Obituary - Cause of Death

Ένα είναι το βασικό ερώτημα: Έχεις λοιπόν το κουράγιο να διαβείς τα βαλτωμένα εδάφη του "Cause of Death" των Obituary που τέλη του Σεπτέμβρη έκλεισε 30 χρόνια;; Εξάλλου είναι ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του Death Metal και για τους Obituary ο δίσκος που τους έβγαλε από τα βαλτοτόπια της Φλόριντα και τους σύστησε σε ένα πιο ευρύ κοινό παγκοσμίως.
Για του λόγου το αληθές μετά την ηχογράφηση αυτού του δίσκου βγαίνουν σε αμερικάνικη περιοδεία με τους Sacred Reich και τους Forced Entry και αμέσως ταξιδεύουν στην Ευρώπη με τους Demolition Hammer και τους Morgoth. Η ημέρα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για ευρωπαϊκά εδάφη και για την παρθενική τους περιοδεία εκεί, είναι η 27η του Αυγούστου. Πως το θυμούνται;; Διότι είναι η ημέρα του θανάτου του Stevie Ray Vaughan!
Σε όλους έπεσε βαρύ το νέο και ειδικά στα αδέρφια Tardy (John και Donald) που τον είχαν σαν είδωλο. "Δεν τελειώσαμε ποτέ το φαγητό που τρώγαμε όταν ακούσαμε το νέο στο ραδιόφωνο. Μας κόπηκε η όρεξη επί τόπου" έχει παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξη η μπάντα που μετά την Ευρώπη ανασυντάσσεται για μια ακόμα περιοδεία - δυναμίτη, αυτή με τους Sepultura και τους Sadus.
Με τους Demolition Hammer και τους Sepultura τους ενώνει μια βασική ιστορία που έχει να κάνει με το εξώφυλλο του "Cause of Death". Οι Sepultura είχαν διαλέξει το ίδιο εξώφυλλο για το "Beneath the Remains", δηλαδή ένα πίνακα του Michael Whelan. Μάλιστα ο Igor Cavalera το έχει και tattoo στο σώμα του. Οι Obituary όμως έρχονται πρώτοι.
Έτσι λοιπόν μετά από συμφωνία με την Roadrunner (η εταιρεία τους) οι Obituary παίρνουν τελικά το β' μέρος του "Lovecraft’s Nightmare" που είχε σχεδιάσει το 1981 ο Whelan και οι Sepultura επιλέγουν ένα άλλο έργο του, το "Nightmare in Red". Για τα πρακτικά να πούμε πως ο μικρός αδελφός Cavalera ήταν για χρόνια τσατισμένος με το σκηνικό. Οι Demolition Hammer διαλέγουν για το δικό τους "Epidemic of Violence" άλμπουμ, το α' μέρος του "Lovecraft Nightmare ".
Λίγο μπερδεμένα ήταν και τα πράγματα στα γκρουπ πριν και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το "Cause of Death" όπου γίνονται κάποιες ανακατατάξεις. Λίγο πριν επισκεφθούν τα Morrisound Studios οι Obituary χάνουν κυριολεκτικά τον μπασίστα τους Daniel Tucker. Ο Tucker έπαθε αμνησία λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος και πήρε τους δρόμους με συνέπεια να εντοπιστεί αρκετό καιρό μετά. Στο μεταξύ οι Obituary έχουν προχωρήσει, φέρνοντας τον Frank Watkins.
Κάπου στα μισά των ηχογραφήσεων αποχωρεί και ένας εκ των βασικών συνθετών, ο κιθαρίστας τους. Όταν γίνεσαι πατέρας σε πιάνουν φυσιολογικά άγχη αλλά ο West κλατάρει και αποχωρεί σε φιλικό και ήρεμο κλίμα. Ο νέος τους μπασίστας αρχικά θέλει να φέρει το φιλαράκι του Trey Azagthoth (Morbid Angel) αλλά αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται αμέσως.
Αντιθέτως προσλαμβάνεται ένας άλλος guitar hero του death metal, ο James Murphy. Δεν ήταν μόνο τα κολλητιλίκια με τον Scott Burns που έκανε παραγωγή στο "Cause of Death", αλλά και οι δυνατότητες του που τον έχουν αναδείξει από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου.
Αφού του γίνεται μια ξήγα από τη υπόλοιπη μπάντα πως όποτε γυρίσει ο West, αυτός θα είναι παρελθόν, μπαίνει στο στούντιο και με τη μία ξεκινά να γράφει. "Τον ρίξαμε αμέσως στα βαθειά" παραδέχεται ο έτερος κιθαρίστας Trevor Peres.
O Murphy φέρνει στις βαλίτσες του πολλά δικά του στοιχεία στον ήχο των Obituary που παρατηρείς και στα άλμπουμ των Death. Παρότι ο ίδιος είχε αρκετά riff να τους δώσει, το κλίμα ήταν ήδη λίγο αμήχανο. Τίποτα όμως δε χάθηκε και τα ακούς στο project του, τους Disincarnate. Ο Murphy από την πρώτη στιγμή νιώθει ξένο σώμα και αυτό γίνεται έντονο στην Ευρωπαϊκή περιοδεία.
