Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣυνέντευξη με την IQueen των Barb Wire Dolls

Συνέντευξη με την IQueen των Barb Wire Dolls

Δεν συμβιβάστηκαν με τα δεδομένα της Ελλάδας. Έπαιξαν και κέρδισαν. Από την άγρια ομορφιά της Κρήτης, βρέθηκαν ξαφνικά να ακούγονται στα ραδιόφωνα των ΗΠΑ, και μετά να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να μοιράσουν rock and roll, αφού ο ίδιος ο Lemmy, τους έκανε παιδιά του. Τι έχει να μας πει όμως η IQueen, το πρόσωπο μπροστά από τους Barb Wire Dolls, γι' αυτό τους το ταξίδι, που μοιάζει να βγήκε από ταινία;

Ειρήνη: Καλησπέρα!Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Κρήτης, το Ikarus artist commune, όπου και γνωριστήκατε απ' όσο γνωρίζω εσύ και ο Pyn Doll. Πείτε μας λίγα πράγματα γι' αυτό το μέρος, και τη ζωή σας εκεί.
ΙQueen: Ο τόπος δημιουργήθηκε ώστε οι καλλιτεχνικές ψυχές να βιώσουν την καλύτερη εκδοχή τους στην ομορφιά των Κρητικών βουνών και να γράψουν, αλλά και να ζήσουν, εν μέσω της έμπνευσης που αυτά προσφέρουν. Πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί, όπως οι Flogging Molly, ο Grouplove, ο Jello Biafra (για να αναφέρουμε μερικούς), αλλά και πολύς άλλος κόσμος, βρήκαν αυτό το καταφύγιο, που βοήθησε τους "δημιουργικούς χυμούς" τους να παραχθούν εκεί. Οι Barb Wire Dolls ήταν μια από τις μπάντες που δημιουργήθηκαν εκεί το καλοκαίρι του 2008. Και το πιο πρόσφατο έργο μας, είναι οι Prince of Lilies του 2019.

Και από τα βουνά της Κρήτης, στα υπόγεια του Los Angeles. Πώς προέκυψε η άμεση αντίδραση του να τα παρατήσετε όλα και να κάνετε το ξεκίνημα σας εκεί έπειτα από την ανακάλυψή των Barb Wire Dolls από τον Rodney Bingenheimer, διεθνούς φήμης DJ;
ΙQueen: Ήταν πραγματικά απλό, ανακάλυψε τη μουσική μας από το Διαδίκτυο. Μετά από ένα χρόνο που έπαιζε τα τραγούδια μας στο εμπορικό ραδιόφωνο, μας κάλεσε να παίξουμε στο Λος 'Aντζελες. Η κρίση στην Ελλάδα είχε μόλις χτυπήσει, έτσι πήραμε τα χρήματα που είχαμε και αγοράσαμε εισιτήρια χωρίς επιστροφή προς τα εκεί.
 

O Steve Albini και o Lemmy είναι παρόμοιοι, με την έννοια ότι εκπέμπουν μία ορισμένη αύρα σαν άνθρωποι γύρω τους


Γιατί "Barb Wire Dolls"; Τί σημαίνει το όνομά σας;

ΙQueen: Ήταν εμπνευσμένο από τους New York Dolls! (σ.σ. μιλάμε φυσικά για το εμβληματικό για την punk σκηνή συγκρότημα των 70s, του εξίσου εμβληματικού κιθαρίστα Johnny Thunders)

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική έλλειψη σε ποσότητα- rock and roll σχημάτων, ειδικά με μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ενώ άλλα είδη του rock ιδιώματος λαμβάνουν περισσότερη αγάπη. Εσείς που έχετε βρεθεί και σε μεγάλες πόλεις αλλά και στην ελληνική επαρχία, πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
ΙQueen: Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει μια απίστευτη rock σκηνή. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει μια "πραγματική", θα έλεγε κανείς, σκηνή. Όταν ξεκινήσαμε τους Barb Wire Dolls, δεν υπήρχε μέρος για να παίξουμε στην Κρήτη και μπορούσαμε να παίξουμε μόνο μία φορά κάθε έξι μήνες στην Αθήνα. Χάρη σε συγκροτήματα όπως οι Planet Of Zeus και οι Puta Volcano, για να αναφέρουμε μερικούς, η εναλλακτική σκηνή έχει απομακρυνθεί από το (heavy) metal -που ήταν τόσο σπουδαίο στην Ελλάδα- και εστιάζει περισσότερο σε έναν ήχο rock. Είναι υπέροχο να βλέπουμε αυτές τις μπάντες να βοηθούν τη σκηνή. Οι τρεις μας είχαμε αρχίσει περίπου την ίδια στιγμή την καριέρα μας, άρα μπορώ να εκτιμήσω τι έχουν κάνει.

