Αρχική DEPARTISTSΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟThe Dark Knight: Η αποκάλυψη του Joker

The Dark Knight: Η αποκάλυψη του Joker

Στη μακρά ιστορία της ανθρώπινης φιλοσοφίας και της εμπειρικής μάθησης έχουν «γεννηθεί» πολλά αποφθέγματα. Μεταξύ αυτών, αμέτρητες γραμμές αφιερωμένες στην «πρώτη εντύπωση», με γνωμικά όπως το απλοϊκό «Ποτέ δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση», ή το πιο σύνθετο -και σαφώς πιο ρεαλιστικό- «Χρειάζεται μια στιγμή για να κρίνεις κάποιον, αλλά μια ζωή ολόκληρη για να τον καταλάβεις».

Παρακολουθώντας το «Wonder Woman 1984» αλλά και «πέφτοντας» πάνω σε post φίλης στο Facebook για το intro μιας αγαπημένης μου ταινίας, εμπνεύστηκα -με τη βοήθεια του Γιώργου Ξιφαρά και της κινηματογραφικής ομάδας του Depart- τη στήλη που εγκαινιάζουμε σήμερα. Το «Θα Πάει Καλά Αυτό» θα είναι η γωνία της Δευτέρας όπου θα θυμηθούμε μαζί αξέχαστα intros από σπουδαίες ταινίες τα οποία μας έκαναν να αναφωνήσουμε ή να σκεφτούμε τη φράση που φέρει η συγκεκριμένη στήλη. Δίχως άλλη καθυστέρηση, κάνουμε πρεμιέρα με το αγαπημένο μου intro ταινίας στα 34 χρόνια που ζω.

Το ρουστίκ, καφέ χρώμα του «Batman Begins» έχει μείνει εντυπωμένο βαθιά από τον Ιούνιο του 2005, με τον Christopher Nolan να έχει ήδη καταθέσει πρώτα διαπιστευτήρια πως ανέλαβε το Batman franchise για να φέρει κάτι το ανεπανάληπτο στη μεγάλη οθόνη για τον Bruce Wayne και την vigilante περσόνα του. Τρία χρόνια αργότερα, Ιούλιο του 2008, έρχεται στις αίθουσες το «Dark Knight», για να αντικαταστήσει αυτό το ρουστίκ καφέ με ψυχρό μπλε και μια εισαγωγή που μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για δεκαετίες.

Το παράθυρο ενός κτιρίου στο κέντρο της Gotham σπάει καθώς οι περαστικοί, πολλά μέτρα πιο κάτω, συνεχίζουν τη μέρα τους, και μια φιγούρα με μάσκα κλόουν μπαίνει σε αυτοκίνητο. Η Gotham είναι ήδη μέρος μιας χώρας όσο τραγελαφικής όσο ένας κλόουν. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ο villain που περιμέναμε χρόνια είναι κάπου εκεί, κουνώντας τα νήματα. Η αποκάλυψή του θα ενισχύσει περαιτέρω τον θρύλο του ως τον μεγαλύτερο εχθρό του Batman. Ο Joker είναι εδώ, και κατέφθασε με ένα «μπαμ».

Το σπασμένο παράθυρο προσφέρει στα τσιράκια του Joker πρόσβαση σε μια από τις πλέον ασφαλείς τράπεζες της Gotham, καθώς οι μασκοφόρες φιγούρες μοιράζονται φήμες γύρω από το άτομο που είχε την ιδέα της ληστείας, πριν τελικά μπουν στο κτίριο, με όπλα φορτωμένα και έναν στόχο. Ο ένας μετά τον άλλον, εκτελούν τον προηγούμενο αφού ολοκληρώσει τη δουλειά του στο εξαιρετικά ενορχηστρωμένο σχέδιο του άρχοντα του χάους. Δυο μασκοφόροι καταλήγουν ζωντανοί έπειτα από μια σειρά προδοσιών, και με μια σκηνή που περιγράφεται μόνο ως δόση εξαιρετικού μαύρου χιούμορ και τέλειου συγχρονισμού, ένα σχολικό σπάει τον πλάγιο τοίχο της τράπεζας, και σκοτώνει τον τελευταίο «ασήμαντο» κλόουν.

Στην καλύτερη ίσως κινηματογραφική αποκάλυψη των τελευταίων πολλών ετών, ο Joker βγάζει τη μάσκα του, αποκαλύπτοντας τον πρασινομάλλη ψυχοπαθή χαρακτήρα που ανέλαβε να ενσαρκώσει ο αείμνηστος Heath Ledger. Μέσα σε μια στιγμή, η Gotham γίνεται πολύ πιο περίεργη. Και ο κόσμος του κινηματογράφου αποκτά ένα από τα σημαντικότερα intros της σύγχρονης ιστορίας του, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο, επενδυμένο με τη σπουδαία μουσική των Hans Zimmer και James Newton Howard.

Τελευταία