Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ8 φιλμικές μάσκες που έσπειραν θάνατο

8 φιλμικές μάσκες που έσπειραν θάνατο

Ας είμαστε ειλικρινείς: αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια κατηγορία ταινιών τρόμου ως πιο δημοφιλή ή τουλάχιστον ως υπεύθυνη για την ευρύτερη διάδοση του ιδιώματος, αυτή με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως είναι το υποιδίωμα των slasher. Των ταινιών που ένας δολοφόνος βγαίνει παγανιά και με ευρηματικούς τρόπους φροντίζει τα θηράματά του να μη μείνουν αρτιμελή.

Ακόμα και στο ίδιο το ιδίωμα των slasher, όμως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο πως θα λάβουν χώρα οι δολοφονίες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο δολοφόνος μας είναι εξαρχής γνωστός αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όταν μας είναι άγνωστη η ταυτότητά του, το μυστήριο κάνει την ταινία πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Πολλώ δε μάλλω όταν αυτός κρύβεται πίσω από μια μάσκα η οποία σηματοδοτεί την επερχόμενη σφαγή.

Καθότι το Halloween είναι η κατεξοχήν «μασκοφόρα» γιορτή και οι ταινίες τρόμου έχουν την τιμητική τους, ανατρέχουμε σε οκτώ περιπτώσεις μασκοφόρων σφαγέων που άφησαν με τον τρόπο τους ιστορία στην τέχνη του κινηματογράφου.

 

► Michael Myers-Halloween

Αν όχι ο πρώτος στο σύνολο του κινηματογράφου, τότε σίγουρα ο πρώτος μαζικά αναγνωρίσιμος. Μια ανισόρροπη ψυχοσύνθεση που οδήγησε στο πρώτο αιματοκύλισμα και στον εγκλεισμό του για να επιστρέψει χρόνια μετά πίσω από μια μάσκα και, με τη βοήθεια του κουζινομάχαιρού του να σπείρει τον όλεθρο στην άτακτη νεολαία. Το πάλλευκο χρώμα της μάσκας του (μια αναφορά στον William Shatner και το Star Trek) σε συνδυασμό με τα κενά της μάτια, είναι ικανό να προκαλέσει τον τρόμο ακόμα και σήμερα.

 

► Jason Voorhees-Friday The 13th

Η αμέλεια των ομαδαρχών της κατασκήνωσης στην Crystal Lake θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη σφαγή 146 (μετρημένων) ανθρώπων. Ένας απέθαντος serial killer που ταξίδεψε μακριά, από τη Γη μέχρι την Κόλαση και το Διάστημα. Ένα σακί που γρήγορα αντικαταστάθηκε από μια μάσκα χόκεϊ και συμπληρώθηκε από μια μασέτα είναι τα πάγια χαρακτηριστικά του δεύτερου από τους αμίλητους serial killers του κινηματογράφου, μαζί με μια ρυθμική ανάσα-σήμα κατατεθέν. Και φυσικά η μόνιμη κόντρα με τον Freddy Krueger που μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε.

 

► Ghostface-Scream

Αν έχεις παρευρεθεί σε ένα πάρτυ μασκέ, σχεδόν σίγουρα θα έχεις δει κάποιον να φορά τη μάσκα του, η οποία αποτελεί μια πλάγια αναφορά στην Κραυγή του Edvard Munch. Ο ίδιος ο Ghostface (ή μήπως οι Ghostface;) αποτελούν την πλέον μεταμοντέρνα αναφορά στον κινηματογράφο τρόμου, όπως και οι ταινίες του Wes Craven στις οποίες εμφανίζεται. Το χαρακτηριστικό τηλεφώνημα με την αλλοιωμένη φωνή, η εξήγηση των κλισέ των κινηματογραφικών κλισέ τρόμου, το κυρτό στρατιωτικό μαχαίρι, όλα τους συναποτελούν ένα δολοφόνο άμεσα αναγνωρίσιμο και καθαρό δημιούργημα της κουλτούρας των nineties.

