15 χρόνια Corpse Bride

Το ότι ο Tim Burton είναι μετρ της goth αισθητικής είναι δεδομένο. Τα διαπιστευτήρια για αυτό τα καταθέτει εδώ και πολλές δεκαετίες, δημιουργώντας ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, από τα Beetlejuice και Edward Scissorhands, έως τα Batman Returns, Planet of the Apes, και πολλά ακόμη. Ανάμεσα στη μακρά λίστα και το αξιολάτρευτο stop-motion, Corpse Bride, το οποίο κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, σαν σήμερα πριν 15 χρόνια.

Η πρώτη ταινία του Burton από τη Warner Bros. Pictures γυρίστηκε με DSLRs Canon EOS-1D Mark II, και όχι με τις κάμερες 35mm που χρησιμοποίησε στο The Nightmare Before Christmas. Αφιερώθηκε στη μνήμη του παραγωγού της, Joe Ranft, ο οποίος στη διάρκεια των γυρισμάτων σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Με Johnny Depp και Helena Bonham Carter σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Burton παρουσιάζει την ιστορία των Victor Van Dort και Victoria Everglot, οι οποίοι ετοιμάζονται να παντρευτούν έπειτα από συνοικέσιο, πριν η Corpse Bride, Emily, σηκωθεί από τον τάφο της, αξιώνοντας τον Victor ως σύζυγό της.

Τη μουσική επένδυση έχει αναλάβει φυσικά ο Danny Elfman, το έτερον ήμισυ του Tim Burton, δημιουργώντας ακόμη ένα soundtrack-σταθμό στην ιστορία των stop-motion και animated musicals. Το Corpse Bride προτάθηκε για Όσκαρ Best Animated Feature, αλλά έχασε το βραβείο από το Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit. Με budget στα 40 εκατομμύρια, είχε έσοδα box office πάνω από 115 εκατομμύρια, και θεωρείται μια από τις σημανικότερες και πιο καλοφτιαγμένες ταινίες του Tim Burton έως σήμερα.

Τελευταία