Νέος δίσκος λοιπόν από τους Conception, ονόματι “State Of Deception“, ο οποίος κυκλοφόρησε από την Conception Sound Factory, aka αυτοχρηματοδοτούμενη κυκλοφορία χωρίς κάποια εταιρ(ε)ία. Έκανα και μία ρίμα για να πάρουμε και χρήμα, άκουσα το νέο Conception, σα να είμαι σε reception.

Συγχωράτε με αλλά τόσο αδιάφορο μου φάνηκε. Δε μου άρεσε ρε παιδάκι μου, πως το λένε! Υπάρχει μεν το παλιό line-up (Tore Østby – κιθάρες, Roy Khan – φωνητικά, Ingar Amlien – μπάσο, Arve Heimdal – drums) αλλά δεν αρκεί. Περνώντας όμως ο καιρός και ακούγοντας το δίσκο λίγο παραπάνω διεπίστωσα πως ο Østby είναι καταπληκτικός για ακόμη μία φορά. 

Είτε εδώ είτε στους ARK, ο τύπος κεντάει. Και θα πω την αμαρτία μου: πιστεύω πως το αδύναμο σημείο του δίσκου και γενικά των Conception, είναι ο Roy Khan. Νομίζω ότι αυτή η επταετής αποχή που είχε από τα δρώμενα είναι εμφανής. Ίσως όχι σε σημεία που να πει κανείς “δεν ακούγεται ο τύπος” αλλά προσωπικά μου θυμίζει τον Πάριο που σε κάποια πρόσφατα live κάνει ένα ενοχλητικό βιμπράτο με τη φωνή του, δείγμα της γενικότερης κούρασης. Προχωράμε.

Καταρχάς, η μουσική των Kamelot, στις τάξεις των οποίων ο Khan υπήρξε για δεκατρία χρόνια (1997-2010) νομίζω του πηγαίνει καλύτερα. Ή ας πούμε ότι ο ίδιος αναδεικνύεται περισσότερο σε εκείνο το υλικό. Τέλος πάντων, για να μην πλατιάζω, όπως πιστεύω έγινε αντιληπτό, δε μου αρέσει ο συγκεκριμένος τραγουδιστής. 

Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος από το "State Of Deception" ότι ο τραγουδιστής δεν κολλάει στο ύφος των Conception

Όχι ότι είναι φάλτσος ή κάτι τέτοιο, απλώς νομίζω ότι δεν κολλάει με το σκοτεινό ύφος που έχουν οι συνθέσεις των Conception. Στο προκείμενο λοιπόν, όπως προανέφερα, Østby ρεσιτάλ ως συνήθως. Όσο και να θέλω δε γίνεται να μην πω εξυπνάδα για τον Amlien, ότι έχει έναν άσπονδο εχθρό, τον Premdator και ότι ο Heimdal σε ένα παράλληλο σύμπαν σκοτώνεται από το Θανάση, για τους φίλους Thanos. Πέρα απ’ αυτά όμως, και οι δύο στέκονται επάξια δίπλα στον ιθύνοντα νου.

Ναι, δε νομίζω ότι εντυπωσίασαν κάποιον οι Conception με το State Of Deception. Σίγουρα όχι θετικά.

Προσωπικά ξεχωρίζω το “She Dragoon“, στο οποίο είναι εμφανής μία ατμόσφαιρα που θυμίζει ARK. Μια ARK-ίλα δηλαδή. Στο εν λόγω κομμάτι έχουμε φωνητικά από την Aurora Amalie Heimdal η οποία, από τα συμφραζόμενα, υποθέτουμε ότι θα είναι σόι τού ντράμερ. Στο “The Mansion” συναντάμε ως γκεστ την Elize Ryd των Amaranthe. Συμπαθής μπαλάντα αλλά μέχρι εκεί. 

“Waywardly Broken” για τη συνέχεια. Mid-tempo άσμα με ριφάρα στο ρεφρέν. Το αυτό και στο “No Rewind“. Μπαλαντούλα και το “Anybody Out There” με σχετικά ωραίο και “κολλητικό” ρεφρέν. Για το τέλος συναντάμε και πάλι το “Feather Moves” (αυτή το φορά σε remastered εκδοχή) τo οποίο είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο single “Re:conception“.

Ναι, αλλά τότε δε θα ήταν Conception, θα ήταν ARK. Ε, το πιάσατε το νόημα

Για να κλείσουμε σιγά σιγά, αρχικά να ζητήσω συγγνώμη από τον Roy Khan ο οποίος στην καλύτερη θα έχει λόξυγγα. Στη χειρότερη θα έχει σπάσει κάνα πόδι με τόσο θάψιμο που του έριξα. Αλλά επιμένω, ο Πάριος έχει ακόμα κοινό και τιγκάρει τα μαγαζιά με ευκολία. Γενικά πάντως στο δίσκο έχουμε έναν καταιγισμό ριφ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι κομματάρες.

Μία προϋπόθεση θα ήταν να μην τραγουδάει ο Roy Khan αλλά ο Jorn Lande. Στο μπάσο να ήταν ο μακαρίτης ο Randy Coven, στα τύμπανα ο John Macaluso και στα πλήκτρα ο Mats Olausson. Ναι, αλλά τότε δε θα ήταν Conception, θα ήταν ARK. Ε, το πιάσατε το νόημα.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Conception

Album: State of Deception

Label: Conception Sound Factory

Release Date: 03/04/2020

Genre: Progressive Power Metal

1. In: Deception

2. Of Raven and Pigs

3. Waywardly Broken

4. No Rewind

5. The Mansion

6. By the Blues

7. Anybody Out There

8. She Dragoon

9. Feather Moves

Producer: Roy Khan

Conception: Tore Østby (Κιθάρα, Πλήκτρα), Ingar Amlien (Μπάσο), Arve Heimdal (Τύμπανα, Κρουστά), Roy Khan (Φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.5
Score

Final Verdict

Αν και είπα ένα "μιεχ" στην πρώτη ακρόαση, γενικά έχουμε έναν δίσκο με καταιγισμό ριφ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι κομματάρες.