Δύο χρόνια μετά το “Who Mourns for the Morning Star“, οι Cloven Hoof επιστρέφουν με τον έβδομο δίσκο τους, “Age of Steel“. Στη σύνθεση τους συναντούμε δύο νέα μέλη, ένα στα τύμπανα και ένα στην κιθάρα. Φυσικά δε λείπει ο ακρογωνιαίος λίθος Lee Payne στο μπάσο, ο άνθρωπος που κρατάει τη μπάντα ζωντανή. Η άλλη διαφοροποιήση τους αφορά το είδος, αφού έχουν μεταβεί από το nwobhm στο power!

Το 2019 είδε τους Mark Bristow και Ash Baker να αναλαμβάνουν τα τύμπανα και την κιθάρα αντίστοιχα, και ο Απρίλιος του 2020 μας έφερε μπροστά σε ένα άλμπουμ πιο πλήρες από κάθε άλλο. Και πιο power από κάθε άλλο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οτι αποτελεί διαπιστευτήριο πως η θρυλική μπάντα από το Wolverhampton της Αγγλίας αντέχει στον χρόνο.

Cloven Hoof: Age of Steel | Album Review
Έχοντας κρατήσει όρθιο το όνομα και το brand στην 11ετή (1990-2001) διακοπή λόγω διαφωνιών στα συμβόλαια, ο Lee Payne και οι Cloven Hoof γυρίζουν στη δισκογραφία έπειτα από δύο χρόνια, και με το… καλημέρα θέτουν τις βάσεις για έναν δίσκο με αρχή, μέση και τέλος. Με το “Bathory” μπροστάρη, οι Cloven Hoof δίνουν το τέμπο του άλμπουμ μέσα από ένα δυνατό power metal κομμάτι, το οποίο είναι από αυτά που χαρακτηρίζεις «πλήρη». Το βάζεις, το ακούς, το γουστάρεις, προχωράς παρακάτω.

Στη συνέχεια, βρίσκεις το “Alderley Edge” και για τα πρώτα 40 δευτερόλεπτα προσπαθείς να καταλάβεις αν το shuffle έβαλε το “Seventh Son of the Seventh Son”. Mετά συνειδητοποιείς ότι δεν ακούς τον Bruce Dickinson. Αυτό που ακούς, βέβαια, είναι ένα tribute στον θρύλο του heavy metal, με τον George Call να δίνει πόνο, με φωνητικά που παραπέμπουν στον Dickinson, και έναν εξαιρετικό φόρο τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες φωνές στην ιστορία της μουσικής. Όλης της μουσικής.

Στο εξώφυλλο του "Age of Steel" επιστρέφει ο θρυλικός Dominator, μία σημαντική μορφή για τη μουσική των Cloven Hoof

Στα “Apathy” και “Touch The Rainbow”, η κιθάρα του Baker θυμίζει, με τη σειρά της, τους Iron Maiden, και θα σας πω ότι δεν βρίσκω τίποτα, μα τίποτα, κακό στο να εμπνέεται μια μπάντα από μια άλλη. Ειδικά όταν το κάνει με απόλυτο σεβασμό, αυτόν που συνοδεύει τους Cloven Hoof στην πολυετή παρουσία τους – μέσα από μύρια κύματα – στη σκηνή του heavy metal. Το “Touch The Rainbow” είναι μια όμορφη μπαλάντα-γέφυρα για αυτό που ακολουθεί: “Bedlam“.

Άλλη μια μπαλάντα, αυτή τη φορά πιο δυναμική, με ξεκάθαρα heavy metal στοιχεία, βαριές κιθάρες και μεγάλο εύρος από την όμορφη φωνή του George Call. Στο “Ascension” ίσως εντοπίσει κανείς ορισμένα flat σημεία, αλλά ανταμειβόμαστε με το “Gods of War” που έχει πινελιά Helloween, ενώ οι αρμονίες του “Victim of the Furies” συνδυάζονται και πάλι άψογα με τη φωνή του Call.

Τα “Judas” και “Age of Steel” κλείνουν το άλμπουμ διάρκειας πενήντα λεπτών και κάτι, με το πρώτο να μας γυρίζει πίσω στις εποχές του NWoBHM, και το δεύτερο να ολοκληρώνει τον δίσκο εκρηκτικά. Σαν ένας ύμνος πολέμου που θυμίζει Manowar, αλλά πάντα με την ξεκάθαρη υπογραφή των Cloven Hoof.

Στο εξώφυλλο, ο Dominator επιστρέφει έχοντας σκορπίσει θάνατο και χαμό στον γαλαξία. Ο εν λόγω χαρακτήρας είναι χαρακτηριστικό των Cloven Hoof και το “Age of Steel” είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία απόγνωσης που σκορπά ο άρχοντας του πολέμου, ο οποίος έχει σηκωθεί σαν απέθαντος και οδεύει στην τελευταία μάχη του. Κοινώς, up the irons, και απολαύστε πανέμορφο heavy/power metal, με πολλές παραπομπές σε θρυλικές μπάντες και άφθονη φρεσκάδα στα ντραμς και στην κιθάρα χάρη στις δύο πρόσφατες προσθήκες.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Cloven Hoof

Album: Age of Steel

Label: Pure Steel Records

Release Date: 24/04/2020

Genre: Heavy Metal, Power Metal

1. Bathory

2. Alderley Edge

3. Apathy

4. Touch the Rainbow

5. Bedlam

6. Ascension

7. Gods of War

8. Victim of the Furies

9. Judas

10. Age of Steel

Cloven Hoof: George Call (Φωνή), Lee Payne (Mπάσο), Mark Bristow (Τύμπανα), Ash Baker (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Cloven Hoof κυκλοφόρησαν έναν δίσκο με πανέμορφο heavy/power metal, και απέδειξαν ότι -αν και παλιοσειρές- έχουν ακόμα πράγματα να προσφέρουν, και μάλιστα γράσκα.