Kylie Minogue - Disco

Δε θα πω ψέμματα. Είχα την εντύπωση ότι η Kylie Minogue είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία και είχε αφιερωθεί σε άλλα πράγματα. Η αίσθησή μου ήταν ότι αυτό το άλμπουμ, για το οποίο θα πούμε δυο λόγια παρακάτω, είναι το πρώτο μετά το "Fever" του 2001, αυτό που είχε μέσα το "Can’t Get You Out of My Head" με το οποίο μας βομβάρδιζε ανελέητα το MTV. Κι όμως, ο προηγούμενος δίσκος της ("Golden") κυκλοφόρησε μόλις το 2018!

Η μικροσκοπική Kylie Minogue, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, έβγαλε αισίως τον 15ο δίσκο της, με τίτλο "Disco". Ή καλύτερα, κυκλοφόρησε το "Disco" της. Μπορούν να γίνουν πολλά τέτοια χωρατά. Η ουσία είναι όμως ότι αν βάλουμε 12 cd της Kylie όρθια, το ένα πάνω απ’ το άλλο, φτάνουμε το ύψος της, και περισσεύουν κι άλλα τρία.

Το "Disco" λοιπόν κυκλοφόρησε από την Darenote και την BMG, ή αλλιώς "Bertelsmann Music Group" (και όχι "Borussia Mönchengladbach" που μπορεί να νομίσει ένας ποδοσφαιρόφιλος) η οποία δεν έχει σχέση με τη Sony BMG. Ή μάλλον είχε κάποτε αλλά ο Herr Bertelsmann πούλησε το μερίδιό του στη Sony BMG Music Entertainment και έκανε την BMG Rights Management.

Οι ηχογραφήσεις είχαν πολλή ταλαιπώρια αφού έγιναν σε πέντε διαφορετικά στούντιο στο Λονδίνο, στο LA και στο Turku της Φινλανδίας. Πέρα δώθε όλη την ώρα. Τέλος πάντων, τα πολλά μέρη στο Λονδίνο έχουν μια βάση γιατί όπως βλέπουμε, στην παραγωγή ήταν ο Biff Stannard της ομάδας Biffco – που όπως είδαμε και στο review της Melanie C, έχει αναλάβει όλη την pop σκηνή της Αγγλίας -. Το Los Angeles είναι must έτσι κι αλλιώς οπότε δεν ασχολούμεθα. Το Turku από την άλλη, είναι λίγο ασυνήθιστος προορισμός για pop idols τη σήμερον ημέρα. Μπορεί και να γίνει στο μέλλον όμως μιας που εκεί, εδρεύει ο έτερος παραγωγός του "Disco", ονόματι Teemu Brunila.

Ακούγοντας λίγο την μπάντα από την οποία έκανε όνομα (The Crash) θα διαπιστώσει κανείς ότι η συνεισφορά του στο δίσκο της Kylie ήταν καταλυτική. Είναι επίσης ο πρώτος Φινλανδός που έχει γράψει κομμάτι το οποίο πήγε στο #1 του Billboard 200, και για όποιον θέλει να το ακούσει, είναι το "Never Again", από το δίσκο "Chapter V" του Αμερικανού R&B καλλιτέχνη Trey Songz.

Στα του "Disco" τώρα, η εταιρεία, και μάλιστα ο πρόεδρος Alistair Norbury μας ενημερώνει ότι η Kylie έμαθε να ηχογραφεί μόνη στο σπίτι της και να χειρίζεται το αντίστοιχο software και ότι ο δίσκος έγινε σε μεγάλο ποσοστό σε home studio. Τώρα γιατί πρέπει να βγαίνει ολόκληρος πρόεδρος δισκογραφικής να μας λέει τι κάνει η Kylie "μόνη της, μες στο σαλόνι της" δεν το καταλαβαίνω. Α, μπορεί επειδή έχουν πέσει οι δουλειές λόγω κορωνοϊού να θέλει να ανοίξει κι άλλα μέτωπα. "Παιδιά, όποιος θέλει και κάνα ντεμάκι, η Kylie να ξέρετε, ξέρει κι απ’ αυτά πλέον!". Εμμέσως πλην σαφώς, αυτό εννοεί ο Alistair.

Το πρώτο single του δίσκου λοιπόν ήταν το "Say Something". Στην εισαγωγή του με το συνθόμπασο, αχνοφαίνεται λίγο "Radio Ga Ga", όπως και στην εισαγωγή του κουπλέ λίγο "Crazy" του Seal. Αλλά αυτό και μόνο. Δεν εννοώ ότι έκλεψαν, μην παρεξηγηθώ. Εξ’άλλου θα ήταν πολύ κουτό από μέρους τους αν ήθελαν να κλέψουν, να το κάνουν με δυο απ’ τα γνωστότερα κομμάτια της ιστορίας.

