Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣYoth Iria - As the Flame Withers

Yoth Iria - As the Flame Withers

Είναι σαν κατάρα, όσα μέλη αποχωρούν από τους Rotting Christ (με εξαίρεση τον Λάγιο) η μετέπειτα μουσική τους πορεία να πνίγεται από τη σκιά τους. Στην περίπτωση όμως των Υoth Iria τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δε μιλάμε για όποια μέλη των RC, αλλά για δύο από τα σημαντικότερα στην πορεία της μπάντας προς την καταξίωση. Ο λόγος για τους Mutilator και The Magus, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πρώτης εποχής τους (των Rotting Christ) έχουν αποφασιστική συμβολή σε δίσκους σταθμούς, όπως τα Thy Mighty Contract, Non Serviam,  Triarchy of the Lost Lovers και Dead Poem. Αν και στα δύο τελευταία από τα προαναφερθέντα έλειπε ο The Magus, εκείνη την περίοδο «μεσουρανούσε» με τους Necromantia (ναι, είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα Scarlet Evil Witching Black & Crossing the Fiery Path).

Ακόμα και ο Mutilator όταν αποχώρησε από τους RC, ο δρόμος του τον έβγαλε στους Varathron και στο  His Majesty at the Swamp. Πριν προχωρήσουμε, να ξεκαθαρίσω γιατί όλος αυτός ο πρόλογος – και μεγάλος όπως πάντα. Η «Αγία» Τριάδα του ελληνικού black metal αποτελείται από τους Rotting Christ, Necromantia, Varathron και κανέναν άλλον. Το  As the Flame Withers έρχεται από την σύμπραξη δύο προσωπικοτήτων που αποτέλεσαν στυλοβάτες της μοναδικής ελληνικής μουσικής σχολής και ως τέτοιο πρέπει να κριθεί.

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα κάτι αποστεωμένο και ξεπερασμένο το οποίο θα βασιζόταν στην ώθηση των ονομάτων των συντελεστών του, δε νομίζω ότι μπορούσα να κάνω περισσότερο λάθος από όσο έκανα. Την ελληνική σκηνή την παρακολουθώ αρκετά στενά και ιδιαίτερα αυτήν του black metal, και έβλεπα τον τελευταίο καιρό μία τάση αναβίωσης του ήχου των ‘90s η οποία ομολογώ ότι με γέμιζε με θλίψη. Ήταν ωραίο πριν 30 χρόνια, πλέον όμως έχουμε 2021 και δεν είναι λογικό να μην εξελίσσεται ο ήχος μας και για αυτό τρανή απόδειξη αποτελούν οι Rotting Christ και οι Varathron (τί διακάρα αυτό το  Patriarchs of Evil, ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει) και εσχάτως οι Yoth Iria.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να ξεκινήσουμε ανάποδα. Ο δίσκος έχει ένα κακό, το οποίο είναι και χτυπητό. Ακούγεται νερό, όλος με τη μία και για να τον ευχαριστηθείς πρέπει να τον ακούσεις επανειλημμένα. Γεμάτο ατμοσφαιρικά, μελωδικά, σκοτεινά και σαγηνευτικά riffs το As the Flame Withers σφύζει από ποιότητα και εμπνεύσεις. Από το εναρκτήριο θέμα του πρώτου κομματιού, The Hunter, συμπεραίνει κάποιος ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα σχήμα που ήρθε για να μείνει. Αλλο ένα στοιχείο του δίσκου που σε προβληματίζει είναι αν ο George Emmanuel είναι καλύτερος παραγωγός ή κιθαρίστας. Η δουλειά που κάνει και στους δύο χώρους ευθύνης του είναι πραγματικά εξαιρετική.

Το ομώνυμο κομμάτι του album, πέραν από το ότι διαθέτει ένα άκρως εθιστικό ρεφρέν, εύκολα μπορεί κάποιος να παραλληλίσει τους στίχους του με την ίδια την μπάντα. Κάτι άλλο που πρέπει να τονιστεί, είναι τα πλήκτρα. Πράγματι μου έκανε μεγάλη εντύπωση το να υπάρχει σε ένα σχήμα – και δη black metal – ο Magus και τα πλήκτρα να τα επιμελείται κάποιος άλλος. Και όμως, παρότι σε κάποια σημεία μου Burzum-ίζουν τρομερά, δεν είναι «χυμένα» διάσπαρτα στον δίσκο απλώς για να δίνουν βάθος. Υπάρχουν τραγούδια, σαν το The Mantis που χωρίς αυτά (τα πλήκτρα) θα ήταν αδύνατο να αποδοθεί επαρκώς αυτή η απειλητική ατμόσφαιρα.

Βέβαια επειδή συζητάμε για black metal, δε θα γινόταν να μην υπάρχουν aggressive κομμάτια, όπως το The Red Crown Turns Black. Ειδικά στο εν λόγω κομμάτι, εύκολα εντοπίζει κάποιος μία κοινή μουσική αγάπη των δύο συντελεστών (Mutilator & Emmanuel), αυτήν προς το ταλέντο του Nödtveidt. Δεν το αναφέρω καθόλου τυχαία, αλλά για να καταδείξω ότι ο δίσκος δε «φτιάχτηκε» για να ακολουθήσει συγκεκριμένες νόρμες, αντίθετα χάραξε τη δική του ξεχωριστή συνθετική πορεία.

Εξαιρετικό comeback για τον Mutialtor, υψηλότατου επιπέδου, χωρίς να ακολουθήσει τον safe δρόμο του «αναμασήματος» των πρώτων δουλειών του με τους Rotting Christ. Album χωρίς κομμάτι που να έχει μπει απλά για να συμπληρώσει το tracklist, γεμάτο ευφάνταστα riffs και για το μόνο που μένει που να κριθούν οι Yoth Iria είναι η διάρκεια. Αλλά ακόμα και σε αυτό, τα μέλη του σχήματος έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους εδώ και μερικές δεκαετίες, οπότε, λογικά, ούτε εκεί θα έχουμε πρόβλημα.     

Rating: 

 9.0


Εταιρεία: Pagan Records
Genre: Black Metal
Παραγωγός: George Emmanuel
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25/01/2021
Band Links: Yoth Iria, Facebook, Instagram, Spotify, YouTube, Bandcamp

Τελευταία