Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚόβοντας τον καθωσπρεπισμό με. . . ψαλίδι

Κόβοντας τον καθωσπρεπισμό με. . . ψαλίδι

Ταινία φαντασίας, ρομαντική κομεντί ή ένα γκόθικ παραμύθι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή; Ο Ψαλιδοχέρης του παραμυθά Tim Burton είναι πλέον 30 χρονών και εμείς θυμόμαστε την ταινία που γέννησε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες του σινεμά.

Η ιστορία γνωστή λίγο πολύ σε όλους. Ο Edward, δημιουργία ενός εφευρέτη είναι καταδικασμένος να έχει ψαλίδια αντί για χέρια αφού ο τελευταίος πεθαίνει πριν να τελειώσει το έργο του. Ο Ψαλιδοχέρης μεγαλώνει μόνος του στον πύργο του δημιουργού του μέχρι που τυχαία τον βρίσκει η ντυμένη σε παστέλ χρώματα πωλήτρια καλλυντικών, Peg Boggs και τον παίρνει να ζήσει μαζί της με την οικογένεια της. Ο ‘διαφορετικός’ Edward βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα στους ‘φυσιολογικούς’ κατοίκους ενός Αμερικάνικου προαστίου στην ηλιόλουστη Φλόριντα. Ο Τιμ Burton χρησιμοποιεί τα χρώματα, τη μουσική και το φωτισμό για να παίξει ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία και το πετυχαίνει όπως πάντα.

Καλογυαλισμένα αμάξια, πολύχρωμες μονοκατοικίες με μια αισθητική από τη μεσοαστική κοινωνία της Αμερικής 50s αποτελούν το σκηνικό της γειτονιάς στην οποία θα εξελιχθεί ιστορία του Ψαλιδοχέρη. «Δεν είναι ένα κακό μέρος. Είναι ένα περίεργο μέρος. Προσπάθησα να το κάνω να φαίνεται αστείο και παράξενο αλλά χωρίς να είμαι επικριτικός. Είναι ένα μέρος που το χαρακτηρίζει η ηθική», έχει πει ο Burton. Ωστόσο σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, είναι εμπνευσμένη από το μέρος που πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Όπως και να έχει, μέσα σε αυτή την ήρεμη και ‘ηθική’ γειτονιά της Φλόριντα, ο χλωμός γεμάτος ουλές στο πρόσωπο, Edward εμφανίζεται ντυμένος με ρούχα που έχουν κάτι από την steampunk κουλτούρα ξεχωρίζοντας σαν κάτι το εξωπραγματικό. Και στην αρχή γίνεται αποδεκτός. Οι κατοίκοι τον βλέπουν ως ένα μέσο που θα τους βγάλει από την άνοία τους και με τα μαγικά του ψαλίδια θα τους δώσει κάτι από την εξώκοσμη εμφάνιση του. Οι κυρίες της γειτονιάς κάνουν ουρά για να κουρευτούν οι ίδιες και τα σκυλιά τους από τον Ψαλιδοχέρη.

Στη συνέχεια όμως, και μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων που αναδεικνύουν τον καθωπρεπισμό και τη μισαλλοδοξία της τοπικής κοινωνίας, ο Ψαλιδοχέρης γίνεται το ‘μαύρο πρόβατο’ που η φιλήσυχη γειτονιά πρέπει να ξεφορτωθεί. Ξαφνικά αυτό που ξεχωρίζει τον Edward από τους υπόλοιπους κατοίκους ενάγεται στο ηθικό κομμάτι παρά στην εξωτερική εμφάνιση. Ακόμα και αν ο Burton λοιπόν λέει ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα ‘κακό μέρος’ σχολιάζοντας τη ΄ρηχή ζωή των προαστίων’, η ίδια η ιστορία μιλάει από μόνη της.

Οι επιρροές του Burton από την “Παναγία των Παρισίων”, το “Φάντασμα της Όπερας” και φυσικά οι αναφορές στην πιο γνωστή ταινία τρόμου, “Φρανκενστάιν” είναι εμφανείς καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ενώ το love story μεταξύ του Edward και της Kim, κόρη της Peg Boggs (Winona Ryder) φέρνει στις οθόνες μας κάτι από την ιστορία της “Πεντάμορφης και το Τέρας”.

Όσο για την ερμηνεία του Johnny Depp είναι επίσης, λίγο πολύ γνωστές οι κριτικές που πήρε. Παίζοντας ένα ολόκληρο ρόλο στην ουσία μόνο με τα μάτια, ο Depp κατάφερε να δώσει στον χαρακτήρα την αθωότητα, μελαγχολία και ανησυχία που του ταιριάζει. Ήταν ο πρώτος ρόλος του σε ένα τέτοιο είδους χαρακτήρα και αυτός που καθόρισε τη μελλοντική του καριέρα.

Τελευταία