Roger Waters - Us and Them

Είναι λίγοι οι καλλιτέχνες , οι οποίοι είναι καταξιωμένοι παγκόσμια, αλλά δεν διστάζουν με την προώθηση του έργου τους, να προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο. Στρατευμένη τέχνη; Θα μπορούσε κάποιος να το πει έτσι. Ο μεγάλος Πικάσο έλεγε πως «η τέχνη δεν είναι για διακόσμηση, η τέχνη πρέπει να είναι όπλο για μάχη». Κάπου εκεί λοιπόν βρίσκουμε την τεράστια φυσιογνωμία-καλλιτέχνη και mastermind των Pink Floyd μέχρι το "The Wall", Roger Waters.

To "Us+Them" δεν είναι απλά μια ακόμη υπερπολυτελής παράσταση του Waters. Γενικά , όποιος μένει μόνο στο εντυπωσιακό show, έχει χάσει όλα αυτά τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Waters. Μηνύματα κατά των διοικούντων της παγκόσμιας δικτατορίας που επιβάλλεται στις ζωές μας. Την αποξένωση των ανθρώπων, την αδικία, την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο για την υπεραφθονία, τους πολέμους, τους πρόσφυγες όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα που οδηγούν την γη στον αφανισμό. Μηνύματα, τα οποία ο Waters, τα εχει εκφράσει μέσα από τους Floyd από τις δεκαετίες του 60-70 με αποκορύφωμα το έργου-μανιφέστο The Wall αλλά και μετά, με τις προσωπικές δουλειές του. Και φυσικά με όλες τις δηλώσεις του και την στάση του.

H δυνατότητα του να κάνει φαντασμαγορικά show είναι μια έξυπνη κίνηση ώστε να διεγείρει το μάτι του θεατή, και κυρίως αυτού που δεν γνωρίζει καλά τους στίχους, για να ψαχτεί λίγο παραπάνω. Γι' αυτόν που γνωρίζει και το έργο του ( δηλαδή και τους στίχους) συνήθως αποτελεί μια τεράστια εμπειρία. Έχει τύχει να παρακολουθήσω δυο παραστάσεις του Waters , το “The Dark Side Of The Moon” και το “The Wall”. E, σε καθηλώνουν.

Επιστρέφοντας στο "Us+Them", o Waters πιστός στις αξίες του (ακτιβιστικές και πολίτικες) έδωσε για το χρονικό διάστημα 2017-2018 μια καλλιτεχνική μάχη με όπλα του, τραγούδια από τους δίσκους “The Dark Side Of The Moon”, “Animals”, “Wish You Were Here”, “The Wall” ( εποχής Floyd), και του τελευταίου προσωπικού του “Is This The Life Really Want?”. Το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα ( και κατ’ επέκταση και το αμιγώς ακουστικό ) είναι εξαιρετικό. Ο Waters ερμηνεύει αξιοπρεπώς (βάζουμε μέσα την ηλικία του) αλλά περιστοιχίζεται από μια ομάδα μουσικών που τον βοηθούν στο έργο του και δένουν ιδανικά. Το "Us+Them" έγινε ταινία από τα shows στο Zigong Dome του Amsterdam 18-23 Ιουνίου 2018. Γενικά, η περιοδεία ξεκίνησε τον Μαϊο του 2017 από τις Η.Π.Α. και έληξε στο Μεξικό το Δεκέμβριο του 2018. Συνολικά έγιναν 156 shows (σχεδόν sold out όλα) που τα παρακολούθησε πάνω από 2,3 εκατομμύρια θεατών.

Οι εκδόσεις που κυκλοφορεί αυτή η δουλειά του Waters είναι για όλα τα γούστα: Για τους βινυλιάκηδες 3πλο βινύλιο (φουλ artwork και τα ρέστα), διπλό CD επίσης με τα καλούδια του, αλλά και η ταινία σε Blue ray και DVD.

Όσοι λοιπόν δεν έχετε ασχοληθεί με το έργο του Roger Waters και έχετε μια κάποια ευαισθησία μέσα σας για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε το "Us+Them" και να το ψάξετε εν τω βάθει. Για όσους γνωρίζουν καλά το Waters απλά θα το ευχαριστηθούν. Τώρα, λιγότερο ή περισσότερο από τις άλλες δουλειές του αυτό είναι υποκειμενικό. Χωρίς βαθμολογία- καλή ακρόαση!


Εταιρεία: Panik Records/Sony Music
Genre: Progressive Rock
Παραγωγός: Roger Waters
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 02/10/2020
Band Links: Roger Waters, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify

Τελευταία