Επιστρέφουν από την Ευρώπη και σε μια από τις πρόβες ενόψει της νέας US Tour βλέπουν μια όμορφη πρωία το φορτηγάκι του West παρκαρισμένο έξω από το στούντιο και τον ίδιο να γρατζουνάει μέσα στο προβάδικο την κιθάρα του. Αυτό ήταν, ο Murphy ήταν ήδη παρελθόν. Ο West δεν ήταν άσχετος με το "Cause of Death". Είχε βοηθήσει σημαντικά στα μισά του τραγούδια και είχε γράψει ολόκληρο το ομώνυμο.
Η άβολη αλήθεια είναι πως οι κιθάρες παίζουν τον πιο βασικό ρόλο στο δεύτερο δίσκο των Obituary. Το rhythm section έχει μπει σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον στα αυτιά μου.
Το "Cause of Death" είναι ο ορισμός του Florida Death Metal. Χαμηλό κούρδισμα στις εξάχορδες και όποιον πάρει ο Χάρος. Βέβαια το άλμπουμ δεν είναι ασταμάτητο κοπανηλίκι. Η βάση είναι brutal αλλά μαζί με τις γρήγορες στιγμές, μπαίνουν δίπλα οι mid tempo και οι doomy βαλτώδεις. Πάντα όμως brutal.
Αξιοσημείωτη είναι η τεχνική και η αλλαγή ρυθμών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι έγραψαν σε 24 κανάλια αντί τα 8 του ντεμπούτου "Slowly we rot". "Αυτό μας έδωσε περισσότερη ελευθερία" έχει αναγνωρίσει παλαιότερα ο φρόντμαν τους John Tardy και έχει απόλυτο δίκιο, αφού βγάζουν μάτι το πόσο περισσότερες ιδέες παρουσιάζουν οι Obituary. Η συνολική διάρκεια έχει μεγαλώσει και οι συνθέσεις είναι πιο περίπλοκες.
Το εκπληκτικό είναι πως αρχικά το συγκρότημα ξίνισε με τη διάρκεια για ένα εντελώς old school λόγο! "Βάζαμε στο κασσετόφωνο του αυτοκινήτου το "Reign in Blood" των Slayer και χωρούσε στη μια μεριά. Μετά γυρνούσαμε την επόμενη μεριά και το ακούγαμε ολόκληρο μια ακόμα φορά. Έτσι θέλαμε να κάνουμε και με το δικό μας άλμπουμ" εξηγούν τα μέλη της μπάντας που η πρώτη αντίδραση στη διάρκεια του δίσκου τους ήταν να τον...μικρύνουν!
Αυτό που παρέμεινε μικρό ήταν το budget αλλά όταν έχεις στην παραγωγή το μάγο Scott Burns να κάνει τα δικά του, προχωράς άφοβα.
"We're the cause of death"
Όλα καλά, όλα "άγια" αλλά το "Cause of Death" έχει και τα τρωτά του σημεία. Μερικώς ήταν το rhythm section όπως αναφέραμε. Επίσης οι στίχοι. Οκ, δεν περίμενα να διαβάσω Ντοστογιέφσκι αλλά το στιχουργικό μέρος φαίνεται σαν να ντύσαμε τα τραγούδια με κάποιους στίχους για να δικαιολογούμε την ύπαρξη του τραγουδιστή. Στίχοι και μουσική θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε soundtrack δευτεροκλασάτης ταινίας τρόμου.
"Ποτέ κανείς δεν έχει χαρτί με ολοκληρωμένους τους στίχους. Δεν υπάρχει ποτέ κάποιο προσχέδιο και βγαίνουν κάπως...αυθόρμητα. " δίνει μια επίσης αυθόρμητη απάντηση η μπάντα σε παλιότερή της συνέντευξη.
Βοηθάει και η φωνή του Tardy που δεν βγάζεις και μεγάλο νόημα όταν τραγουδάει τους στίχους. Αυθεντική death metal φωνή χωρίς ειδικά φίλτρα. Ο τύπος είναι natural και το τεκμηριώνει κανείς και στη remastered έκδοση του 1997 όπου περιέχει αρκετά demo recordings. Not bad για τον αδερφό του ντράμερ που βοηθούσε την υπόλοιπη μπάντα όταν τζάμαρε.
Από τις πρώτες ημέρες των Xcutioner (το πρώτο όνομα του γκρουπ) προήλθε και η διασκευή που κάνανε στους Celtic Frost και το "Circle of Tyrants". Σε μια αυθόρμητη στιγμή στο στούντιο ηχογραφούν αυτό το band favorite και αποφάσίζουν να το κρατήσουν. Όταν αργότερα πετυχαίνουν κάπου τον Tom G. Warrior των Frost, ο ίδιος τους έδωσε θετικό feedback για τη διασκευή αλλά οι Obituary πάντα πίστευαν πως το έκανε γιατί του εξασφάλισε μερικές μπύρες παραπάνω από τα δικαιώματα.
Δεν ξέρουμε για τον Tom G. Warrior αλλά μετά το "Cause of Death" ο κόσμος της extreme metal μουσικής έπινε και πίνει πολλές μπύρες στην υγεία των Obituary.

ΥΓ. Ένας όχι τόσο έξυπνος τρόπος να προμοτάρουν το δίσκο οι Obituary ήταν να κάνουν μια φωτογράφηση παρωδία μέσα σε κάτι πλαστικά φέρετρα. Το χειρότερο λάθος ήταν να στείλουν τις φωτογραφίες στην εταιρεία παρότι το έχουν μετανιώσει. Φυσικά η εταιρεία τις χρησιμοποίησε κάτι που έκανε τον John Tardy να πει δικαιολογημένα σε μια συνέντευξη πως και την κλανιά σου να στείλεις στην εταιρεία, αυτή θα βρει κάπως να την χρησιμοποιήσει. 

Τελευταία