Και μετά από την πρώτη επιτυχία, επιλέγεστε αρχικά από τον Steve Albini κι έπειτα από τον ίδιο τον Lemmy για να δουλέψετε μαζί τους. Πώς είναι η αίσθηση του να είσαι το ξεχωριστό παιδί της τάξης, ειδικά όταν βλέπεις ότι το ρίσκο σου να φύγεις για την άλλη άκρη του κόσμου επιβραβεύεται; Πώς ήταν να δουλεύεις με αυτούς τους δύο ανθρώπους;
ΙQueen: Πιστέψαμε στον εαυτό μας και κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Είμαστε απλά ευγνώμονες που μας βοήθησαν τέτοιοι καταπληκτικοί καλλιτέχνες στο ταξίδι μας. Ο Steve Albini και ο Lemmy Kilmister είναι παρόμοιοι με την έννοια ότι εκπέμπουν μια ορισμένη αύρα σαν άνθρωποι γύρω τους. Είναι πραγματικοί, αυθεντικοί καλλιτέχνες που έχουν κάνει την τέχνη τους σεβαστή απ' όλο τον κόσμο. 

Τώρα IQueen, δεν μπορώ να μη ρωτήσω, αλλά θα ήθελα να ακούσω πώς είναι για μία γυναίκα, από τη δική σου οπτική, που έχει ζήσει σε μία σχετικά συντηρητική χώρα και περιοχή, να ζει εκπροσωπώντας το Rock & roll; Είναι τελικά πιο εύκολο στην Αμερική, ή δεν έχει εν τέλει και πολύ μεγάλη διαφορά; Μήπως είναι όλα στο μυαλό κι αν δε σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι είναι όλα πολύ πολύ καλύτερα;
ΙQueen: Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα τη δική τους γνώμη για τους άλλους και συνήθως έρχεται πριν ακόμη συναντήσουν από κοντά, το άτομο για το οποίο αποκτά αυτή τη γνώμη. Φυσικά, είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα σε κάθε περίπτωση, αλλά κρατώ μόνο τη δική μου οπτική και επιτρέπω να δέχομαι κριτική μόνο από τον εαυτό μου.

Έχετε συνεργαστεί και παίξει στην ίδια σκηνή τα τελευταία χρόνια με αναρίθμητα ονόματα. Πείτε μου έναν καλλιτέχνη ή συγκρότημα που δε χορταίνετε να δουλεύετε ή να παίζετε μαζί!
ΙQueen: Μου άρεσε πολύ να παίζω με τον Jello Biafra. Ήταν πάντα ο αγαπημένος μου και ποτέ δεν βαριόμουν να παρακολουθώ τα lives του!

Τα δύο αγαπημένα σας συγκροτήματα/καλλιτέχνες και επιρροές, που δύσκολα κανείς θα μάντευε.
ΙQueen: Motown και Bob Marley!

Τον τελευταίο καιρό βρίσκεστε στην Ελλάδα, και ασχολείστε με το νέο σχήμα των Prince of Lilies, όπου αλλάζουν λίγο οι ρόλοι (σ.σ. Ο Pyn Doll βρισκεται στα φωνητικά και η Isis Queen παίζει μπάσο). Πες μας λίγα πράγματα γι αυτή τη δουλειά.
ΙQueen: Ο Pyn Doll είναι η μεγαλοφυΐα πίσω από αυτή τη μπάντα. Ήθελα να γίνω μέρος αυτού του έργου επειδή αγαπώ τον τρόπο με τον οποίο γράφει τραγούδια. Πάντα ήθελα να παίζω μπάσο, έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή τη μπάντα. Έχει γίνει δεύτερη φύση για μένα τώρα. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα EP με τέσσερα τραγούδια σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα. Το άλμπουμ είναι σε περίοδο παραγωγής από τον Steve Albini στο Σικάγο, αλλά δεν έχουμε κυκλοφορήσει τα υπόλοιπα 8 του κομμάτια.

