Αρχική DEPARTISTSΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟBlade: Όταν έβρεξε αίμα

Blade: Όταν έβρεξε αίμα

Όπως η προηγούμενη εβδομάδα έτσι και αυτή ξεκινάει με ακόμη ένα επικό intro ταινίας την οποία αρκετοί θυμούνται, πολλοί μνημονεύουν, και όλοι γνωρίζουν χάρη στην πρώτη σκηνή της. Η ταινία με την οποία θα ασχοληθώ σήμερα ήταν και μια από τις δυο αφορμές για να ξεκινήσει η στήλη «Θα Πάει Καλά Αυτό», μιας και λίγο αφού είδα το «Wonder Woman 1984», τυχαία στο Facebook πήρε το μάτι μου μια ανάρτηση για το συγκεκριμένο intro από τη φωτογράφο μας, Γιάννα Φώτου. Όπως έχει καταλάβει ήδη από τον τίτλο και την εικόνα, σήμερα αφιερώνουμε αυτή εδώ τη γωνία στο αξέχαστο «Blade» και στο Blood Club scene όπως έμεινε στην ιστορία, δηλαδή την πρώτη σκηνή του επικού superhero film της Marvel.

Πριν ρίξουμε μια ματιά στην εισαγωγή του φιλμ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι για το «Blade». Η ταινία ακουμπάει τη «σφαίρα» του cult αναπόφευκτα πλέον, καθότι έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ταινίες βασισμένες σε superheroes της Marvel οι οποίες είναι καλύτερες σε budget, γραφικά, κοστούμια, και ορισμένοι θα έλεγαν cast (σ.σ. δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, το ξεκαθαρίζω). Ωστόσο, το «Blade» θα έχει πάντα κάτι ξεχωριστό, αφού είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία που ήρθε μέσα από το Hollywood για να δώσει πνοή σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Marvel Cinematic Universe, το οποίο περιλαμβάνει 23 ταινίες, χωρισμένες σε Phase One, Phase Two, και Phase Three, με όλα αυτά μαζί να δημιουργούν το Infinity Saga. Ξεκινάει από το Iron Man (2008) και ολοκληρώνεται με το Spider-Man: Far From Home, με 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικό budget.

Πάμε τώρα στο αξέχαστο Blood Club scene. Το εναρκτήριο λεπτό μας δείχνει ένα vampire να οδηγεί έναν ανυποψίαστο τύπο σε ένα υπόγειο, κρυφό club το οποίο φιλοξενείται στο πίσω μέρος ενός ψυγείου κρεάτων. Ο πορτιέρης ανοίγει την πόρτα και στο 54ο δευτερόλεπτο ξεκινάει να ηχεί καθαρά στα αυτιά μας ένα κομμάτι το οποίο έμελλε να στιγματίσει για πάντα τη rave σκηνή, να συνδέσει τον εαυτό του με το Blade franchise, και να γίνει η εισαγωγή στο rave για αμέτρητους εφήβους της εποχής (σ.σ. τέλη της δεκαετίας του ’90). Ο λόγος φυσικά για το «Confusion» των New Order, το οποίο έγινε remixed με τίτλο «Confusion» (Pump Panel Reconstruction Mix).

Καθώς τα μάτια του ανυποψίαστου ανθρώπου προσαρμόζονται στο γεμάτο με στρομπ και έντονα led του δωματίου, φιγούρες με εμφανώς μεγαλύτερους από το φυσιολογικό κυνόδοντες του ρίχνουν «κλεφτές» ματιές εν μέσω ενός ξέφρενου rave party. Η απελευθερωμένη σεξουαλικότητα είναι διάχυτη, σε μια μνεία των δημιουργών στη σταδιακή απελευθέρωση του ανθρώπου εκείνη την περίοδο από τα βασικά στεγανά των φύλων και της σεξουαλικότητας. Καθώς η ώρα περνάει, ο ανυποψίαστος άνδρας αντιλαμβάνεται αργά και βασανιστικά την πραγματικότητα, καθώς τα χέρια όλων στο club σηκώνονται ψηλά και λίγο μετά τη συμπλήρωση τριών λεπτών, με το άνοιγμα των χεριών του DJ, η πυρόσβεση της οροφής αρχίσει να βρέχει αίμα. Let that sink in για λίγο, ΒΡΕΧΕΙ ΑΙΜΑ ΕΝΩ «ΠΑΙΖΕΙ» ΞΕΦΡΕΝΟ RAVE PARTY.

Η απορία γίνεται φόβος, πανικός, και πολύ σύντομα πόνος καθώς το αίμα «ξυπνάει» τους βρυκόκαλες και ο άτυχος άνδρας σέρνεται στο πάτωμα μέσα σε ένα λουτρό αίματος, σαν θήραμα εγκλωβισμένο ανάμεσα στους θηρευτές του, πριν σταματήσει μπροστά σε δυο δερμάτινες, μαύρες αρβύλες. Το πραγματικό πάρτι ξεκινάει τώρα. Το αίμα σταματάει να ρέει, η μουσική σταματάει να παίζει, και τα πλάνα εναλλάσσονται γρήγορα, πριν οι καλεσμένοι κάνουν στην άκρη για να αποκαλύψουν τη φιγούρα που έμελλε να στιγματίσει το Marvel Cinematic Universe ενώ αυτό βρισκόταν ακόμη στα σπάργανά του.

Ο Blade, ο Daywalker, ο Wesley Snipes, κάνει την είσοδό του στο MCU με εντυπωσιακό τρόπο. Η σκηνή που ακολουθεί περιλαμβάνει χορευτικά μάχης τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για το Matrix που κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά, συνδυασμένα με την ωμότητα η οποία χαρακτήρισε το Blade movie franchise, με σαφώς κατώτερου επιπέδου special effects, τα οποία νομοτελειακά προσδίδουν στην ταινία το cult στοιχείο της. Αναπόφευκτο, και σε καμία περίπτωση αιτία για να θεωρηθεί η ταινία κατώτερη των περιστάσεων, το 3D και το animation έκαναν τα πρώτα τους βήματα τότε.

Στην πραγματικότητα, το Blade είναι μια ταινία-σταθμός για πολλούς λόγους, και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλο το Underworld franchise. Τον Αύγουστο του 2021, τα δικαιώματα της ταινίας πέρασαν στο Marvel Studios έπειτα από δυο sequels (Blade II, 2002 και Blade: Trinity, 2004). Το σενάριο για νέα ταινία ήταν έτοιμο τον Μάιο του 2013, και έως τον Ιούλιο του 2015, ο Snipes και η Marvel συζητούσαν το ενδεχόμενο να επανέλθει ο ηθοποιός στον ρόλο που τον έκανε ευρέως γνωστό, ενώ συζητήθηκε crossover με το Underworld franchise αλλά απορρίφθηκε. Τον Ιούλιο του 2019, η Marvel ανακοίνωσε πως έκανε cast τον Mahershala Ali ως Blade, για μια ταινία για την οποία δεν έχουμε μάθει ακόμη λεπτομέρειες, αλλά ανυπομονούμε.

Έως τότε, χορεύουμε rave σε ρυθμούς New Order, και θυμόμαστε την αξέχαστη ατάκα του Blade στο Blade: Trinity, όταν ο Dominic Purcell σε ρόλο Drake τον ρωτάει «Blade, are you ready to die?» και ο θρυλικός Daywalker απαντά: «I was born ready, mot******ker».

Τελευταία