Αρχική ΤΕΧΝΕΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ140 χρόνια από τη γέννηση του Pablo Picasso

140 χρόνια από τη γέννηση του Pablo Picasso

25/10/2021

Στις 25 Οκτωβρίου του 1881 ήρθε στη ζωή ένας άνθρωπος, που με την τέχνη του έμελλε να επηρεάσει βαθιά τον 20ο αιώνα. Ο λόγος φυσικά για τον πρωτοπόρο Pablo Picasso που μας άφησε ως παρακαταθήκη μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως οι πίνακες Les Demoiselles d’Avignon, The Weeping Woman, The Old Guitarist, Girl before a Mirror, Portrait of Gertrude Stein, Le Rêve, γλυπτά σαν τα Maquette for Guitar, Tête de picador au nez cassé και φυσικά το γλυπτό που κοσμεί την Daley Plaza στο Chicago.

Βέβαια το διασημότερο έργο του δεν είναι άλλο από την ξακουστή Guernica, η οποία θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες αντιπολεμικές στιγμές στην ιστορία της τέχνης. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον βομβαρδισμό της ομώνυμης πόλης κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Με ορατές τις επιρροές του σουρεαλισμού, ο Πικάσο δημιουργεί ένα αινιγματικό έργο, όπου αποτυπώνει ακρωτηριασμένους ανθρώπους – πάντα με άσπρο και μαύρο χρώμα, καθώς και ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι – τονίζοντας τη φρίκη του πολέμου.

Τέλος ιδιαίτερη αξία έχει να αναφερθούμε και στον διάλογο που είχε με αξιωματούχο της Ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος του έδειξε μία φωτογραφία της Γκούερνικα και τον ρώτησε αν αυτό το έργο είναι δικό του, τότε ο Ισπανός καλλιτέχνης αποκρίθηκε: «Όχι, δικό σας είναι».

Τελευταία