Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ20 χρόνια Conspiracy of One

20 χρόνια Conspiracy of One

Και τι δεν είχε το 2000. Όλοι το βλέπαμε με δέος, ιπτάμενα αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες, θα τρεφόμασταν μόνο με χάπια και άλλα διάφορα τέτοια Sci-Fi. Το πιο σπουδαίο βέβαια ήταν ότι θα ερχόταν η καταστροφή του κόσμου και μαζί μ’αυτή, θα ήθελαν φορμάτ και όλοι οι υπολογιστές. Γιατί λέει δε θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι το "-00" θα σήμαινε "2000" και όχι "1900", οπότε αυτομάτως θα γινόταν ένα μπάχαλο παγκοσμίως. Ειδικά στις χώρες που είχαν ήδη βάλει στην καθημερινότητά τους και στις υπηρεσίες τους αυτά τα μηχανήματα του Σατανά. Ευτυχώς εμείς εδώ ήμασταν πονηροί και δεν είχαμε την παραμικρή επαφή με δαύτα οπότε και κανέναν κίνδυνο. Είχαν γνώσιν οι φύλακες, χαρτούρα κι ‘Αγιος ο Θεός.

Τέλος πάντων, πολύ σημαντική χρονιά το 2000 και από μουσικής άποψης γιατί κατά τη διάρκειά της κυκλοφόρησαν φοβεροί δίσκοι. Ενδεικτικά A Perfect Circle – Mer De Noms, Iron Maiden – Brave New World, Eminem – The Marshall Mathers LP, Linkin Park – Hybrid Theory, Coldplay - Parachutes, Radiohead – Kid A και άλλοι. Προσωπική αδυναμία φυσικά ο δίσκος #6 των Offspring για τον οποίο και γράφεται το παρόν κείμενο.

Το "Conspiracy of One" λοιπόν κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου του 2000 από την Columbia, σε παραγωγή του Brendan O’Brien. Αυτός ο κύριος λοιπόν έχει αναλάβει παραγωγές ιστορικών group. Όνομα συνώνυμο της grunge σκηνής και όχι μόνο. Pearl Jam, Soundgarden, Red Hot Chili Peppers, Aerosmith, Rage Against the Machine, Stone Temple Pilots, Neil Young, Bruce Springsteen, Korn, AC/DC και πλήθος άλλων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν είναι απλώς ένα δυνατό όνομα. Είναι ΤΟ όνομα.

Επίσης, το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτεχνήθηκε από τον Justin Beope, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τα εξώφυλλα των "Americana" και "Splinter". Ενώ το σχέδιο με το φλεγόμενο κρανίο που έγινε σήμα κατατεθέν της μπάντας από κει κι έπειτα, κάνοντας χρήση του και σαν το επίσημο logo της, έγινε από τον Alan Forbes.

Tι "ποιος Lars;"


Οι Offrspring λοιπόν, μετά την κυκλοφορία τού "Americana" που τους εκτόξευσε, ανέλαβαν το δύσκολο έργο να κυκλοφορήσουν το διάδοχό του. Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι ότι το ανέλαβαν επειδή αρνήθηκε κάποιος άλλος, αυτοί θα το κυκλοφορούσαν έτσι κι αλλιώς. Η αρχική πρόθεση της μπάντας ήταν να διανείμει το δίσκο online μέσω του επίσημου site τους δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη στήριξή τους στο "κατέβασμα" μουσικής μέσω των ιντερνέτς.
Φυσικά η Columbia δε θα το άφηνε έτσι (μάλλον είχε πάρει χαμπάρι την κατρακύλα της δισκογραφίας που θα ακολουθούσε και ήθελε να περισώσει ότι μπορούσε) και απείλησε την μπάντα με νομικές κυρώσεις. Αυτό είχε σαν κατάληξη να κυκλοφορήσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των Offspring μόνο το single "Original Prankster" και φυσικά ο υπόλοιπος δίσκος να διαρρεύσει μέσω fan sites. Η μπάντα το πήγε ακόμη ένα βήμα παραπέρα κάνοντας μια κίνηση με την οποία ο θρυλικός Lars (τι "ποιος Lars;") θα έβγαζε φλύκταινες: τύπωσε και πουλούσε μέσω του site της μπλουζάκια με το logo του Napster και δώρισε τα έσοδα στο δημιουργό της εν λόγω πλατφόρμας, Shawn Fanning.

