Αρχική ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟΠέτρες στις τσέπες του, μια αλληγορική κωμωδία

Πέτρες στις τσέπες του, μια αλληγορική κωμωδία

Μας λείπουν τα ποτά, τα ξενύχτια, οι εκδρομές και οι συναυλίες γεμάτες κόσμο. Μας λείπουν οι αγκαλιές με φίλους μα μας λείπει πολύ και κάτι ακόμα. Μας λείπουν εκείνα τα σαββατόβραδα που όλο χαρά πηγαίναμε στο θέατρο πριν το ποτό και εκείνες οι απογευματινές κυριακάτικες παραστάσεις. Ακόμα, εκείνες οι παραστάσεις που μαζευόμασταν γρήγορα κατευθείαν από την δουλειά και έφερναν το σαββατοκύριακο στην μέση της εβδομάδας. Μέχρι να γυρίσουν όλα αυτά και ασφαλείς και υγιείς να μπορέσουμε να χειροκροτήσουμε ξανά και αφού μένουμε σπίτι, βλέπουμε παραστάσεις διαδικτυακές, είτε παλιότερες που δεν προλάβαμε να δούμε, είτε άλλες που είδαμε και δεν χορταίνουμε, είτε καινούργιες σε live streaming. Η αίσθηση; Προφανώς και δεν συγκρίνεται, γιατί το θέατρο από την γέννηση του θέλει ζωντάνια, αλληλεπίδραση, αλλά τουλάχιστον κάνει το θεατρικό στερητικό μας σύνδρομο λίγο μικρότερο.

Αν λοιπόν, μετά από ώρες δουλειάς ή διαβάσματος, συναναστροφής με εκνευριστικούς ανθρώπους και κούρασης, θέλεις να δεις μια κωμωδία μοντέρνα, ειρωνική, γρήγορη και πικρή, αδιαμφισβήτητα επίλεξε το «Πέτρες στις τσέπες του». Ας πούμε δυο λόγια για την παράσταση. Πριν ακόμα ξεκινήσει, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου, σε βάζουν αμέσως στο mood του “θα σας πούμε μια ιστορία” και παίζοντας basket πριν ξεκινήσουν να την λένε, βάζουν τους όρους τους, όχι ανοιχτά κινητά, όχι κλήσεις, όχι μηνύματα, όχι καραμέλες και μασουλητά, όχι ψαξίματα σε τσάντες και θόρυβοι την ώρα της παράστασης, ξεκάθαρα, χωρίς τυπικότητες και δήθεν ευγένειες, σαν να μιλάνε στην παρέα τους, σαν να είμαστε η παρέα τους και έτσι μας κερδίζουν από το πρώτο λεπτό, σαν να μας πουν μια ιστορία, γιατί θα μας πουν μια ιστορία, θα μας πουν αυτή την ιστορία που πάει κάπως έτσι... Σε ένα χωριό της Βόρειας Ιρλανδίας γυρίζεται μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι και ο Τζέικ, δύο ντόπιοι που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα αποφασίζουν να δουλέψουν στην παραγωγή ως κομπάρσοι για να βγάλουν λεφτά. Ο ένας πλήρως συνειδητοποιημένος με την δουλειά του και ο άλλος προσπαθώντας να πείσει την παραγωγή για τα καλλιτεχνικά του ιδεώδη και να προωθήσει το έργο του χωρίς ανταπόκριση. Όταν ο Σον, ένας άλλος κομπάρσος, αυτοκτονεί, πεθαίνει, βάζει πέτρες στις τσέπες του, πέφτει στο νερό και πνίγεται, ακόμα και σε αυτή την πραγματικότητα ο κάθε ήρωας του έργου, ο κάθε κόσμος που εκπροσωπεί κάθε ήρωας του έργου, δείχνει το σύστημα αξιών του, τις προτεραιότητες του, την καθημερινότητα του μετά από αυτό.

Το έργο με έναν άκρως μοντέρνο και σατυρικό τρόπο καυτηριάζει και αντιπαραθέτει το star system, το Hollywood, τον πλούτο και την σπατάλη των χρημάτων της παραγωγής, με τον κόσμο της επαρχίας, τις οικονομικές τους συνθήκες και την πραγματικότητα τους. Αντιπαραβάλει τα κοστούμια με τις αγελάδες της επαρχίας και τις πολυτέλειες με τις λάσπες και την βρώμα. Τα φώτα που ανάβουν και τους τεχνικούς να κυνηγούν τους αστέρες της ταινίας, με τους κομπάρσους να επιστρατεύουν το υποκριτικό τους ταλέντο και να επινοούν απίθανες ιστορίες για μια μερίδα παραπάνω δωρεάν φαγητό. Και αυτά είναι μερικές ξεκάθαρες εικόνα για τις αλληγορίες του έργου. Οι ηθοποιοί της παράστασης;2 Οι ρόλοι;15! Και αν περιμένετε να δείτε κάποια υπερπαραγωγή με εναλλαγές κοστουμιών και σκηνικών κάνετε λάθος. Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου, με εναλλαγές στην φωνή τους, στο ηχόχρωμα, στην κίνηση, και δίνοντας ένα σαφές χαρακτηριστικό στον κάθε ρόλο παίζουν και τους 15 ρόλους χωρίς να προκαλούν απολύτως καμία σύγχυση στον θεατή. Το ταλέντο τους αστείρευτο, η ενέργεια τους σαρωτική, η διάθεσή τους αμείωτη. Τεχνικές όπως αυτή του video σαν background της παράστασης φέρνουν μια νότα ακόμα πιο μοντέρνα και φρέσκια χωρίς όμως στιγμή να αποπροσανατολίζει τον θεατή από την ιστορία. Η παράσταση παιζόταν για 3 χρόνια στην Αθήνα και με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με απανωτά sold out, αποδεικνύοντας την επιτυχία της. Αν δεν την έχεις δεί κάνε την χάρη στον εαυτό σου να την δεις και αν την δεις και ξαναπαιχτεί για λίγες παραστάσεις ξανά κανονικά είμαι σίγουρη ότι θα πας.

Κάτι που ίσως δεν ήξερες: Υπάρχει κανάλι στο ΥouΤube «Πέτρες στις τσέπες του», στο οποίο αυτοί οι δυο υπερταλαντούχοι και ακομπλεξάριστοι άνθρωποι, χωρίς σκηνικά και ιδιαίτερο editing ανεβάζουν video με καλεσμένους και συνεντεύξεις όπως δεν έχεις ποτέ ξαναφανταστεί. Μοιάζει σαν να βρήκαν ένα κομμάτι που έλειπε από το ελληνικό θέατρο.

Τελευταία