Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ45 χρόνια Wish You Were Here

45 χρόνια Wish You Were Here

Τη στιγμή που το αυτί σου «πιάνει» το πρώτο άγγιγμα της κιθάρας από τον David Gilmour, συνειδητοποιείς ότι πρόκειται να ακούσεις κάτι που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ. Δεν ισχύει μόνο αν το ακούς πρώτη φορά. Κάθε ένα άκουσμα του Wish You Were Here αποτελεί μια νέα, ξεχωριστή εμπειρία, και τα τελευταία 45 χρόνια -αισίως- ο δίσκος το επιβεβαιώνει περίτρανα. Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου το 1975, οι Pink Floyd κυκλοφορούν την ένατη δισκογραφική τους δουλειά, και η ανθρωπότητα τους ευχαριστεί εκ νέου για αυτό που της προσφέρουν.

Αυτή τη φορά, είναι ένας δίσκος 44 λεπτών ο οποίος αποτελεί παράλληλα σκληρή κριτική στη μορφή που λαμβάνει σταδιακά η μουσική βιομηχανία, αλλά και μια συγκινητική αφιέρωση στον Syd Barrett, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2006. Το Shine On You Crazy Diamond Pts. 1-5 αποτελεί μουσική παρακαταθήκη για κάθε καλλιτέχνη που μπαίνει στη βιομηχανία με στόχο να προσφέρει κάτι νέο. Μέσα σε 8 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα, ο Gilmour έχει φτάσει την έννοια «guitar solo» σε άλλο επίπεδο, πριν οι πρώτοι στίχοι σε κάνουν να ανατριχιάσεις: «Remember when you were young, you shone like the sun/ Shine on you crazy diamond».

Το διαμάντι των Pink Floyd, Syd Barrett, έχει αποχωρήσει το 1972, μα η μπάντα παράγει μουσικό θησαυρό για γενιές επί γενεών, και τον αφιερώνει σε έναν από τους εμπνευστές της. Ο δίσκος συνεχίζει με ένα κομμάτι-κόλαφο κατά της μουσικής βιομηχανίας και του καπιταλιστικού μοντέλου συνολικά, καθώς οι Floyd σφυροκοπούν αλύπητα στο «Welcome To The Machine»: «Welcome my son, welcome to the machine/ Where have you been?/ It’s alright we know where you’ve been/ You’ve been in the pipeline, filling in time».

Το «Have A Cigar» που ακολουθεί συνεχίζει τη σκληρή κριτική στη μουσική βιομηχανία, αναδεικνύοντας την υποκρισία και την απληστία εντός της μουσικής σκηνής. Και μετά, έρχεται το τραγούδι που αναλαμβάνει να μοιράσει τον μύθο των Pink Floyd στην Οικουμένη. Με το «Wish You Were Here», οι Λονδρέζοι δίνουν μια progressive rock μπαλάντα η οποία θα στιγματίσει την ανθρωπότητα, και θα περάσει στην ιστορία ως ένα από τα 500 κορυφαία μουσικά κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Το γεγονός πως τελικά το τραγούδι δεν είναι αφιερωμένο στον Syd Barrett, αλλά ο Gilmour το αφιερώνει στον εαυτό του, κάνει το «Wish You Were Here» ακόμη πιο «βαρύ». Οι στίχοι αναφέρονται στην εσωτερική, προσωπική αναζήτηση του ατόμου, με σκοπό την εύρεση του εαυτού του. Ο Roger Waters, από την άλλη, έχει δηλώσει πως το κομμάτι είναι... ανοιχτό στο πως θα το ερμηνεύσει ο καθένας.

Τελευταία