Sodom - Genesis XIX

Η επιστροφή του Φραγκίσκου Μαυρηφωτιά στις τάξεις των Sodom προ διετίας ήταν ένα γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να περάσει στα ψιλά. Ο κιθαρίστας που μαζι με τον Θωμά τον Αγγελοσχίστη και τον συγχωρεμένο Χρήστο Μαγισσοκυνηγό συμμετείχε σε δυο από τα πιο επιδραστικά και άρτια άλμπουμ του thrash metal ( Persecution Mania και Agent Orange) είναι και πάλι μέλος των Sodom.

Σωτήριο έτος 2020 και οι ρετουσαρισμένοι Sodom κυκλοφορούν το Genesis XIX που είναι και ο 16ος studio δίσκος τους. Ρετουσαρισμένοι μεν ως προς την σύνθεση των μουσικών, με δυσκολία όμως στην έμπνευση των συνθέσεων. Και γενικά οι τελευταίες δουλειές των Sodom δεν χρίζουν και τεράστιας συνθετικής σπουδαιότητας ως προς το σύνολο τους. Καλές στιγμές , αλλά όχι καλοί δίσκοι . Πρέπει να παμε πίσω αρκετα και δεν ξερω αν συμφωνείτε, όσοι διαβάζετε αυτή τη στιγμή, στο 2006 στον ομώνυμο δίσκο. Εκεί μάλιστα, είχαμε μια σοβαρή ολοκληρωμένη δουλειά, που έφερνε την υπογραφή Sodom.

Όπως, λοιπόν, δείχνουν τα πράγματα, ένας Blackfire δεν φέρνει την άνοιξη. Στα σχεδόν 55 λεπτά του δίσκου με τα 12 τραγουδια, οι αξιομνημόνευτες στιγμές είναι λίγες . Ευτυχώς που υπάρχουν. Η εισαγωγή ( Blind Superstition ) ξεκινάει ωραία την ιστορία με το αρκετα καλό «Sodom & Gomorrah» και με αντίστοιχη συνεχεία με το «Euthanasia». Από εκεί και πέρα δεν ξερω τι έπαθαν . Όλα τα κομμάτια, θυμίζουν απλα κάτι από το ένδοξο παρελθόν των 80’s και 90’s, αλλά δείχνουν λίγα. Είναι άνευρα.

Και εκεί που είμαι έτοιμος να τους ρίξω κάτω από τη βάση φτάνουμε στα δυο τελευταία κομμάτια. Ο ασθενής που χαροπάλευε, συνήλθε. Τα Indoctrination και Friendly Fire που κλείνουν το Genesis κάνουν ρελάνς και σώζουν μια χαμένη παρτίδα. Μην φανταστείτε ότι έγραψαν κάτι που θα παραμιλάει ο πλανήτης. Απλά δούλεψαν σωστά σε μια συνταγή παλαιότερη που έδειχνε το στίγμα τους. Αυτό και τίποτα άλλο. Και για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: Περιμένετε οι Sodom μετα από τόσα χρονια στο κουρμπέτι να το γυρίσουν σε τίποτα progressive μονοπάτια ή δεν ξερω εγώ τι άλλο; Thrash παίζουν οι άνθρωποι που πολλές φόρες πανκίζουν και γενικά ακολουθούν λίγο τον πιο ακατέργαστο ακραίο ήχο. Όπως και να εχει, η φρεσκάδα στη σύνθεση φαίνεται. Ποσο μάλλον όταν το συγκρότημα θεωρείται από τα μεγαθήρια της Thrash σκηνης.

Δίνω ένα συγχωροχάρτι σε αυτή τη δουλειά τους. Δύσκολοι καιροί, μπορεί να μην έχουν βρει τη χημεία τους οι παλιοί με τους νέους στην μπάντα. Μήπως, όμως, η επιστροφή του Φραγκίσκου δεν ήταν η ένεση τόνωσης που χρειάζονταν οι Sodom; Όλα αργά ή γρήγορα θα φάνουν. Στην τελική, ο Θωμάς κράτα τους Sodom εν ζωή και αυτός αποφασίζει για τη μοίρα τους.

Rating: 

 5.5


Εταιρεία: Steamhammer
Genre: Thrash Metal
Παραγωγός: Sodom
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27/11/2020
Band Links: Sodom, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify, Bandcamp

Τελευταία