Αρχική DEPARTISTSLUCKY 8Τα 8 πιο ακριβά rock & metal albums

Τα 8 πιο ακριβά rock & metal albums

Για όσους δεν έχουν αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός μουσικού album, προτείνουμε να ετοιμαστείτε για ένα… wild ride γεμάτο με υψηλά ποσά. Σκανάροντας τον κόσμο της μουσικής για διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία, πολλές φορές πέφτεις πάνω σε μια πληροφορία η οποία σε οδηγεί στην επόμενη, και μια ιδέα γεννιέται. Κάπως έτσι, μέσω της απορίας «Πόσο κόστισε για να φτιαχτεί το Lemonade της Beyonce;» (ναι), καταλήξαμε να αναζητούμε τα 8 πιο ακριβά rock & metal albums όλων των εποχών.

Για την ιστορία, να σας πούμε ότι το τελευταίο project της Beyonce κόστισε περίπου 1,35 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που φαντάζει μικροσκοπικό μπροστά σε αυτό που πρόσφερε. Αρκετά όμως με την Queen B, ας ασχοληθούμε με rock & metal, και συγκεκριμένα με τα 8 πιο ακριβά albums της εποχής τους.

The Darkness – One Way Ticket to Hell… and Back

Κυκλοφόρησε το 2005 και το κόστος του τότε υπολογίζεται στα 1,8 εκατομμύρια. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, το album θα κόστιζε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Έφτασε έως το 58 του Billboard Album Chart, και αν αναρωτιέστε αν έβγαλε τα λεφτά του, όχι, δεν τα έβγαλε.

Metallica – Metallica

Προφανώς είναι στη λίστα οι Metallica. Το ομώνυμο album της θρυλικής μπάντας κόστισε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια το 1991, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια με τα σημερινά δεδομένα. Αν αναλογιστεί κανείς πως έγινε 16 φορές πλατινένιο, καταλαβαίνει πως έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω. Πιθανότατα τα βγάζει ακόμη.

Tears for Fears – The Seeds of Love

Με συνολικό κόστος 1,5 εκατομμύρια δολάρια το 1989, το εν λόγω album θα κόστιζε περίπου 3,1 εκατομμύρια σήμερα. Έγινε πλατινένιο σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, οπότε προφανώς και έβγαλε τα λεφτά του.

AC/DC – For Those About to Rock (We Salute You)

Το να δίνεις 1,2 εκατομμύρια το 1981 για δίσκο δεν ήταν εύκολο για όλους. Σε σημερινά χρήματα αυτό αντιστοιχεί σε 3,4 εκ. δολάρια, αλλά οι AC/DC όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά πλούτισαν. Ο δίσκος έβγαλε πάνω από 5,7 εκατομμύρια δολάρια και έγινε 5 φορές πλατινένιος στην Αυστραλία και 4 φορές πλατινένιος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Fleetwood Mac – Tusk

Για τα late 70s, 1,4 εκατομμύρια δολάρια ήταν γιγάντιο ποσό. Συγκεκριμένα, σαν να λέμε σήμερα 5 εκατομμύρια. Οι Fleetwood Mac τα… έσκασαν για τα καλά και ανταμείφθηκαν με κάτι παραπάνω από 3 εκατομμύρια πωλήσεις, και 5 φορές πλατινένιο δίσκο για την εν λόγω δουλειά, 12η δισκογραφική τους κυκλοφορία, αποτελούμενη από 4 δίσκους!

Korn – Untouchables

Με το Here to Stay να κερδίζει Grammy, οι Korn επένδυσαν 4 εκατομμύρια δολάρια το 2002 στην παραγωγή αυτού του album, σε σημερινά χρήματα 5,8 εκατομμύρια. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, και ήταν αποτυχημένος εμπορικά, με τον frontman Jonathan Davis να κατηγορεί την πειρατεία για την κακή απόδοση του δίσκου.

Def Leppard – Hysteria

Εδώ μιλάμε για ποσά ακραία, καθώς 4,5 εκατομμύρια δολάρια το 1987 αντιστοιχούν σε 10,3 εκατομμύρια σημερινά. Ακραίο ποσό, αλλά όχι και ανούσιο. Είναι το κορυφαίο album των Def Leppard σε πωλήσεις με περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και έγινε 12 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, 4 στην Αυστραλία, δυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μια φορά σε Νέα Ζηλανδία και Ελβετία. Προφανώς τα έβγαλε τα «λεφτάκια» του.

Guns N’ Roses – Chinese Democracy

Το 2008 οι Guns N’ Roses έδωσαν -κρατηθείτε κάπου- 13 εκατομμύρια δολάρια για το Chinese Democracy, περίπου 15,7 εκατομμύρια με τα σημερινά δεδομένα. Album που ηχογραφήθηκε από το 1997 έως το 2007 και πρώτος δίσκος της μπάντας από το 1993, εμπορικά ήταν αποτυχημένο, και μουσικά δίχασε κριτικούς και κοινό. Πούλησε λιγότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και ίσως είναι η χειρότερη επένδυση σε μουσικό album στην ιστορία.

Τελευταία