Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣBelle and Sebastian - What to Look for in Summer

Belle and Sebastian - What to Look for in Summer

Πάνε 24 χρόνια από τότε που οι Belle and Sebastian αναδύθηκαν από την underground σκηνή της Γλασκόβης, έχοντας μαζί μια μεγάλη συλλογή από σχεδόν τέλεια τραγούδια. Τα δυο πρώτα LP τους, Tigermilk και If You’re Feeling Sinister, καθιέρωσαν τον frontman τους, Stuart Murdoch, ως σπουδαίο μουσικό ταλέντο, που συνδυάζει Joni Mitchell με πρώιμο John Cale, και δανείζεται την επιτήδευση του Bob Dylan. Έκτοτε, οι Belle and Sebastian έχουν αλλάξει πρόσωπα, ήχο, και έχουν βιώσει «σχίσματα» ανεπανόρθωτα όπως η ηλεκτρισμένη κόντρα ανάμεσα στους Stuart Davis και Stuart Murdoch, με το μεγαλείο του τελευταίου να ξεχωρίζει.

Παρόλα αυτά, η μπάντα αντέχει στο χρόνο και με το νέο της live LP, What to Look for in Summer -μέρος του οποίου ηχογραφήθηκε σε διάρκεια τριών ημερών σε ένα κρουαζιερόπλοιο τον Αύγουστο του 2019- η μπάντα αναλαμβάνει να «σκάψει» βαθιά στην ιστορία της και να την αναδείξει μέσω της μουσικής της. Στις αρχές της ζωής της, η μπάντα έδινε shows τα οποία ήταν ενδιαφέροντα, αλλά ακατέργαστα. Σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά, ο επαγγελματισμός έχει κυριαρχήσει από άκρη σε άκρη, και αυτό φαίνεται σε κάθε λεπτό, κάθε δουλειάς τους. Στην κιθάρα ο Stevie Jackson θυμίζει Mike Bloomfield, ενώ οι Richard Colburn, Sarah Martin, Chris Geddes, και Bobby Kildea, δημιουργούν ένα σκληροτράχηλο team το οποίο παράγει shows που αγγίζουν το επίπεδο του David Bowie (σ.σ. ενδεικτικό του μεγαλείου του τελευταίου το γεγονός πως χρειάζονται τέσσερις άνθρωποι για να φτιάξουν μαζί όσα κατάφερνε μόνος).

Το What to Look for in Summer συστήνεται σαν άλλα συναρπαστικά live albums όπως το «Hot August Night» του Neil Diamond (1972), ή το «Live and Dangerous» των Thin Lizzy (1978). Σε μια εποχή όπου το περιθώριο προσοχής περιορίζεται σε βίντεο 20 δευτερολέπτων, γιγάντια βινύλια όπως αυτό το album θεωρούνται πλέον τεχνουργήματα ανθρώπινης ιστορίας, και σπάνια κομμάτια μουσικής παρακαταθήκης. Σε μια ώρα και 40 λεπτά οι Belle and Sebastian προσφέρουν απλόχερα το ταλέντο και το μεγαλείο τους. Κομμάτια όπως τα «Funny Little Frog» (2006) και «My Wandering Days Are Over» προσδίδουν ζωντάνια σε μια εποχή όπου οι συναυλίες και τα lives λείπουν πολύ, δίνοντας έτσι ένα… ημίμετρο στο κοινό μέχρι να επιστρέψει στις αρένες και τα στάδια.

Πρόκειται για ένα χαρμόσυνα παράδοξο LP, όπως χαρμόσυνα παράδοξη είναι και η μπάντα, η οποία με την βαθύτατα προσωπική υπογραφή της στη μουσική που παράγει, έχει δημιουργήσει μια τρομερή σχέση με το κοινό της. Αυτό ακριβώς είναι και το κυρίαρχο συναίσθημα σε όλη τη διάρκεια του album. Τα κομμάτια είναι εξαιρετικά, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Belle and Sebastian, και αυτό που προσφέρουν στο κοινό, το οποίο φροντίζει να επιβεβαιώνει το παραπάνω με τις ιαχές του. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα σας προσφέρουν αντίστοιχη απόλαυση για παραπάνω από 1,5 ώρα.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Matador Records
Genre: Alternative/Indie Rock
Παραγωγός: Belle and Sebastian
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11/12/2020
Band Links: Belle and Sebastian, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify

Τελευταία