Metallica - S&M2

Σας ακούω να ρωτάτε: "Μα καλά ρε Γιώργο, ο δίσκος βγήκε στις 28/8, τέλη Δεκεμβρίου θυμήθηκες να κάνεις review;". Fair enough, αλλά μιλάμε για δίσκο των Metallica και με συγχωρείτε αλλά είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου – από όταν πήγα Ιταλία – ότι το επόμενο album τους θα το ακούσω μόνο με τον τρόπο που θεωρώ πρέπων εγώ.

Κάτι οι καραντίνες, κάτι η δουλειά, όλο βρισκόμουν αντιμέτωπος με κάποια αξεπέραστη συνθήκη και δεν μπορούσα να τηρήσω την υπόσχεση μου. Το είχα σχεδιασμένο στο μυαλό μου· η αγαπημένη μου μπάντα, ο ήχος της από βινύλιο, σκούρο ρούμι κουβανικής επωνυμίας (tip: με πολύ λίγη Angostura και μία ιδέα στυμμένου πορτοκαλιού) και φύλλα καπνού τυλιγμένα σε κυλινδρικό σχήμα, πάλι από την πρωτεύουσα του νησιού της Επανάστασης.

Πριν προχωρήσουμε στα του δίσκου να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ τους Αμερικανούς την καλύτερη μπάντα που βάδισε σε αυτόν τον πλανήτη, ανεξαρτήτως εποχής. Σίγουρα κάποιος μπορεί να τους προσάψει πολλά, κάποια ορθώς, άλλα – τα περισσότερα – για να αποκτήσει υπόσταση ο ίδιος. Όμως πάντα θα εγείρεται το ερώτημα ποια άλλη κατάφερε να ορίσει τουλάχιστον δύο φορές τον παγκόσμιο ήχο στη σκηνή του hard rock και του heavy metal. Ποια άλλη μπάντα μπορεί να περιοδεύει sold-out τον πλανήτη με αφορμή έναν δίσκο τετραετίας; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα περιορίζεται σε μία και μοναδική λέξη: "Καμία". To φοβερό άπτεται στο γεγονός ότι κανείς και πουθενά δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω καθότι προκύπτουν από αριθμητικά δεδομένα και όπως λέμε εμείς του εμπορίου: "Numbers talk".

Φυσικά και έχετε δίκιο αν πείτε ότι επαναλαμβάνονται. Βγάλανε Load - βγάλανε και Reload, κυκλοφόρησαν The Unforgiven I – κυκλοφόρησαν και ΙΙ & ΙΙΙ, έβγαλαν S&M και τώρα βγάζουν S&M2, δηλαδή ρε ‘σεις πόση ακόμα επανάληψη; 'Aπειρες, όσες θέλουν, πέραν του ότι κατέκτησαν  το να κυκλοφορούν ό,τι και όποτε θέλουν, στην προκειμένη άφησαν είκοσι χρόνια περιθώριο για να τους ξεπεράσει κάποιος. Έλα που όμως κανείς δεν το επιχείρησε καν, ούτε οι πολέμιοι τους. Είναι δεκτό να μην αρέσουν σε κάποιον, όμως ότι το μέγεθος συνθλίβει όποια σκηνή και αν πατήσει αποτελεί συμπαντική αλήθεια όμοια της δράσης-αντίδρασης.

Στο S&M2 δε θα ανακαλύψουμε τον τροχό, ούτε καμιά άλλη κοσμογονική αλήθεια που θα συνταράξει τον πλανήτη. Όμως θα ακούσουμε κομμάτια σε ζωντανή εκτέλεση τραγουδιών τους. Γενικά, θεωρώ μέγιστο προσόν τους (θυμάμαι με τον Λουκά να το συζητάμε) το γεγονός πως επιλέγουν τα κομμάτια τους ανεξαρτήτως της αφορμής που παίζουν ζωντανά. Για να γίνω πιο σαφής, μου την καρφώνουν στα νεύρα μπάντες όπως οι anathema που απαρνιούνται εποχές τους, οι Metallica αν και αλλάξαν τον ήχο τους αυτό δεν το έκαναν ποτέ τους. Ποτέ το κοινό τους δεν τους καναλιζάρησε, αυτοί ορίζουν τα ακούσματά του και αυτό αποτελεί αναγνωριστικό τεράστιας μπάντας, της μεγαλύτερης του κόσμου για την ακρίβεια. Το ξαναείπα, δεν πειράζει, "Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως".

Αλλά έχω και παράπονα· είσαι η καλύτερο σχήμα αυτού του ωοειδούς ουράνιου σώματος, γιατί να επαναλάβεις κομμάτια; Ποιος ο λόγος να μη συμπεριλάβεις για άλλη μία φορά το "Fade to Black"; Ποιος ο λόγος να μην ακούσουμε το "Whiplash"; Από την άλλη βέβαια, όταν έχεις την «ατυχία» να λατρεύεις την ανώτερη μορφή οργάνωσης νοτών – και επισήμως έχω τη μεγαλύτερη «υπερβολή» που έχει ακουστεί για τους Metallica – πρέπει να αποδεχθείς ότι ποτέ δε θα είσαι ικανοποιημένος με ένα setlist 150 λεπτών, πάντα θα θες και κάτι ακόμα.

Καλά όμως όλα αυτά, καλοί οι διθύραμβοι στην αφεντιά τους, καλά τα αποθεωτικά σχόλια, τελικά αξίζει να δώσει κάποιος σχεδόν εξήντα ευρώ για αυτό τετραπλό βινύλιο; Απόλυτα. Είναι στα όρια της ευλογίας να έχεις ελεύθερη πρόσβαση στο live album ενός συγκροτήματος που γουστάρει ατελείωτα αυτό που κάνει και εδώ έχουμε να κάνουμε αυτήν την περίπτωση. Επειδή λοιπόν έχουμε γιορτές και καραντίνα, δώστε κάτι παραπάνω και κάντε το δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή και στους ίδιους σας τους εαυτούς και περάστε δυόμιση ώρες με την καλύτερη μπάντα του πλανήτη, θα σας αποζημιώσει.

Rating: 

 10


Εταιρεία: Blackened
Genre: Symphonic metal
Παραγωγός: Greg Fidelman, James Hetfield, Lars Ulrich
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28/08/2020
Band Links: Metallica, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify, YouTube

Τελευταία