 

► Leatherface-The Texas Chainsaw Massacre

Σπάνια ο κινηματογράφος μπόρεσε να πλησιάσει τόσο πολύ τη συναισθησία ώστε κάποιος δολοφόνος του να μυρίζει σήψη ακόμα και μέσω της οθόνης. Και αν κάποιος το κατάφερε αυτό, δεν είναι άλλος από τον Leatherface, το δημιούργημα του Tobe Hooper. Εμπνευσμένος από τις φρικωδίες του Ed Gein και με εμφανή πνευματική διαταραχή, ο Leatherface φορά τα πρόσωπα των προηγούμενων θυμάτων του, τα οποία καταναλώνει μαζί με την οικογένειά του (βιολογική ή όχι λίγη σημασία έχει), τα σκουλήκια και οι μύγες είναι πανταχού παρόντα, μαζί με τον θόρυβο του αλυσοπρίονου το οποίο, μόλις το ακούσεις, ξέρεις ότι ήρθε το τέλος.

 

► Hannibal Lecter-The Silence of The Lambs

Σίγουρα, αυτός ο διανοούμενος μπον βιβέρ δεν είναι μασκοφόρος, τουλάχιστον όχι με την έννοια των υπόλοιπων που εξετάσαμε παραπάνω. Αλλά έχω μια βασική ερώτηση: ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε από τον Anthony Hopkins στο ρόλο του γνωστότερου κανίβαλου της μεγάλης οθόνης; Ασφαλώς αυτή που είναι δεμένος με το φίμωτρο. Η μάσκα, λοιπόν, στην περίπτωση του Lecter, δεν είναι εκεί για να προφυλάξει τον ίδιο από την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, αλλά όλους τους υπόλοιπους από αυτόν. Γιατί αν τον δεις μακριά από το προστατευτικό του κελί χωρίς αυτήν, τότε να εύχεσαι να μην κρατά ένα μπουκάλι Κιάντι.

 

► Jigsaw-Saw

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στη μαριονέτα αλλά στον ίδιο το δολοφόνο. Ο οποίος ναι, είναι μασκοφόρος. Κοτζάμ μανδύα και μάσκα γουρουνιού φόραγε (ή μήπως οιγια να απαγάγει τα θύματά του και να παίξει το ‘μοβόρικο αντίστοιχο των μουσικών καρεκλών μαζί τους. Βέβαια εδώ τίθεται το μόνιμο ερώτημα, είναι ο ίδιος δολοφόνος; Απλά τα παιχνίδια έστηνε και τα θύματα πέθαιναν μόνα τους μέσα. Και αυτή, επίσης, είναι άλλη μια μάσκα, αυτή που μας κάνει να το σκεφτόμαστε, η μάσκα του «εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνοι τους πήγαν και κόψανε τα πόδια τους». Οπότε είτε μιλάμε για τη γουρουνομούρη είτε για τη μεταφορική μάσκα, ναι, έχουμε έναν μασκοφόρο κατά συρροήν δολοφόνο. ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ, ΟΧΙ ΤΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ.

 

► Sam-Trick ‘r Treat

Μιλήσαμε γι’ αυτή τη νέα μασκότ και στις 8 must ταινίες του Halloween αλλά η αλήθεια είναι ότι δε γίνεται να μην ξαναμιλήσουμε για την μικρόσωμη οντότητα που πρέπει να διασφαλίσει ότι οι παραδόσεις της 31 Οκτώβρη θα τηρηθούν πάση θυσία. Το σακί με τα κουμπιά για μάτια ισορροπεί τέλεια στο uncanny valley μεταξύ του χαριτωμένου και του αγνά τρομακτικού, η απειλή του είναι άγνωστη μέχρι να ξεδιπλωθούν οι πράξεις του και τελικά μια νέα μασκοφόρα μασκότ τρόμου όντως διεκδικεί μια θέση στο φονικό βάθρο.

 

► Ο ανθρακωρύχος-My Bloody Valentine

Κρατήσαμε την πιο cult επιλογή για το τέλος. Ήταν αδύνατο να μην αναφερθούμε στη συγκεκριμένη μορφή διότι κατά πρώτον είναι όντως μια τρομακτική παρουσία με τα μαύρα ρούχα και τη μάσκα με το φίλτρο και δεύτερον γιατί το My Bloody Valentine είναι ένα παραγνωρισμένο διαμάντι του κινηματογράφου τρόμου με κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ρίγη και μια φονική αξίνα που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα αρκετά πρωτότυπο όπλο για ταινία slasher, πόσο μάλλον για το 1981 όταν και κυκλοφόρησε. Και αν σκεφτείς ότι η συγκεκριμένη ταινία βάφτισε μια μπάντα σημαντικότατη (που καθόλου δεν ακούγεται σαν το ίδιο το φιλμ), ε, είναι μονόδρομος μια προβολή της.