βάθος, αλλά και πολύ δυνατά screams να ξεπετιούνται. Ο Tom Barber, όπως εύστοχα γράφεται στο Sonic Prespectives, μοιάζει σαν τον πιο σκοτεινό δαίμονα που δεν θα ήθελες ποτέ να βρίκσεται στην ντουλάπα σου.

Στο “Orc March” έχουμε σίγουρα πιο αργά patterns με μεγάλα break downs και growls από τον Tom Barber, που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην κόλαση και δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί. Ενώ τα φωνητικά στο τέλος είναι από μια guest φωνή του Dustin Mitchell των Filth.

Με τo Suffer in Heaven οι Chelsea Grin δίνουν συνέχεια στο μουσικό τους όραμα

Σε όλον τον δίσκο υπάρχουν πολλά ορχηστρικά στοιχεία, τα οποία μπορώ να πω ότι μου άρεσαν πολύ. Για αυτά, ευθύνεται ο Stephen Rutishauser, μιας και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε όλην τη διαδικασία. Δίνει τα φώτα του μέχρι και στα τύμπανα με τον session drummer τους, Nathan Pearson, να κάνει πράξη αυτά που είχε στο κεφάλι του ο Stephen.

Δεν είναι δα και μικρό πράγμα μέσα τόσο σύντομο να κυκλοφορείς δύο εξαιρετικά albums. Και οι Chelsea Grin το κατάφεραν

O προηγούμενος drummer της μπάντας, Pablo Viveros, αποφάσισε να κάνει μία παύση το 2021. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, έδωσε τη θέση του στον Nathan, ο οποίος στέκεται επάξια στο ύψος των προσδοκιών των Chelsea Grin. Λέγεται, επίσης, ότι ο Viveros αν και είναι ακόμα μέλος της μπάντας, πρόκειται να προσχωρήσει σε κάποιο άλλο σχήμα. Μέχρι, όμως, να οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία, δεν μπορεί να είναι ενεργό μέλος των Chelsea Grin.

Ένα πολύ καλό δείγμα του “Suffer In Heaven” είναι το τρίτο κομμάτι, το “Fathomless Maw“. Το ρυθμικό μέρος της μπάντας, David Flinn και Pearson, χτίζουν ένα τρομερά ογκώδες ηχητικό background. Ανάποδα γυρίσματα και break downs που είναι σαν να σε πετάνε από γκρεμό. Απίθανος συγχρονισμός, αφού το μπάσο του Flinn είναι τέλεια εναρμονισμένο με την μπότα του Pearson. Το αποτέλεσμα αυτής σύμπραξης περιγράφεται μόνο με τσιτάτα τύπου, “we take no prisoners”.

Στο “The Mind Of God” δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα απίστευτα γρήγορα blast beats, αλλα με ένα πολύ ωραίο ορχηστρικό backround, το οποίο δένει φανταστικά κατά τη γνώμη μου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο “Yhorn The Giant, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε και κάποια πολύ ωραία solos, που κρατάνε μια πολύ καλή μελωδία σαν χαλί. Χωρίς blast beats εδώ αλλά με συνεχόμενα διπέταλα, να κρατάνε το tempo σταθερό στο μεγαλύτερο μέρος του κομματιού.

Το Suffer in Heaven είναι ένας πολύ σκοτεινός δίσκος που σίγουρα δεν μας αφήνει αδιάφορους

Στο έβδομο κομμάτι του δίσκου, “Sing To The Grave“, έχουμε πιο metalcore στοιχεία. Με εξαίρεση, βέβαια, τα φωνητικά του Tom Barber, που κρατάνε σταθερά το deathcore feeling με απανωτά screams. Όμως, ούτε εδώ λείπει εντελώς το ορχηστρικό κομμάτι που ακούσαμε και στους προκατόχους του.

Για κλείσιμο του “Suffer In Heaven” έχουμε το “The Path To Suffering“. Ο τίτλος από μόνος του σου δίνει την τελευταία “γροθιά”. Συνεχόμενες γέφυρες με μεγάλα break downs και βαριά growls. Η κιθάρα του Rutishauser λουπάρει σε όλο σχεδόν το κομμάτι με μια πολύ ωραία μελωδία. Δένει άψογα και με τα συνεχόμενα διπέταλα του Pearson, ενώ προς το τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει και το solo που, σε συνδυασμό με την λούπα, φτάνει το κομμάτι στην κορύφωσή του.

Όπως στο “Suffer In Hell”, που ακούσαμε μερικούς μήνες πριν, έτσι και το “Suffer In Heaven” είναι μία πολύ ωραία δουλειά. Με πολύ οργή, σκοτάδι και όγκο και  κάνοντας ένα πολύ δυνατό comeback μετά την απουσία τεσσάρων ετών από το Eternal Nightmare. Αναμένουμε για τα επόμενα.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Chelsea Grin

Album: Suffer in Heaven

Label: ONErpm records

Release Date: 17/03/2023

Genre: Deathcore

1. Leave With Us

2. Orc March

3. Fathomless Maw

4. Soul Slave

5. The Mind Of God

6. Yhorm The Giant

7. Sing To The Grave

8. The Path To Suffering

Producer: Jeff Dunne-Zach Jones

Chelsea Grin: Tom Barber (Φωνή), Stephen Rutishauser (Κιθάρα), David Flynn (Μπάσο),  Nathan Pearson (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Tο "Suffer In Heaven" είναι μία πολύ ωραία δουλειά, γεμάτη οργή και σκοτάδι.