Αρχική DEPARTISTSΑΠΟΨΕΙΣThe Trial of the Chicago 7 - Αφορμή για απόκτηση γνώσης

The Trial of the Chicago 7 - Αφορμή για απόκτηση γνώσης

Ο Abbie Hoffman έχει περιγράψει τη δίκη των 7 του Σικάγο ως «ένα τρομερό σόου» και τα τελευταία 50 χρόνια, οι σκηνοθέτες φαίνεται να συμφωνούν. Η νέα παραγωγή της Netflix από τον Aaron Sorkin, «The Trial of the Chicago 7» είναι η τέταρτη μεταφορά της δίκης των Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden, David Dellinger, Rennie Davis, Lee Weiner, και John Froines, οι οποίοι αντιμετώπισαν κατηγορίες συνομωσίας και υποκίνησης της εξέγερσης στο Σικάγο, στο πλαίσιο του Democratic National Convention το 1968.

Το γεγονός πως ό,τι συνέβη σε αυτή τη δίκη είναι… βούτυρο στο ψωμί κάθε δραματουργού είναι απολύτως κατανοητό. Με πολλούς τρόπους, η δίκη αυτή είχε ήρωες, κακούς, και τσαρλατάνους. Κάποια στιγμή, ο δικαστής Julius Hoffman ρώτησε τον Rubin «Είπατε πως απολαμβάνετε να βρίσκεστε εδώ;», και ο κατηγορούμενος απάντησε «Είναι καλό θέατρο, κύριε δικαστή».

Η ταινία του Jeremy Kagan για λογαριασμό της HBO «Conspiracy: The Trial of the Chicago Eight», εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο «The Chicago Conspiracy Trial» των Ron Sossi και Frank Condon. Μεταξύ άλλων διαφορών, οι ταινίες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν έστω παρόμοιο τίτλο. Ο Bobby Seale περιλαμβάνεται σε ορισμένα έργα, καθώς ήταν και αυτός κατηγορούμενος στη δίκη μαζί με τους Chicago 7, αλλά στα μέσα της δίκης οι δυο υποθέσεις διαχωρίστηκαν, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν στο παρελθόν συμπεριλάβει και τους δυο δικηγόρους τους, τιτλοφορώντας τους εαυτούς τους ως «Chicago 10», επίσης τίτλος ταινίας που είναι εν μέρει animation και αφιερωμένη στην ίδια δίκη.

Το «Trial of the Chicago 7» ξεκινάει με το ίδιο βίντεο του Lyndon B. Johnson, 36ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που παίζει στην αρχή του «Chicago 10». Παρόλα αυτά, ο Sorkin αποκλίνει τρομερά από τα αντίγραφα της δίκης, ξαναγράφει τα γεγονότα του δικαστηρίου, και τα κάνει πιο περιπετειώδη, εκρηκτικά, και γρήγορα. Δίνει τις αντιθέσεις που απαιτούνται σε μια τέτοια υπόθεση χωρίς εκπτώσεις, χαρίζοντας άπλετο χρόνο στο παρασκήνιο που οδήγησε στη σύλληψη των κατηγορουμένων, αλλά και στο ρόλο του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Richard Nixon στην αναζωπύρωση μιας υπόθεσης την οποία ο προκάτοχός του (σ.σ. Johnson) είχε αφήσει στην άκρη.

Εξίσου και ίσως σημαντικότερη προσθήκη στο πως μεταφέρεται η δική από τη νέα παραγωγή της Netflix, η προσοχή που δίνεται στο ρόλο και τη ζωή του Fred Hampton, ηγέτη των Black Panthers στο Σικάγο και μοναδικό «εκπρόσωπο» του ιδρυτή των Black Panthers και κατηγορούμενου, Bobby Seale στο δικαστήριο. Η επιλογή του Sorkin να φέρει στην επιφάνεια τη συμμετοχή του Hampton, και την εν ψυχρώ εκτέλεσή του από την αστυνομία του Σικάγο, προσδίδει χαρακτήρα στον Seale, τον οποίο ο δικαστής Hoffman μεταφέρει στο πίσω μέρος του δικαστηρίου και δίνει εντολή στους αστυνομικούς να «τον πάνε σε ένα δωμάτιο και να τον φροντίσουν», υπονοώντας αυτό που θα δείτε στην ταινία να συμβαίνει…

Πραγματικά στιγμιότυπα από κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ της εποχής παίζουν ανά τακτά διαστήματα, επιτρέποντας στον θεατή ένα νοερό ταξίδι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και δίνοντάς του μια ματιά σε ακόμη μια πτυχή του πολέμου του Βιετνάμ. Αρκετά μεγάλο μέρος των απολογιών είναι πιστό αντίγραφο των πραγματικών, ειδικά του Abbie Hoffman με τον Sacha Baron Cohen να ακροβατεί μεταξύ σάτιρας, χιούμορ, και δράματος σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, φέρνοντας στη «ζωή» έναν από τους καλύτερους ρόλους του.

Η ταινία του Sorkin από μόνη της αποτελεί ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να αναζητήσει κανείς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, τον πόλεμο του Βιετνάμ, και τα πολλαπλά είδη πατριωτισμού που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’60. Το «Trial of the Chicago 7» δίνει επίσης το έναυσμα για σε βάθος αναζήτηση της ιστορίας των Black Panthers, με τη φιγούρα του Bobby Seale και τον Yahya Abdul-Mateen II να δίνει ρεσιτάλ υποδυόμενος τον θρυλικό συνιδρυτή των Black Panthers.

Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το σύνολο του ανθρώπινου είδους, και σε μια περίοδο όπου όχι μια αλλά δυο ιστορικές δίκες χαρακτηρίζουν -μεταξύ άλλων- την ελληνική πραγματικότητα, το «The Trial of Chicago 7» αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν μπει στη διαδικασία να υποπτευθούν περαιτέρω το δικαστικό σύστημα να το πράξουν, αποτελώντας μια εξαιρετική τηλεοπτική μεταφορά της δίκης που συγκαταλέγεται στις πλέον «αστείες» και συνάμα επικίνδυνες στη σύγχρονη ιστορία. Μιας δίκης που δεν διαφέρει και τόσο από αρκετές δίκες-κωμωδίες οι οποίες είτε έχουν αθωώσει άτομα τα οποία διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα πάσης φύσεως, είτε έχουν καταδικάσει αθώους ανθρώπους σε πολλές δεκαετίες ή και για το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή (ή μερικές φορές και στο θάνατο, παλαιότερα).

Τελευταία