Εμένα πάντως αυτά μου ήρθαν στο νου με το που άκουσα το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο παρεμπιπτόντως να πούμε ότι είναι πάρα πολύ ωραίο. Πολύ up, ωραίες μελωδίες και δυνατό χορωδιακό ρεφρέν. Όλη η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο William Orbit στο "Pure Shores" των All Saints, από το soundtrack της ταινίας "The Beach" αλλά σαφώς λιγότερο ambient. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο δίσκος λέγεται "Disco".

Το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στο δεύτερο single και εναρκτήριο κομμάτι "Magic". Disco-pop κομμάτι με όλα τα κομφόρ. Πνευστά, έγχορδα, "claps" και πλήκτρα που εστιάζουν περισσότερο στο ρυθμικό στοιχείο και γενικά χορευτικό, κομμάτι σίγουρα άξιο για single.

Να πω εδώ ότι σταματάω να λέω για κάθε τραγούδι ότι είναι up και up-beat και χορευτικό και δε συμμαζεύεται. ΟΛΟΣ ο δίσκος είναι έτσι. Δε θα γινόταν και διαφορετικά βέβαια, δίσκος με τίτλο "Disco" να είναι τίγκα στην μπαλάντα αλλά πολλά έχουν δει τα μάτια μας κατά καιρούς.

Το "Where Does the DJ Go?"  θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου μαζί με τα δύο singles. Καταρχάς, έχει κανονικά όργανα μέσα, πράγμα σχετικά σπάνιο για pop δίσκο εν έτει 2020. Ή τουλάχιστον μπορεί να υπάρχουν και σε άλλους αλλά εδώ αποτελούν τη βάση του τραγουδιού και δε χάνονται μέσα στους τόνους παραγωγής. Disco-funk riff-άκι και μπάσο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πιο μπροστά!

Ο δίσκος κλείνει με το "Celebrate You", το οποίο θα μπορούσε να είναι και ένα ακόμα single θα πω εγώ. Πάρα πολύ καλό κομμάτι που θα μου ταίριαζε ιδανικά σε τίτλους έναρξης κάποιου οικογενειακού sitcom που γυρνάνε όλοι στην κάμερα παιχνιδιάρικα, είναι ευτυχισμένοι και μονιασμένοι και φυσικά υπάρχει κι η… "τρελογιαγιά" που σκαρώνει όλο πλάκες και… "δεν έχει το θεό της"! Τέλος πάντων, πολύ ωραίο κομμάτι έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν θα ταίριαζε σε σειρά ή όχι. Ούτως ή άλλως πολλά κομμάτια που έπαιζαν σε τίτλους σειρών έγιναν επιτυχίες.

Αυτές ήταν κατ’εμέ οι κορυφαίες στιγμές του δίσκου με πρώτη και καλύτερη το "Say Something". Και εδώ, έχουμε ένα παράδοξο: το "Disco" δεν έχει κακές στιγμές. Μπορεί να μην είναι όλες στα ίδια επίπεδα αλλά δεν υπάρχει τραγούδι που να το άκουσα και να είπα "Ο Χριστός κι η Παναγία τι ακούω Θεέ μου;;;". Καλά, σίγουρα δεν είναι κριτήριο για ένα κομμάτι, το να μη σε αναγκάζει να κάνεις facepalm αλλά σε γενικές γραμμές τα κομμάτια είναι καλογραμμένα και προσεγμένα, απλώς κάποια ξεχωρίζουν.

Κοίτα λοιπόν που απ’ αλλού το περιμέναμε κι απ’ αλλού μας ήρθε. Περίμενα ότι θα βγάλει καμιά δισκάρα η Alicia Keys ή η Ariana Grande αλλά προς το παρόν, τη διαφορά στην pop την κάνει η Βρετανία με Melanie C και Kylie Minogue. Σταθερές αξίες βέβαια και με περισσότερα χρόνια εμπειρίας η καθεμιά. Προσωπική εκτίμηση/πρόβλεψη το "Disco" πάει και για καλύτερος pop δίσκος της χρονιάς.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: BMG Rights Management (UK)
Genre: Post Disco, Electropop, Dance-pop
Παραγωγός: Biff Stannard, Teemu Brunila
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06/11/2020
Band Links: Kylie Minogue, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify

Τελευταία