Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣNeed - Norchestrion: A Song for the End

Need - Norchestrion: A Song for the End

Αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν μέσα στα 14 χρόνια ζωής των Need πως η progressive rock/metal μπάντα από την Αθήνα αδικήθηκε πολύ τα πρώτα χρόνια της πορείας της. Οι Need έφτασαν να τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης το 2017 χάρη στο «Hegaiamas: A Song for Freedom», το album που άνοιξε τα… μάτια σε άτομα εκτός Ελλάδας για το μεγαλείο που έχουν να προσφέρουν οι Αθηναίοι. Θα τολμήσω να γράψω πως ακόμη και τώρα, θεωρώ πως η μπάντα δεν έχει την αναγνώριση που της αξίζει, και ακούγοντας το «Norchestrion: A Song for the End» επιβεβαίωσα όλα τα παραπάνω.

Δεν πρόκειται για «ακόμη ένα prog rock/metal album». Είναι ένα μουσικό έπος το οποίο σε ταξιδεύει επί μια ώρα και… κάτι. Ένας δυνατός συνδυασμός από melodic metal στοιχεία, συμφωνικές power «πινελιές» και progressive rock που όμοιό του συναντάς σπάνια. Συχνά, όταν κοιτάζεις τη διάρκεια ενός album και βλέπεις ότι είναι μια ώρα και πάνω, προετοιμάζεσαι για έστω ένα μικρό διάστημα «κοιλιάς». Όχι εδώ. Όχι με τους Need. Από την πρώτη νότα του «Avia» έως τον τελευταίο ήχο του «Kinwind», η μπάντα ξεδιπλώνει όλο το μουσικό της μεγαλείο χωρίς να κρατάει τίποτα πίσω.

Στο «Beckethead» τα πράγματα γίνονται με το… καλημέρα δυναμικά, γεμάτα νεύρο και στρώνουν το χαλί για να έρθει το «Nemmortal» να προσφέρει τη δυνατότητα για head-banging σε μια εποχή που καλό είναι όσα συσσωρεύουμε να βρίσκουμε τον τρόπο να τα εκτονώνουμε χωρίς κίνδυνο. Ναι, η μουσική είναι ΚΑΙ αυτό, μια διέξοδος. Και οι Need προσφέρουν μεταξύ πολλών άλλων και αυτό με το «Norchestrion: A Song for the End».

Το «V.a.d.i.s.» αποτελεί μια ευκαιρία για ανάσα, πριν οι Need εξαπολύσουν ένα απίστευτο μπαράζ μουσικής ιδιοφυίας. Το διάρκειας 10 λεπτών «Norchestrion» είναι κάτι το ανεπανάληπτο, σχεδόν δεν το περιμένεις. Τα φωνητικά περνούν τόσα πολλά στάδια -όλα υψηλότατου επιπέδου- που αναρωτιέσαι αν ακούς melodic metal, progressive rock, ή doom/black, σε ένα ορχηστρικό κομμάτι που δικαίως δίνει το όνομά του στο album, πριν παραχωρήσει τη θέση του στο 7λεπτο «Circadian» για να ακολουθήσει το έπος που λέγεται «Ananke».

Στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκου οι Need παραδίδουν μαθήματα progressive metal επί περίπου 19 λεπτά (!), σε ένα κομμάτι το οποίο ξεπερνάει όποια προσδοκία είχε ο οποιοσδήποτε για τον δίσκο. Εδώ οι Need ξεδιπλώνουν όλο το ταλέντο τους στο να προσφέρουν αξέχαστες στιγμές progressive metal. Καταθέτουν διαπιστευτήρια για τώρα, και για το μέλλον. Ανοίγουν δρόμους, και νέες, ανεξερεύνητες περιοχές του progressive metal φαίνονται στον ορίζοντα και προσκαλούν ακροατές, αλλά και τους υπόλοιπους μουσικούς του είδους να τις εξερευνήσουν.

Το να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, είναι τις περισσότερες φορές ζήτημα αφοσίωσης, ανάγνωσης, και εκπαίδευσης. Αυτό το σκέλος είναι καλυμμένο από τους Need εδώ και 14 χρόνια. Ωστόσο, το να είσαι πρωτοπόρος σε αυτό που κάνεις, είναι κάτι που απαιτεί την ύπαρξη μιας αέναης σπίθας που «καίει» μέσα σου και δεν σβήνει όσο της επιτρέπεις να εκφράζεται μέσω της τέχνης σου. Αυτή η σπίθα, η λάμψη, το ταλέντο, πείτε το όπως θέλετε, είναι που ξεδιπλώνεται στο «Norchestrion: A Song for the End» και δείχνει τον δρόμο στο progressive metal για τα χρόνια που θα έρθουν.

Rating: 

 10


Εταιρεία: Ikaros Records
Genre: Progressive Rock, Progressive/Melodic Metal
Παραγωγός: Έκτορας Τσολάκης
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12/01/2021
Band Links: Need, Facebook, InstagramSpotify, YouTube, Bandcamp

Τελευταία