Katavasia - Magnus Venator

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Necroabyssious είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής Black Metal σκηνής. Ενώ οι Varathron ήταν πάντα εμπορικά στη σκιά των Rotting Christ, η ικανότητά τους να διατηρούν τον πυρήνα του ήχου τους και να μην τον αλλάζουν σημαντικά στο πέρας τριών δεκαετιών δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοθαύμαστο - διατηρώντας πάντα τη φλόγα του παλιού ελληνικού black metal ήχου. Από περίπου το 2014, όχι μόνο συνέχισε να κάνει αξιέπαινη δουλειά με τους Varathron (με το «Patriarchs of Evil» να είναι ένα από τα καλύτερα comeback άλμπουμ των τελευταίων ετών), αλλά έχει διαδώσει το ευαγγέλιο του ελληνικού black metal μέσω και άλλων έργων όπως οι Funeral Storm, οι Zaratus και φυσικά το θέμα αυτής της κριτικής, Katavasia.

Οι Katavasia είναι το γέννημα των κιθαριστών Αχιλλέα και Astrous και οι δύο προερχόμενοι από τους Progressive Black Metallers «Aenaon». Κάπου εκεί δίνει το παρών και ο Necroabyssious για τα φωνητικά και λυρικά καθήκοντα, καθώς και ο ντράμερ Foivos των «Hail Spirit Noir» για να κυκλοφορήσουν όλοι μαζί το ντεμπούτο τους το 2015, με τίτλο «Sacrilegious Intent». Μία κυκλοφορία που αποτίνει φόρο τιμής αλλά ταυτόχρονα εξερευνάει ακόμα περαιτέρω τους ήχους του ελληνικού black metal.

Ο δίσκος ανοίγει με το «Daughters Of Darkness», το οποίο αμέσως προμηνύει το τι θα ακολουθήσει με ένα εναρκτήριο riff που υποστηρίζεται από χτυπήματα που θέτουν τα θεμέλια για τον Necroabyssious να παραδώσει τα χαρακτηριστικά φωνητικά του και ένα απολύτως στοιχειωμένο ρεφρέν. Στη συνέχεια, ο ρυθμός επιβραδύνεται λίγο και προτού ξαναεπιταχύνει για ένα συναρπαστικό φινάλε, έχουμε ένα διάλειμμα με μερικές καλά τοποθετημένες ελληνικές folk μελωδίες. Με λίγα λόγια, αυτό το γνώριμο ελληνικό black metal, μέσα από το σώμα των Katavasia μόλις άρχισε να ξεχύνεται.

Ακολουθεί το «The Tyrant» που ανοίγει με μια οργισμένη φωνή και οδηγείται σε ένα σταθερό riff που έχει το τυπικό Black Metal ήχο, αλλά και πιο μοντέρνα στοιχεία που το διατηρούν σχετικό στη σημερινή μουσική σκηνή.

Το «Blood be my Crown» ανοίγει με μια πλήρη επίθεση. Είναι μια πιο παραδοσιακή ηχητική προσέγγιση συνολικά. Όμως, το riff αλλάζει γύρω στη μέση του κομματιού, και κάπου εκεί ένα σόλο κιθάρας ξεπροβάλλει, πράγμα που δεν ακούμε συχνά στο Black Metal. Το «Chthonic Oracle» έχει μικρότερη διάρκεια και είναι αρκετά έντονο σε όλη τη διαδρομή. Το «Saturnalia Magnus Cult» είναι ακόμη πιο σύντομο κάτι λίγο σε περισσότερο από δύο λεπτά. Το «Triumphant Fate» διαθέτει μερικά ατμοσφαιρικά στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα με το τρομερό Black Metal στυλ τους ,ωστόσο το riff παραμένει σχετικά ασφαλές και δεν ξεφεύγει πολύ.

Το «Sinistral Covenant» έρχεται σκληρά, με βαριά ντραμς και φανταστικές κιθάρες. Επιθετική και θυμωμένη τακτική που συνεχίζει την επίθεσή της σε όλο το τραγούδι. Το «Hordes of Oblivion» ανοίγει με μια σταθερή και βαριά επιθετικότητα γεμάτη με τα άρτια φωνητικά του Necroabyssious. Το riff αλλάζει μερικές φορές, αποδεικνύοντας την απαραίτητη πολυμορφία του άλμπουμ και άλλο ένα μεγάλο κιθαριστικό σόλο κιθάρας προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία. Το «Babylon (Sammu-Rawat)» κλείνει το άλμπουμ. Είναι κάτι περισσότερο από επτά λεπτά. Διαθέτει έναν πιο αργό και πιο σταθερό ρυθμό για να ταιριάζει με τα φωνητικά. Χτίζεται σε μια φρενίτιδα καθώς πλησιάζει τα μισά του κομματιού, στη συνέχεια υποχωρεί για λίγες στιγμές, καθώς το κακό συγκεντρώνεται και ανοικοδομείται μέχρι να αρχίσει να ξεχειλίζει έως το τέλος του κομματιού.

Καθ 'όλη τη διάρκεια του «Magnus Venator», έχουμε ένα συνδυασμό του τυπικού black metal με πιο hard rock ήχους, όμορφες μελωδικές επικές κιθάρες, και περιστασιακά ακουστικά folk περάσματα και τέλεια τοποθετημένα κομμάτια χορωδιών που δίνουν στο δίσκο αυτό το ξεχωριστό συναίσθημα του ελληνικού black metal.

Όλα αυτά συνδυάζονται με άψογη σύνταξη τραγουδιών που δείχνει μεγάλη εμπειρία και εμπιστοσύνη από το συγκρότημα. Είναι σαφώς μια ομάδα βετεράνων που ξέρουν τι θέλουν και πώς να το αποκτήσουν. Ως κερασάκι στην τούρτα αυτού του δίσκου, η παραγωγή είναι απολύτως υπέροχη όντας καθαρή και γυαλισμένη χωρίς να ακούγεται αποστειρωμένη.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Floga Records
Genre: Melodic Black Metal
Παραγωγός: Achilleas Kalantzis, Suncord Audiolab
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 04/09/2020
Band Links: FacebookYouTubeBandcamp

Τελευταία