Αρχική POP CULTUREGAMINGBG III - Τι ξέρουμε έως τώρα

BG III - Τι ξέρουμε έως τώρα

Η αλήθεια είναι πως 20 χρόνια είναι πάρα πολλά, ειδικά αν το Baldur’s Gate: Enhanced Edition (αρχική έκδοση 1998) και το remaster του Baldur’s Gate II: Shadows of Amn (αρχική έκδοση 2000) δεν σου «είπαν» και πολλά πράγματα, μιας και ήδη τα είχες «λιώσει» στις κανονικές τους versions. Τον Ιούνιο του 2019 όμως, η Larian Studios -δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Divinity- έριξε την RPG «βόμβα» της δεκαετίας, κυκλοφορώντας το teaser του Baldur’s Gate III. Είχαν περάσει 17 χρόνια από τότε που η -πλέον φαλιρισμένη- Black Isle Studios είχε ανακοινώσει το Baldur’s Gate III: The Black Hound, το οποίο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Τώρα, και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, το early access του Baldur’s Gate III ανοίγει. Έναν χρόνο και κάτι… ψιλά μετά το θρυλικό teaser, οι απανταχού RPG-ακιδες ετοιμάζονται, ζεσταίνουν ποντίκια και πληκτρολόγια, και εδώ και 15 μήνες, κάνουν οικονομίες. Η αγορά του early access, βάσει όσων έχει αποκαλύψει ο διευθυντής Τύπου της Larian, Michael Douse, θα κοστίσει περί τα 60 δολάρια, ένα διόλου χαμηλό ποσό, αλλά αναμενόμενο. Το hype είναι μεγάλο, και οι λόγοι ακολουθούν παρακάτω. Ας δούμε βήμα-βήμα, τι γνωρίζουμε έως τώρα για το Baldur’s Gate III, το οποίο ζεσταίνει και αυτό τις μηχανές του για να μας υποδεχθεί.

Κάπου εδώ να τονίσουμε ότι τα παιχνίδια της σειράς βασίζονταν ανέκαθεν στο Dungeons & Dragons και στο lore του κόσμου των Forgotten Realms. Όλα τα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ήταν βασισμένα στη 2η έκδοση του D&D (Advanced Dungeons & Dragons), και αν το Baldur’s Gate III: The Black Hound είχε κυκλοφορήσει, θα ήταν βασισμένο στην 3η έκδοση.

Ποια είναι η Larian Studios;

Η Larian Studios ιδρύθηκε στη Γάνδη του Βελγίου το 1996 και έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια κυκλοφορίας του πρώτου της video game, έδωσε στην αγορά το παιχνίδι στρατηγικής LED Wars, φτιάχνοντάς το εντός 5 μηνών. Από το 1998 έως το 2002, η Larian ήταν άφαντη και ένα ωραίο πρωινό, ήρθε στις ζωές μας το Divine Divinity. Ένα action RPG το οποίο έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία, καθώς ακολουθήθηκε από 6 ακόμη τίτλους, συν 2 έξτρα εκδόσεις, ένα enhanced και ένα definitive. Το 2017 κυκλοφόρησε το τελευταίο παιχνίδι της σειράς, Divinity: Original Sin II, και δυο χρόνια αργότερα η εταιρία ανακοίνωσε πως έχει αναλάβει το Baldur’s Gate III.

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Όπως προαναφέραμε, το early access θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Κοινώς, όσοι σπεύσουν να προ-παραγγείλουν το παιχνίδι, θα μπορούν να το κατεβάσουν, εγκαταστήσουν, και ανοίξουν, στις 30/9/2020. Σε ότι αφορά την κυκλοφορία, αυτά είναι όσα γνωρίζουμε έως τώρα, και συνυπολογίζοντας την πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα, όλα είναι πιθανά για τη μαζική κυκλοφορία. Δύσκολα όμως θα καθυστερήσει, αφού η Larian έχει «κλειδώσει» την 30η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία-ορόσημο.

Υπάρχει trailer;

Φυσικά. Όχι μόνο το teaser που έπαιξε μια εβδομάδα πριν την Ε3 του 2019, αλλά και κανονικό πλήρες trailer. Στο teaser, ένα μέλος της μισθοφορικής φρουράς της πόλης Baldur’s Gate, Flaming Fist, φαίνεται ανάμεσα σε χαλάσματα και πτώματα συναδέλφων του να αλλάζει σε mind flayer, μια φυλή πλασμάτων με τηλεπαθητικές και μαγικές ικανότητες η οποία συμπεριφέρεται σαν ιός, αναζητώντας ξενιστές (σ.σ. ανθρώπινα σώματα) για να μπει μέσα τους με τη μορφή ενός γυρίνου και να τα μεταμορφώσει σε mind flayers.

Το κανονικό trailer του παιχνιδιού δείχνει ένα mind flayer το οποίο κρατάει αιχμάλωτους, και τους μετατρέπει σε mind flayers, την ίδια στιγμή που επιτίθεται στην πόλη του Baldur’s Gate, όντας εντός ενός γιγάντιου ζωντανού, ιπτάμενου πλοίου. Προτείνουμε να παρακολουθήσετε το υπόλοιπο στο βίντεο που ακολουθεί, καθώς δεν είναι απλώς επίδειξη δύναμης και τέχνης από τη Larian Studios, αλλά και μια πραγματικά αγχωτική σκηνή δράσης.

Στις 30 Μαΐου 2020, η Larian δημοσίευσε ένα ακόμη teaser, 40 δευτερολέπτων αυτή τη φορά, με εικόνες από το πως θα μοιάζει το παιχνίδι εκτός cinematics.