Πρόσφατα οι Prince of Lilies άνοιξαν για τη συναυλία των Villagers of Ioannina City στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με αφορμή αυτή σας τη συνεργασία, πείτε μου δύο λόγια για το πως βλέπετε την ευρύτερη σκηνή της ροκ και metal μουσικής στην Ελλάδα του σήμερα. Έχει πλέον θέση το Rock & Roll; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον καλλιτέχνη ή συγκρότημα που δραστηριοποιείται τελευταία στο χώρο;
ΙQueen: Αγαπάμε ότι οι VIC παίρνουν τελικά την προσοχή που τους αξίζει με αυτή τη συγχώνευση παραδοσιακών ελληνικών οργάνων με τη rock μουσική. O Pyn Doll είναι ένας μεγάλος οπαδός αυτού του στυλ και έχει πειραματιστεί με την κρητική παραδοσιακή μουσική εδώ και 20 χρόνια. Είναι τρελό να σκεφτόμαστε ότι έχει πάρει τόσο πολύ για το κοινό να πιάσει αυτό το ύφος. Οι VIC είναι πραγματικά μια εκπληκτική μπάντα και ήταν τιμή να παίξουμε μαζί τους στο Ηράκλειο. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι για το νέο άλμπουμ των 1000 Mods, καθώς κινούνται προς το στυλ του Grunge, αφού αυτό είναι και το δικό μας στυλ.

H Ελλάδα έχει μία εξαιρετική, πραγματική θα έλεγα, rock σκηνή


Το Σάββατο θα βρεθείτε (θα βρισκόσασταν δηλαδή, αλλά συνέβη ο κορονοϊός) και στην Αθήνα, στη σκηνή του An club παρέα με αγαπημένες μπάντες. Πως νιώθετε για την επιστροφή αυτή στην Αθήνα, αλλά και κατ' επέκταση στην Ελλάδα όπως είπαμε προηγουμένως;

ΙQueen: Πάντα αγαπούσα την Αθήνα. Είναι μία από τις αγαπημένες μου πόλεις στον κόσμο. Και ο πιο ιστορικός χώρος στην Ελλάδα, An Club, θα φιλοξενήσει το πρώτο Φεστιβάλ Grunge στην Αθήνα. Θα έχει πέντε μπάντες μόνο για πέντε ευρώ. Μεγάλες μπάντες όπως οι TREEP, οι Mighty N, οι 4 HOURS LATER, οι Prince Of Lilies και μία ακόμη μπάντα. Θα είναι μια ιστορική βραδιά, ώστε να ενθαρρύνουμε όλους να βγουν!

Και για το τέλος, τί επιφυλάσσει το μέλλον για εσάς; Τι έχουμε να περιμένουμε; Πού, και με ποιό σχήμα θα σας δούμε;
ΙQueen: Θα θέλαμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα τώρα. Μετά από τόσα χρόνια που ταξιδεύουμε με τους Barb Wire Dolls, είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να παίξουμε τη μουσική μας στη χώρα μας και να αναζητήσουμε εδώ τρόπους επιβίωσης. Θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο single με τους Prince Of Lillies σύντομα. O Pyn Doll κυκλοφόρησε επίσης ένα ακουστικό άλμπουμ αυτή την εβδομάδα που είναι διαθέσιμο στο Bandcamp. Θα γεννήσω και το πρώτο μας παιδί αυτό το καλοκαίρι! Και είμαι βέβαιη ότι θα συμβούν πολλά ακόμα πράγματα!

Συγχαρητήρια λοιπόν! Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε εσάς, τη μουσική σας, αλλά και το πιο rock μωρό που θα γεννηθεί το 2020 στην Ελλάδα! 

Κείμενο, ερωτήσεις και επιμέλεια
Ειρήνη Τάτση

 

Band links: Barb Wire DollsFacebookInstagramSpotifyBandcamp

Τελευταία