Αρχική EVENTSΑΤΖΕΝΤΑΗ επιστροφή των Νυχτών Πρεμιέρας

Η επιστροφή των Νυχτών Πρεμιέρας

Σε μια χρονιά ταραχώδη, που ανάμεσα στα υπόλοιπα είχε και επιπτώσεις στον χώρο του πολιτισμού, οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν με μια διοργάνωση που λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα και προσαρμόζει τις σινεφιλικές ανάγκες με τρόπο για πρώτη φορά υβριδικό. Εκτός από τις συνήθεις χειμερινές αίθουσες που αξιοποιεί για τις προβολές της διοργάνωσης, θα αξιοποιηθούν και ορισμένες θερινές για τη διευκόλυνση του κοινού, ενώ αρκετές από τις ταινίες θα έχουν τη δυνατότητα και διαδικτυακής προβολής.

Στα του προγράμματος, η πληθώρα των επιλογών δεν απουσιάζει για μια ακόμα φορά. Από την Ταινία Έναρξης, το στωικό road movie Nomadland της Chloe Zhao (σκηνοθέτις του The Rider) έως το Undine του Christian Petzold που αποτελεί την Ταινία Λήξης, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα φιλοξενήσουν 90 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους. Τα αφιερώματα θα έχουν για μια ακόμα φορά ξεχωριστή θέση με βασικότερα εκ των οποίων δύο: πρώτο, το αφιέρωμα A Dream Within A Dream. Εμπνευσμένο από τη φράση του Edgar Alan Poe, το αφιέρωμα εξετάζει την ικανότητα του κινηματογράφου να μεταλλάσσει την πραγματικότητα μέσω των ονείρων. Σε αυτό το αφιέρωμα θα προβληθούν κλασικές ταινίες όπως η Ώρα του Λύκου του Ingmar Bergman και το Πέρισυ στο Μάριενμπαντ του Alain Resnais, έως και εκπλήξεις (η Αλίκη του Jan Svankmajer είναι μια από αυτές) ενώ η πανελλήνια πρεμιέρα του παραγνωρισμένου αριστουργήματος του Bi Gan, Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Στη Νύχτα θα αποτελέσει επίσης μέρος του αφιερώματος.

Ένα άλλο ενδιαφέρον αφιέρωμα είναι η Carte Blanche της Βαβέλ, του θρυλικού περιοδικού που λαμβάνει χώρα ένεκα και του ντοκιμαντέρ Βαβέλ-Από τη Σιωπή Στην Έκρηξη του Μελέτη Μοίρα το οποίο θα προβληθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ. Σε αυτό το αφιέρωμα, εφτά συνεργάτες του περιοδικού επέλεξαν και παρουσιάζουν στο κοινό ταινίες που αγαπούν. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται το Σατυρικόν του Federico Fellini, η Ολική Επαναφορά του Paul Verhoeven και το Χάρολντ και Μοντ του Hal Ashby.

Σημαντική επίσης προβολή αποτελεί και το βραβευμένο με Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Δεν Υπάρχει Κακό του Mohammad Rasoulof, μια κριτική στο ιρανικό καθεστώς από έναν σκηνοθέτη που διώκεται για τα πιστεύω του από ένα συντηρητικό καθεστώς.

Φυσικά, τα Διαγωνιστικά Τμήματα δε θα απουσιάζουν, τόσο σε μεγάλου όσο και σε μικρού μήκους επίπεδο, όπως και το Μουσικό Τμήμα και τα Ντοκιμαντέρ με άπλετες επιλογές για το κοινό και διαμάντια που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Ακολουθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει και οδηγίες ασφαλείας για το κοινό οι οποίες καλό θα είναι να τηρηθούν για την ομαλή διεξαγωγή και ασφάλεια των γύρω μας σε περίοδο πανδημίας.

Μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε ΕΔΩ.

Αναλυτικά οι αίθουσες του Φεστιβάλ

ΔΑΝΑΟΣ 1: Λεωφόρος Κηφισίας 109 και Πανόρμου, Αθήνα - ΜΕΤΡΟ Πανόρμου

ΙΝΤΕΑΛ: Πανεπιστημίου 46 - ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο

ODEON ΟΠΕΡΑ 1: Ακαδημίας 57, Αθήνα - ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο

ΡΙΒΙΕΡΑ (θερινός): Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια - ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο

ΣΤΕΛΛΑ (θερινός): Τενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Λαΐς - θερινός): Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου - ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

ΤΡΙΑΝΟΝ (θερινός): Κοδριγκτώνος 21 / Πατησίων 101 - ΜΕΤΡΟ Βικτώρια

Ιστότοπος του Φεστιβάλ: http://www.aiff.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/AthensFilmFestival

Τελευταία