Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΜισός αιώνας. Παράνοιας!

Μισός αιώνας. Παράνοιας!

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο είναι να σου ζητούν να γράψεις ένα άρθρο για κάτι που είναι ήδη σπουδαίο , είτε αυτό είναι επιστημονικό , καλλιτεχνικό κλπ. Ειδικα δε όταν δεν έχεις ζήσει εκείνη την εποχή και απλα γνωρίζεις καταστάσεις και γεγονότα από μαρτυρίες και από προσωπικό διάβασμα και ενασχόληση επί του θέματος.

Και μπαίνω στο ψητό. Τι να πει κανεις για το Paranoid των Black Sabbath που κλείνει τα πενήντα του χρονια. Βασικά τι να πρωτοπείς για τους ιδίους τους Black Sabbath. Ότι είναι οι πρωτοπόροι αυτού που λέμε heavy metal; Πασίγνωστο , από αυτούς γεννήθηκε. Και δεν το αμφισβητεί κανεις. Έκαναν το μεγάλο πέρασμα από την hippie –rock εποχή που ήταν λίγο πιο τραλαλά τραλαλό και πολύ peace και flower power, στην μουντή πραγματικότητα (κλιματικώς και κοινωνικώς) της γενέτειρας τους στο Birmingham. Αλλά δεν έμειναν μονο στην γέννηση του heavy metal. Λίγους μήνες αργότερα από την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου τους , έρχεται η έναρξη της εδραίωσης του είδους.

Διότι ως γνωστόν το θέμα δεν είναι να κατακτήσεις την κορυφή , αλλά πως θα παραμείνεις εκεί ή πως θα πας σε άλλες κορυφές πιο δύσκολες. Εκείνη την εποχή βέβαια πριν βγει το Paranoid οι Black Sabbath δεν ήταν superstars. Αντιθέτως, δεν ήταν η μπάντα όπου η μουσική της ήταν και η πιο εύπεπτη για το ευρύ κοινό και οι κριτικές δεν ήταν καλές. Το Paranoid έκανε το ένα βήμα παραπανω για να μην χαθούν τα θεμέλια του πρώτου δίσκου. Και κυριως το ομώνυμο κομματι. Όπου όταν το άκουσαν από τη δισκογραφική εταιρεία, τους είπαν ότι αυτό είναι κομματι για single και να το βάλουν και σαν τίτλο του δίσκου και όχι το War Pigs που είναι το εναρκτήριο. Οπου και εδώ έγινε αλλαγή από την εταιρεία, γιατί ο δίσκος ήταν να βγει Walpurgis σύμφωνα με τον Butler. Ενώ μπορεί να αποδοθεί η σαφηνιστική εκδοχή (θρησκευτικώς), ο Butler όμως εννοούσε ότι ο πραγματικός Σατανάς είναι ο Πόλεμος. Μην ξεχνάμε υπάρχει εκείνη την περίοδο ο πόλεμος στο Βιετνάμ, οπότε καταλαβαίνετε ότι η δισκογραφική εταιρεία, δεν ήθελε μπλεξίματα επι τούτου. Το μεγάλο μπέρδεμα έγινε με το εξώφυλλο. Κανεις δεν μπορούσε να καταλάβει τι σχέση εχει αυτός ο στρατιώτης με το κράνος και το σπαθί και ο δίσκος να τιτλοφορείται Paranoid. Αντε να κάτσεις να εξηγείς στον κόσμο ότι ο δίσκος από War Pigs ονομάστηκε Paranoid αλλά το εξώφυλλο ήταν ήδη φτιαγμένο. Ωραίες ιστορίες!

Το Paranoid σαν κομμάτι (single) έγινε το πρώτο αλλά και μοναδικό που έφτασε στο top ten της Αγγλίας (Νο 4). Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην προώθηση του άλμπουμ αλλά και του ίδιου του σχήματος. Είναι ένα από τα κομμάτια σταθμούς , που δεν αντιπροσωπεύουν απλά ένα είδος μουσικής. Είναι κομματι της Ιστορίας της μουσικής.

Όλα τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτό το δίσκο έχουν διαφορές ιστορίες από πίσω για το πώς γράφτηκαν. Οι περισσότερες είναι γνώστες όπως πχ. το riff του Paranoid βγήκε σε ένα διάλλειμα για φαγητό που έκανε ο Iommi την ώρα των ηχογραφήσεων, ή ακόμη το Fairies Wear Boots είναι πραγματική ιστορία πεσίματος skinheads στο συγκρότημα μετά από ένα show στην Βόρεια Αγγλία κλπ κλπ. Τα έχουν περιγράψει πιο μεγάλοι και σοφότεροι από εμένα. Αυτό που έχω να πω είναι πιο γήινο. Ποιος μεταλλάς δεν εχει προσπαθήσει, ακομα και αν δεν έγινε μουσικός, να πιάσει μια κιθάρα και να παίξει το riff του Paranoid; Και φυσικά δεν περιμένω απάντηση.

Για αυτό αυτός ο δίσκος είναι ίσως πιο σημαντικός από τον πρώτο τους, που είναι η πραγματική γέννηση του Heavy metal. Με το Paranoid εμπνευστήκαν πάρα πολλοί για να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπανω ή πολλά βήματα παραπανω. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλα σχήματα μεταγενέστερα έπιαναν τον Ozzy και του έλεγαν οι «Black Sabbath είναι αυτοί που με επηρέασαν και το Paranoid ο δίσκος που με έβαλε στη μουσική». Όπως επίσης εχει ειπωθεί, νομίζω, από τον Butler «καλυτέρα να σε λένε εφευρέτη πάρα ακόλουθο». Χρονια πολλά Paranoid!

ΥΓ. Το περιοδικό Rolling Stone σε ψηφοφορία, το εχει Νο1 στη λίστα με τα 100 καλυτέρα heavy metal albums όλων των εποχών και στο 133 με τα καλυτέρα 500 άλμπουμ όλων των εποχών.

Τελευταία