Αρχική POP CULTURESERIESQueen΄ s Gambit - Ακροβατώντας σε 64 τετράγωνα

Queen΄ s Gambit - Ακροβατώντας σε 64 τετράγωνα

Οποιοσδήποτε παρατηρήσει προσεκτικά τον ανθρώπινο πολιτισμό, από τα σπήλαια και τις ερήμους, στους ουρανοξύστες, την άφιξη στο Φεγγάρι, και τη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας, θα καταλάβει αρκετά πράγματα. Αλλα σπουδαία, άλλα παράδοξα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η ικανότητα του είδους μας να ξεπερνά τρομερές δυσκολίες, ενώ στη δεύτερη ανήκουν παραλογισμοί όπως όλες οι αντιλήψεις που διαχωρίζουν σε ομάδες μέλη του ίδιου είδους. Μια εξ αυτών είναι η παράλογη αντίληψη πως οι γυναίκες είναι κατώτερα πλάσματα. Αυτό είναι και ένα από τα πρίσματα μέσα από τα οποία κοιτάζει τον ανδροκρατούμενο χώρο του σκακιού το Queen’s Gambit, προσφέροντας μέσα από επτά εξαιρετικά επεισόδια τη ζωή της Elizabeth Harmon από το υπόγειο ενός ορφανοτροφείου, στο Moscow Invitational την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σε σκηνοθεσία Scott Frank, ο οποίος έγραψε το miniseries μαζί με τον Allan Scott (The Witches – 1990, Kon-Tiki – 2012), η Anya Taylor-Joy (Split, Glass, Peaky Blinders) αναλαμβάνει να δώσει σάρκα και οστά στην ηρωίδα του Walter Tevis από την ομώνυμη νουβέλα. Η Beth ακροβατεί ανάμεσα σε ψυχική ασθένεια, εγκατάλειψη, εξάρτιση από φάρμακα, και πατριαρχία, διαγράφοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα μια πορεία από το υπόγειο του ορφανοτροφείου στο οποίο μπαίνει στα 9 της χρόνια έως το κορυφαίο -για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου- τουρνουά σκάκι στον κόσμο, το Moscow Invitational. Σε έναν κόσμο ο οποίος κυριαρχείται από άνδρες, με τις μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακόμη πολύ νωπές και τον Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση να μαίνεται, η Beth Harmon αναδύεται ως πρόσωπο ελπίδας στις γυναίκες και ως ένα φρέσκο άτομο για το σκάκι.

Με εξαίρεση ορισμένες επικίνδυνες «ακροβασίες» στη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου, το miniseries δίνει την ατμόσφαιρα της εποχής, αλλά ασχολείται με το σκάκι, την ψυχική ασθένεια, την εξάρτιση από φάρμακα τα οποία δίνονταν νόμιμα τη δεκαετία του ’50 σε ορφανοτροφεία, και την ερωτική εξερεύνηση. Ο φακός είναι στραμμένος σχεδόν πάντα στην Anya Taylor-Joy, η οποία μας προσφέρει μια τρομερή ερμηνεία, πλαισιωμένη από τους Thomas Brondie-Sangster (Love Actually, Game of Thrones), Marielle Heller (Σκηνοθέτης - The Diary of a Teenage Girl, A Beautiful Day in the Neighborhood), και πολλούς ακόμη. Το cast είναι προσεγμένο και «ραμμένο» ώστε να μην επισκιαστεί ποτέ η πρωταγωνίστρια, με σπουδαίες ερμηνείες από όλους ανεξαιρέτως.

Scott Frank και Allan Scott χτίζουν έναν ζοφερό κόσμο γεμάτο ελπίδα και φως για το μέλλον, λειτουργώντας ως παρτενέρ της Taylor-Joy καθώς χορεύει ανάμεσα σε ηρεμιστικά, αλκοόλ, το λαμπρό μυαλό της Beth, και τις απανωτές τραγωδίες που μπαίνουν εμπόδιο στην πορεία της προς το να κάνει αυτό που θέλει: να παίζει σκάκι, να γίνει η καλύτερη στο σκάκι, και να μην την ενοχλεί κανένας και τίποτα. Ένας ύμνος στην αξία και τους κινδύνους της μοναχικότητας ενός σπουδαίου μυαλού, διάρκειας επτά επεισοδίων, ο οποίος θυμίζει αρκετά μια παρτίδα σκάκι. Αργός ρυθμός με διακοπές που περιλαμβάνουν εκρήξεις συναισθημάτων, το μούδιασμα του Ψυχρού Πολέμου και της εποχής πλανάται σε κάθε σεκάνς, προσφέροντας αρκετές ώρες απόλαυσης.

Το Queen’s Gambit κοιτάζει το σκάκι όχι ως παιχνίδι, αλλά ως ένα από τα πολλά εργαλεία με τα οποία ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στον κατασκοπευτικό τους πόλεμο. Παράλληλα, προσεγγίζει το παιχνίδι ως καταφύγιο για ανθρώπους με υψηλή νοημοσύνη και μικρό ενδιαφέρον για κοινωνικούς καθωσπρεπισμούς. Μέσα σε όλα αυτά, ο μανδύας που τυλίγει τις γυναίκες σαν να τις «προστατεύει» υποκριτικά από τον κόσμο των ανδρών, σκίζεται από τη Beth Harmon η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινισμού στο χώρο της λογοτεχνίας και ευτυχώς βρήκε τον δρόμο της στις οθόνες, μέσω Netflix. Έχει πολλά να μας πει.

Τελευταία