Αρχική DEPARTISTSΑΠΟΨΕΙΣΗ ανεκτίμητη παρακαταθήκη του Return of the King

Η ανεκτίμητη παρακαταθήκη του Return of the King

Πάνω από 5 φορές στον κινηματογράφο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο προβολή από την ημέρα που κυκλοφόρησε σε DVD, και μια ανάγνωση ανά διετία από το 2005 έως και σήμερα. Τόσες φορές έχω δει ή/και διαβάσει το Return of the King, και θα το κάνω άλλες τόσες, και πολλές ακόμη, μέχρι να σταματήσουν να λειτουργούν τα μάτια μου ή/και η αντίληψή μου. Θέλεις το γεγονός πως ένας γιγάντιος τόμος βρέθηκε στα χέρια μου, το ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα για παρέα με επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός πως είχα τη μεγάλη τύχη και ευτυχία να μεγαλώσω σε σπίτι με πολλά βιβλία, με κάποιον τρόπο που πλέον δεν θυμάμαι, έφτασε στα μάτια μου το Lord of The Rings, κάποτε.

Ήταν η αρχή της ενασχόλησής μου με το φανταστικό, το εξωπραγματικό. Με τη μαγεία, τους πολεμιστές, τα μυθικών διαστάσεων και δυνάμεων πλάσματα. Η πρώτη επαφή με τον κόσμο του J.R.R. Tolkien, του ανθρώπου που «γέννησε» έναν ολόκληρο κόσμο, γλώσσες, φυλές, κουλτούρες, και μας πρόσφερε μια από τις σημαντικότερες -και δημοφιλέστερες- ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Σήμερα το Return of the King συμπληρώνει 65 χρόνια ζωής. Στις 20 Οκτωβρίου 1955, το τρίτο και τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, και ο Frodo έφτασε τελικά στο Mount Doom, και κατόρθωσε να καταστρέψει το δαχτυλίδι του Sauron.

Ο Aragorn ως διάδοχος του Isildur ηγήθηκε των δυνάμεων του καλού μπροστά στις πύλες της Mordor, και στη συνέχεια στέφθηκε βασιλιάς της Gondor. Η φρίκη του Sauron έλαβε τέλος, με τον ελεύθερο κόσμο της Μέσης Γης να καταφέρνει να νικήσει τον άρχοντα του σκότους και υπηρέτη του Morgoth. Σαν σήμερα, η πλέον επική τριλογία στην ιστορία του φανταστικού, έκλεισε τον κύκλο της, και χρειάστηκε να περιμένει 36 χρόνια, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2001, όταν η πρώτη ταινία του Peter Jackson προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους, ώστε να αναβιώσει και να κερδίσει δισεκατομμύρια νέους φίλους που αγνοούσαν την ύπαρξή της.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ο J.R.R. Tolkien θεωρείται «γίγαντας» στο χώρο του φανταστικού και της συγγραφής: κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τριλογία της οποίας η δύναμη δεν μειώνεται ανεξάρτητα από τα χρόνια που περνούν, τις συνθήκες, και τα συμβάντα. Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια διαχρονική ιστορία επειδή διδάσκει ένα μάθημα το οποίο θα παραμένει διαχρονικό όσο η ανθρωπότητα αναζητά τον τρόπο να ξεφύγει από ανούσιες και καταστροφικές συνήθειες όπως πόλεμοι για αγαθά που αρκούν εν τέλει για όλους.

Στο Lord of the Rings, ο Tolkien περιγράφει τη μάχη του καλού με το κακό. Των πλασμάτων που επιθυμούν να ζουν ελεύθερα και ίσα, με αυτά που τρέφονται από το μίσος, την κακία, και τη δύναμη επί των άλλων. Χάρη στον Peter Jackson και τα άτομα που αναβίωσαν τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών, η ανθρωπότητα απέκτησε εκ νέου μια φρέσκια πνοή αντίδρασης κόντρα στην καταπίεση στις αρχές του 21ου αιώνα, και το Lord of the Rings έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του Pop Culture. Και εκεί θα παραμείνει, όσο έχουμε μάτια και πνεύμα να το απολαμβάνουμε.

Τελευταία