Honeybadger - Pleasure Delayer

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές, ώστε να θέσουμε ένα σωστό οικοδόμημα πάνω στο οποίο θα πορευθεί η παρούσα δισκοκριτική. Παραδοχή 1: Το stoner rock είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές πρωτοπόρων μουσικών στη σύγχρονη ιστορία της μουσικής. Παραδοχή 2: Οι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν «αναγνώσει» το συγκεκριμένο μουσικό κύμα με εξαιρετική ευστοχία. Παραδοχή 3: Η συντριπτική πλειονότητα της μουσικής με ξένο στίχο που βγαίνει από την Ελλάδα δεν είναι τυχαία άμεσα συνδεδεμένη με heavy metal, hard rock, progressive rock, και άλλους σκληρούς ήχους.

Αυτά τα τρία είναι τα πράγματα τα οποία σκέφτηκα τη στιγμή που το «Truth in the Lie» τελείωσε και ολοκλήρωσα το πρώτο άκουσμα του δισκογραφικού ντεμπούτου των Honeybadger, «Pleasure Delayer». Υπάρχει κάτι τρομερά κοινό ανάμεσα στην stoner αισθητική και τη σύγχρονη ελληνική μουσική κουλτούρα το οποίο όχι μόνο φαίνεται ξεκάθαρα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου album των Αθηναίων stoner rockers, αλλά και στην πλειονότητα όσων προηγήθηκαν. Το γεγονός ότι η stoner αποτελεί το απαύγασμα της «παντρειάς» της εσωτερικής αναζήτησης του κάθε ατόμου με την ανάγκη του να μιλήσει για αυτά που αισθάνεται αρκεί από μόνο του για να καταλάβει κανείς γιατί στην Ελλάδα το stoner προχωράει τόσο γρήγορα και τόσο καλά.

Έχω αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για μπάντες από την Ελλάδα να έχουν ως σημείο αναφοράς σημαντικούς καλλιτέχνες του μουσικού κύματος με το οποίο ασχολούνται. Κοιτάζοντας την παρακαταθήκη όσων προηγήθηκαν και ακούγοντας την πρώτη δουλειά των Honeybadger, θα πάρω αυτό τον πολύτιμο χώρο που μου δίνεται για να συνοψίσω την κριτική μου στο εξής:

Η δουλειά που έχει γινεί στο «Pleasure Delayer» είναι σπουδαία. Δεν μιλάμε για ένα album με επαναλήψεις -κίνδυνος που ελλοχεύει πάντα στο stoner- αλλά για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά, αποτέλεσμα διαρκούς ενασχόλησης και «φροντίδας» των κομματιών από την αρχή έως το τέλος. Δεν υπάρχει riff που να κουράζει, φωνητικά που να μην «κουμπώνουν» με άνεση σε ο,τιδήποτε παίζουν κιθάρα, τύμπανα, και μπάσο, ή στίχος που να μην «χτυπάει» εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Το «χαλί» από αναφορές όπως Queens of the Stone Age, Clutch, αλλά και ενασχόληση της μπάντας με τη σειρά Twin Peaks στο «Laura Palmer», αποτελούν ενδεικτικά της σοβαρής έρευνας που έγινε πριν γραφτούν μουσική και στίχοι.

Δεν θέλω να κουράσω αναλύοντας κάθε κομμάτι, όχι επειδή δεν αξίζει, αλλά επειδή θεωρώ πως το album δεν χρήζει συστάσεων πριν το ακούσει κανείς. Είναι διάρκειας 34 λεπτών, τόσο όσο πρέπει, και προσφέρει ακριβώς αυτά που περιμένεις από ένα καλό, συμπαγή δίσκο stoner rock. Αποτελεί τα θεμέλια για μια μπάντα η οποία έχει μπροστά της λαμπρό μέλλον και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως μπορούμε να τους δούμε σε μεγάλες σκηνές και εκτός Ελλάδας, πλάι σε θρύλους του είδους, αν χειριστούν και το μιντιακό κομμάτι όπως απαιτείται από τη βιομηχανία. Το σίγουρο είναι πως όταν επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικές καταστάσεις, έχουν ήδη ένα εισιτήριο «κλεισμένο» στο όνομά μου, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι Honeybadger είναι οι:

Dimitris Vardoulakis – Vocals, Guitars

Dimitris Giannnakopoulos – Guitars

Dimitris Yannopoulos – Bass

Vaggelis Oikonomou – Drums

Για τη δημιουργία του album συνέβαλαν επίσης οι: Theofanis Koulouris and Oramad.gr, Stephanos Zakopoulos, Chris Chorianopoulos, Alex Tselikis, Stephanie Stephanides, Kostas Ragiadakos.

Rating: 

 9.5


Εταιρεία: Made of Stone Recordings
Genre: Stoner Rock
Παραγωγός: Alex Bolpasis, Honeybadger
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18/09/2020
Band Links: Honeybadger, Facebook, InstagramSpotify, YouTube, Bandcamp

Τελευταία