Ωραία πράγματα, και φυσικά ο Lars δεν ασχολήθηκε καν. Απλώς σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο τρολλάρισμα εκείνη την περίοδο να του πήγαινε κάποιος δώρο ένα τέτοιο μπλουζάκι. Η γενική εικόνα βέβαια, όπως και όλη η ιστορία, δείχνουν ότι υπήρχε βάση σ’αυτά που έλεγε ο θείος, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Το "Conspiracy…" ήταν ο τελευταίος δίσκος στον οποίο συμμετείχε ο, επί χρόνια, drummer της μπάντας Ron Welty. Δεν ήταν ιδρυτικό μέλος αλλά έπαιζε μαζί τους από τον πρώτο δίσκο. Ώρες ώρες σκέφτομαι πόσο "σοφές" κινήσεις κάνουν κάποια ιδρυτικά μέλη μπαντών και φεύγουν από το σχήμα. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον αλλά υποθέτω ότι είναι μεγάλη ξενέρα να αποχωρείς από την μπάντα και αυτή στη συνέχεια να γίνεται όνομα παγκοσμίου επιπέδου. Ποια να είναι η γνώμη του Dennis Stratton άραγε; Ή του Ron McGovney; Ή στην προκειμένη περίπτωση, του James LiLja; Και καλά, ο Dennis Stratton αφήνοντας του Maiden έκανε κάποια πράγματα μουσικά. Ο McGovney δεν ασχολήθηκε καν με το σπορ και πούλησε όλο του τον εξοπλισμό. Μάλλον ο λόγος για τον οποίο έφυγε από τους Metallica – υποστήριζε ότι τον είχαν μόνο για να βάζει χρήμα στην μπάντα - είχε βάση.

Ο τρίτος της υπόθεσης, James Lilja είναι πλέον, πετυχημένος γυναικολόγος στο Los Angeles. Και εδώ, ο λόγος που αποχώρησε από τους Offspring έστεκε, και αυτός ήταν ότι ήθελε να επικεντρωθεί στις σπουδές του στην Ιατρική. Σίγουρα υπήρξε κατανόηση από τον Dexter Holland μιας που και αυτός ήταν μελετηρό παιδί. Μην ξεχνάμε ότι ο τραγουδιστής των Offspring είναι κάτοχος διδακτορικού στη Μοριακή Βιολογία. Το οποίο έρχεται σε τεράστια αντίθεση με την ιδιότητα του επιστάτη του σχολείου, που είχε ο Noodles όταν μπήκε στο συγκρότημα. Φήμες λένε ότι επελέγη από τους υπόλοιπους για κιθαρίστας γιατί, ώντας σε νόμιμη ηλικία, μπορούσε να τους προμηθεύει αλκοόλ. Όμως τι τα θες; Όλοι μουσική κατέληξαν να παίζουν. Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι ΚΑΙ ετούτος εδώ έφαγε μια φλασιά να αφήσει τους Offspring πριν την κυκλοφορία του Smash, αλλά μετά την επιτυχία του single "Come Out and Play" αναθεώρησε και ορθώς έπραξε.

Το “Conspiracy…”, αν και σαφώς λιγότερο επιτυχημένο από τον προκάτοχό του, δε δυσκολεύτηκε να ντεμπουτάρει στο #9 του US Billboard 200 και να πουλήσει 125 χιλιάδες αντίτυπα στις Η.Π.Α. την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και, ένα μήνα μετά να γίνει χρυσό και εν συνεχεία πλατινένιο. Πρόκειται για ένα δίσκο που σίγουρα δεν είναι της κλάσης των "Smash" και "Americana" και στέκεται ένα σκαλί παρακάτω.

Διαφορετικού ύφους από το "Ignition", πιο κοντά με το "Ixnay on the Hombre", περιέχει tracks τα οποία θεωρούνται classics και συμπεριλαμβάνονται ακόμα στο πρόγραμμα των Offspring. "Come Out Swinging", "Original Prankster", "Million Miles Away", "Want You Bad" θεωρούνται φυσικά τέτοια, αν και προσωπικά θα προσέθετα και τα "Dammit, I Changed Again", "Special Delivery" και "One Fine Day". Σαν πολλά να μαζεύονται. Μήπως είναι καλός δίσκος τελικά; Βέβαια, δεν ξέρω αν τέθηκε ποτέ αυτό το ερώτημα αλλά το απαντώ παρόλα αυτά.

Αυτό το album μπαίνει στη λίστα με "τα καλά Offspring", ίσως αφ’ενός γιατί όπως είπαμε έχει κομματάρες μέσα, αφ’ετέρου θα πω γιατί έως εκείνο το σημείο η σύνθεση του γκρουπ ήταν η ίδια, πράγμα που σημαίνει ομοιογένεια και δέσιμο. Κλείνοντας, να αναφέρω απλώς ότι εν όψει της επετείου των 20 χρόνων του, οι Offspring θα κυκλοφορήσουν (13 Δεκεμβρίου) για πρώτη φορά από τότε, το "Conspiracy of One" σε deluxe έκδοση βινυλίου με διάφορα δωροκολοκύθια. Α, και θα υπάρχει μέσα και το bonus track "Huck it" που ήδη θα έχει βγει ως digital single. Εμ, αυτοί ζητήσανε download και streaming, φάτε τα τώρα! 


 

Τελευταία