 

 

Ποια είναι η υπόθεση του Baldur’s Gate III;

Τα γεγονότα του παιχνιδιού εκτυλίσσονται έναν αιώνα (!) μετά το Baldur’s Gate II και η ιστορία του παίκτη-πρωταγωνιστή ξεκινάει με την αναζήτηση ενός ισχυρού κληρικού ο οποίος μπορεί να σώσει τον ήρωα από το να γίνει mind flayer. Τα mind flayers αναμένεται να είναι ο ανταγωνιστής όπως γίνεται ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Larian Studios, Swen Vincke, τα mind flayers έχουν ανακαλύψει ξανά πως να οδηγούν τα nautiloids (τα οχήματα/πλάσματα που φαίνονται στο κανονικό trailer του παιχνιδιού), τα χρησιμοποιούν για να φύγουν από το Underdark όπου ζουν (σ.σ. κάτω από το έδαφος) και να επαναφέρουν την νεκρή αυτοκρατορία τους.

Όσοι έχουν επαφή με τα προηγούμενα δυο παιχνίδια της σειράς, αλλά και το expansion Baldur’s Gate II: Throne of Bhaal, καταλαβαίνουν πως το νέο κεφάλαιο δεν θα έχει σχέση με τον θεό του φόνου, Bhaal. Αλλωστε, πρόκειται για μια περίοδο 100 χρόνια μετά την τελευταία ιστορία, και τα περισσότερα παιδιά του Bhaal έχουν πεθάνει.

Ποια έκδοση D&D θα χρησιμοποιεί;

Η προφανής απάντηση είναι και η σωστή: το Baldur’s Gate III θα χρησιμοποιεί την εν ενεργεία έκδοση του Dungeons & Dragons, την 5th edition, γνωστή και ως D&D Next. Προφανώς, έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές σε κάποιους κανόνες, και συγκεκριμένα προς όφελος του παίκτη, καθώς όπως τόνισε ο Vincke «στο D&D αστοχείς πολύ, αν τα ζάρια δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα, αστοχείς. Αυτό δεν δουλεύει σωστά σε ένα video game».

Πώς θα είναι το gameplay;

Το Baldur’s Gate III παραμένει πιστό στις ρίζες του ως RPG που επιτρέπει στους παίκτες να έχουν μια μικρή παρέα adventurers με δικές τους προσωπικότητες και κίνητρα. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν δικό τους πρωταγωνιστή, ή να ελέγξουν έναν pre-made χαρακτήρα, όπως συνέβαινε στο Divinity: Original Sin II της Larian.

Πιστό στις ρίζες του θα είναι το παιχνίδι και σε ότι αφορά τις μάχες, αφού θα είναι turn-based, δηλαδή με σειρά προτεραιότητας και συγκεκριμένα με σειρά initiative roll, όπως ακριβώς και στο Dungeons & Dragons. Ωστόσο, οι μάχες -καθότι είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς με 3D μορφή- θα είναι σαφώς πιο περιπετειώδεις και εντυπωσιακές, οπτικά. Η Larian έχει ήδη δημοσιεύσει gameplay βίντεο.

Κλάσεις και φυλές;

Και από αυτά έχουμε! Το early access θα έχει έξι κλάσεις: Wizard, Cleric, Fighter, Ranger, Rogue, και Warlock. Παρόλα αυτά, η Larian σκοπεύει να εισάγει όλες τις κλάσεις της 5ης έκδοσης στην τελική κυκλοφορία, και άρα θα συμπεριλάβει ακόμη τις εξής: Barbarian, Bard, Druid, Monk, Paladin, και Sorcerer. Οι χαρακτήρες μπορούν να κάνουν multiclass, δηλαδή να έχουν πάνω από μια κλάση, και αυτό το έχει επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της Larian στο Reddit.

Σε ότι αφορά τις φυλές, το παιχνίδι θα έχει εννέα βασικές φυλές, και αρκετές υπό-κατηγορίες. Το σύνολο έχει ως εξής: humans, elves, dwarves, tieflings, drows, githyankim, half-elves, half-drowns, και halflings. Περισσότερες φυλές αναμένονται, και έχει υπάρξει η φήμη πως τα mind flayers θα είναι επίσης φυλή!

And what about… νοσταλγία;

Ο Vincke, στο ίδιο Reddit post που μίλησε για το multiclassing, αποκάλυψε πως θα υπάρξει εμφάνιση χαρακτήρων από προηγούμενα Baldur’s Gate. Δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια, πέρα από το γεγονός ότι όσοι εμφανιστούν από τα παλιά παιχνίδια, θα το πράξουν αργότερα και όχι από νωρίς στην πλοκή του Baldur’s Gate III.

Που το παίζουμε;

Μέχρι στιγμής, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως με το που κυκλοφορήσει, το Baldur’s Gate III θα είναι διαθέσιμο για PC (Windows) καθώς και για το Google Stadia, cloud gaming υπηρεσία της Google η οποία «τρέχει» από τον Νοέμβριο του 2019 και επιτρέπει το streaming παιχνιδιών σε 4K ανάλυση, στα 60 fps. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη τοποθέτηση για κονσόλες, αλλά ο υπεύθυνος design του παιχνιδιού, David Walgrave, είχε αποκαλύψει στο Eurogamer πως ήταν σκεπτικός για το αν το παιχνίδι θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά στα συστήματα κονσόλας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Τελευταία